Страница 1 от 1

Как живеят хората с увреждания в България?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2019, 11:44
от tano
3 декември е Международен ден на хората с увреждания. По този повод задавам и въпроса: Замисляли ли сте се как живеят хората с увреждания в България? Достатъчно толерантни ли сме към тях и какво правим за тяхната успешна интеграция?

3 декември е обявен за световен ден на хората с увреждания през 1992 година и целта му е да акцентира върху техните проблеми. Но фокусът не трябва да е върху самото увреждане, а върху индивидуалността на всеки един човек – върху опазването на неговото достойнство, подобряването на самочувствието и начина му на живот.

Моите лични наблюдения са, че България, както винаги, изостава в това отношение. Вярно е, че държавните учреждения и обществени институции бяха задължени да осигурят достъп на хората с увреждания, но в много от случаите това се извърши формално. Сещам се за абсурдната ситуация в Чирпан... Сигурно може да дадете и много други примери.
Да не говорим за чисто административните трудности, размерите на обезщетенията, проблемите при намиране на работа, липсата на адекватни медицински грижи в много от случаите...
Какво според вас би могло да се направи в тази насока?

От друга страна мнението ми е, че в България като цяло сме състрадателни и отношението ни към нашите съгражданите с увреждания е много добро. Бил съм свидетел нееднократно на случаи, в които непознати са предлагали помощ и съдействие на хора с увреждания. Но има и нещо друго... Според мен не трябва да гледаме на тях като на по-слаби и да ги подценяваме. Напротив, трябва да ги уважаваме, защото те са по-силни от нас. Защото имат воля и желание да продължат, въпреки всичко.

Re: Как живеят хората с увреждания в България?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2019, 15:12
от ganka67
Не живеят добре хората с увреждания в България. Навсякъде срещат трудности. За работа - няма какво да говорим! Никъде не ги искат! Изобщо не ми говорете за толерантно отношение, защото такова в България няма!

Re: Как живеят хората с увреждания в България?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2019, 16:28
от Елена Стоянова
Малко хора живеят добре в България. Но за хората с увреждания е особено трудно. Да, мисля, че обществото ни като цяло е толерантно и подхожда с разбиране към проблемите им, но държавата има още много какво да направи за тяхното благосъстояние.