Страница 1 от 1

Бихте ли се съгласили да ви присадят матка, за да имате бебе?

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2018, 12:26
от Дороти
Знам че темата е много противоречива, но хората понякога са толкова отчаяни в желанието си да имате детенце, че са готови дори на нещо подобно.

Науката напредва с невероятно бързи темпове, в което аз лично не виждам нищо лошо. Ако това ще даде нов живот и ще направи щастливи двама души, които мечтаят за рожба.
Бебенцето от присадената матка се е родило в Бразилия и е напълно здраво. Майката е страдала от синдрома на Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер, което означава аплазия на матката и част от влагалището. Повечето жени с това заболяване избират сурогатството, но ето че е намерен и по-сложен, но явно вече възможен, начин да имат деца.
Вие бихте ли се подложили на такава сложна операция по трансплантиране на матка?

Re: Бихте ли се съгласили да ви присадят матка, за да имате бебе?

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2018, 12:31
от blaze
Аз не мисля че някой има право да съди друг, че е решил да има или няма деца. Както и за начина, по който е решил да има дете.
Аз за себе си знам че бих го направила, ако няма друг начин, стига да имам тази възможност. Предполагам е много скъпо.
Както темата за сурогатството, така и тази е много деликатна. Кое е по-важно - да станеш родител, да дадеш живот, или да спазавш нечии представи за редно-нередно?! С какво едно дете, родено чрез присадена матка, е по-различно от всяко друго? Все едно да различаваме децата по това дали са родени по естествено път или секцио. Просто ми се струва леко несериозно.

Re: Бихте ли се съгласили да ви присадят матка, за да имате бебе?

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2018, 12:35
от Karina_85
И аз скоро четох за това. Не знам, раздвоена съм. Може би не бих се осмелила, защото доколкото разбрах после предстои още една операция по премахване на матката. Нали самото заболяване е свързано с наличието на такава.

Re: Бихте ли се съгласили да ви присадят матка, за да имате бебе?

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2018, 12:38
от Таня Иво
Като човек, който е опитвал дълги години да има дете, мога да кажа че страданието на двама души, които не знаят дали биха станали родители, а искат, е огромно и несъизмеримо почти.
Да, дори не бих се замислял дали да се подложа на подобна процедура. Вероятно ще минат години преди да се обучат достатъчно добре лекарите, за да я извършват, но това е лъч надежда.

Re: Бихте ли се съгласили да ви присадят матка, за да имате бебе?

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2018, 13:39
от Кери
Сигурно е страхотна възможност за жените, които не могат да имат дете поради специфично заболяване наистина, но на мен ми идва в повече. Какви са рисковете при самата трансплантация, ами после - когато трябва да се отстрани пак матката?! Дали са достатъчно нищожни, за да се поемат? Да не стане така че раждаш дете, а после умираш и го оставяш без майка...Много страни има тоя въпрос.

Re: Бихте ли се съгласили да ви присадят матка, за да имате бебе?

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2019, 12:37
от viviann
Бих. Сега като имам деца и знам какво богатство е, не си представям да изживея целия си живот без тях.