Страница 1 от 1

Според международния тест PISA българските деца са неграмотни

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2019, 11:27
от Цвети Цветкова
Предполагам, че почти всички вече са чули или прочели новината, че българските деца влошават резултатите си спрямо предишни години според международното изследване на функционалната грамотност – PISA.
Изследването е проведено в три области - четене, природни науки и математика, участвали са 79 държави и особено плашещ е фактът, че почти 32% от българските ученици не могат да достигнат минималното второ ниво по всички показатели!
Основен проблем на нашите деца се оказва четенето с разбиране, а показаните резултати ги определят като функционално неграмотни.
Може ли да се съгласите с тези резултати? Дали те са представителни за състоянието на българското образование в момента?
Дайте мнение въз основа на вашите лични наблюдения. Как се справят децата ви в училище? Къде срещат трудности и в какво се налага да им помагате?
И накрая, но не на последно място: Кой според вас е виновен за това положение? Има ли начин да се излезе от него?

Re: Според международния тест PISA българските деца са неграмотни

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2019, 12:17
от Лош Холестерол 007
И не само според теста на PISA! В училище не ги учат да мислят и да анализират, а само да възпроизвеждат знания - т. е. да зубрят. Проблемът е в системата и в преподавателите.

Re: Според международния тест PISA българските деца са неграмотни

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2019, 15:47
от lyuta_chushka95
Ами неграмотни ще са... като ги учат неграмотни учители така ще е! Не може някой завършил с тройка, дето и името си пише с правописни грешки да става учител! Трябва да има критерии и подбор!