Страница 1 от 1

Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 10:55
от Story_teller
Бях потресена от това, което видях и чух. Имаше и интервюта с майката и бабата на бебето. Жените изглеждаха добре. Имам предвид, че говореха разумно и с доводи.
Да, личеше си, че живеят бедно, но имаха всичко необходимо за отглеждането на бебе - корито, хавлийки, дрешки, легълце. Къщата е двуетажна. Стара, но все пак топла, застлана с черги. Нищо фрапиращо. Като знам как циганите гледат децата си - на улицата най-вече, се чудя как можаха да изтъкнат като довод невъзможността на семейството да отглежда детето заради лоши битови условия. Омръзна ми да се мери с двоен аршин.
Какво мислите вие? Дали е спонтанна проява на загриженост или наистина семейството не би се справило с отглеждането на детето? Аз вярвам, че бебето трябва да е с майка си, няма нищо по-хубаво от това. А условията, при които живее, дори и да са скромни, при положение че не застрашават живота му, са допустими.

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 11:19
от Rossi Ross
На мен също ми е подозрително как пък прецениха, че не може да си гледа детето. Нещо не ми се вързва :scratchheadblue: В ромските семейства да не би да живеят в по-добри условия?!
Нямала жената кола, за да го води на лекар, ако се наложи. Страшен довод, няма що! Вместо да направят така, че да я улеснят в отглеждането му - тоест да помогнат с ремонт на къщата, или да получава някакви месечни помощи, те решиха по-най-крайния начин да постъпят. Да отнемеш дете от майката трябва да се предприема, ако тя застрашава здравето и живота му. Дали живее бедно или не, не е критерий, че няма да е обичано и щастливо.

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 11:40
от @Лорчето
Аз съм много подозрителна спрямо такива уж състрадателни материали. Дано греша, но сякаш майката ми изглеждаше с леки психични проблеми. Може и просто да не е учила жената, затова да ми се струва че има проблеми.
Ами ако наистина не може да гледа детето, ако се окаже че то гладува, че е на студено?! Въпросът е много деликатен, защото засягат отношенията майка-дете.

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 11:48
от Glow
А на мен тази спорадична активност на социалните, и подборна даже, ми идва в повече. Колко случаи имаше на отявлено лошо отношение към деца в семейството, и се оказваше че социалните са бездействали. Уж правили проверки, ама резултати никакви. Може би и затова хората реагират така на новината - повече изпитват съчувствие, отколкото проявяват доверие към решението на институциите.

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 11:51
от *Пролет*
Момичета, има една важна подробност, която може би не знаете. В статия четох, че от Социалната служба са се свързали с майката и бабата, за да разменят контакти за срещи с бебето. Те не са отишли, тоест не са проявили желание да видят още бебето. Това не е ли странно? Ако е истина, де. Винаги има едно "акО".

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 11:57
от _Лилия_
Тук идва и моментът за ограмотяването. Тези хора нямат възможност да се информират що е то безопасен секс, да преценят адекватно дали биха могли да се грижат за един човек, защото това е огромна отговорност. Жената не е завършила дори средно образование, макар да е учила до 12 клас. Не казвам всички да са висшисти. Казвам че масово по малките, затънтени селца хората са като откъснати от останалия свят. Никой не се сеща за тях, освен в моменти като този, когато "уау!, (видиш ли), нещо недопустимо се случва!"

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 12:07
от Клер
Нека обаче погледнем нещата и от другата страна. На семейството е отпускана не една помощ. А и сигналът е подаден, защото жената е изглеждала неадекватна и със забавено развитие.
Бебето е било в кувьоз и е имало опасения, че средата, в която ще живее, може да го разболее. С отслабена имунна система е все пак.

Ето малко информация за получаваните помощи:
Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Така че, нещата не са така категорични в полза на майката. Колкото и неприятно да е.

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 15:15
от Ilona
На мен ми дожаля за семейството. Може наистина да са бедни, но не сме сигурни дали не биха гледали добре детето. Много родители живеят бедно, но дават каквото имат за децата си.

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2019, 11:32
от velvet_81
Какво стана с този случай, пак покриха нещата. Аз не мога да се изкажа, защото съм с колебливо мнение - хем си мисля, че майката наистина не е съвсем здрава психически, хем пък не мога да бъда сигурна. Ако е здрава, не оправдавам отнемането на детето, въпреки че семейството е бедно. Условията изглеждаха достатъчно нормални, за да не застрашават живота и здравето на детенцето.