Страница 1 от 1

Кой е Христо Ботев?

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2020, 12:15
от marchinko73
Hristo_Botev.jpg
Hristo_Botev.jpg (21.33 KiB) Прегледано 770 пъти

Днес се навършват 172 години от рождението на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев. За много българи той, заедно с Васил Левски, е олицетворение на българския борбен дух и стремеж към свобода... За немалко Ботев е напълно непознат, освен като име на футболен отбор или улица в някой град. За някои пък е хаймана, размирник и авантюрист...
Демокрация е... Хора и мнения – всякакви. Затова искам да ви задам въпроса: Какво е за вас Христо Ботев? Какво знаете за него?
А тези, които са чели неговото творчество, искам да попитам: Кое е любимото ви произведение на Ботев?

Re: Кой е Христо Ботев?

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2020, 13:31
от Дидето
Според мен Христо Ботев е демоде и не е разбираем от днешна гледна точка. Това аз си го мисля, може и да не съм права. Но сме силно зависими от култа към него, който не е по-различен от култа към Ленин, Сталин, Живков, Стоичков или Левски.

Re: Кой е Христо Ботев?

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2020, 20:48
от Тео Чирпанлийски
Много е вероятно Ботев да е наистина култ, но има нужда от неща, в които да вярваме. В противен случай ще бъдем нация без позитиви.

Re: Кой е Христо Ботев?

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2020, 10:24
от ganka67
Дидето написа:Според мен Христо Ботев е демоде и не е разбираем от днешна гледна точка. Това аз си го мисля, може и да не съм права. Но сме силно зависими от култа към него, който не е по-различен от култа към Ленин, Сталин, Живков, Стоичков или Левски.


Всеки народ си има герои, примери, които да следва... Това не е култ. Наричат се "национални герои". И докато можем спокойно да поставим един до друг Левски и Ботев, то сравнението със Сталин, Живков и Стоичков е абсурдно!

Re: Кой е Христо Ботев?

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2020, 10:36
от Nikoletta
Много сериозно сте се разчесали тук по една деликатна тема. Бих ви предложил да помълчите, защото Ботев е един от символите на държавата ни. Да, вероятно символът и реалният Ботев са доста различни. В това няма какво да се убеждаваме.

Re: Кой е Христо Ботев?

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2020, 12:55
от Тонина90
Ботев е символ, но творчеството му е вече празно от съдържание и звучи наивно. Но въпреки това, той е символ.