Страница 1 от 2

При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2019, 12:33
от Клер
Управляващите се внесли предложение за увеличаване на периода без детски надбавки, в случай, че детето има повече от 5 неизвинени отсъствия. Досега санкцията е била за един месец. Сега предложението е те да бъдат спирани за цяла година.
Статистиката сочи, че само през 2018 децата са натрупали близо 7 милиона неизвинени отсъствия, или приблизително 12 отсъствия на ученик. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева твърди, че са подадени сигнали, че мярката със спирането на детските надбавки само за месец не е достатъчно стряскаща. Това е била и причината да поискат удължаване на срока без помощи.

Лично моето мнение е че това няма да промени нищо. Предполагам че повечето неизвинени отсъствия идват от ромчетата. Българинът все още вярва, че детето трябва да ходи редовно на училище, така че на тях тази мярка няма да повлияе по никакъв начин. Вие какво мислите?

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2019, 12:53
от Story_teller
Аз друг въпрос ще задам. А парите за въпросния отсъстващ постоянно ученик ще бъдат ли спирани? Доколкото знам, училищата разчитат на т.нар. делегирани бюджети, които се определят от броя ученици. Всички знаем за случаите с училища, в които се пишеха присъствия, оценки и какво ли не, за да изглежда сякаш учениците посещават редовно учебното заведение.
Ако зависимостта на училищния бюджет продължава да бъде свързана с броя на записаните като брой ученици, резултат от това предложение няма да има. Ако ще и за 2 години да се спрат помощите, това не би повлияло реално на посещаемостта.

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2019, 13:08
от Karina_85
Дълбоко се съмнявам да има ефект.
Приемам това желание за промяна като политическо. Наближават избори, популизмът се засилва осезаемо :wink:
Отделно, това е страхотен начин хем да изглеждаш загрижен в очите на обществото, хем да орежеш разходи. :roll:

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2019, 13:14
от Стефи Колева
Мдааа, на пръв поглед изглежда като една съвсем разумна мярка. Ако не наближаваха избори :lol:
Въобще, начинът да накараш ромско дете да ходи редовно на училище, не е от днес за утре. Това предложение е евентуално решение на парче. Докато ромските семейства не бъдат превъзпитани, че образованието е необходимост, за да живеят добре, нищо няма да помогне. А това превъзпитаване не става за месец или два.

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2019, 13:19
от Таня Иво
"Изклинчване" от училище прилича на "изклинчване" от работа.
баща ми много често повтаряше, докато бяхме ученици с брат ми - Вашето задължение е да ходите на училище, как ще го правите и дали ще ви е приятно си е ваш проблем, но вие трябва да сте там и да се учите. И толкова! Ама нямаше "Ама, мамо, аз сега, такова..... г-жата лоша, дрън-дрън.... "
Искам да попитам всички родители, тъй като моето е бебе: Такива ли деца искате да имате - безотговорни, мързеливи, които се успиват сутрин или гледат да се оправдаят за всяка своя грешка? И такива ли българи искаме да сме след години? Защото всичко почва от семейството и после от училището, поне споре мен.

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2019, 13:21
от Влади
Струва ми се, че никой нe смята, че не трябва да има санкции. Въпросът е тези санкции доколко са ефективни. Ако смисълът е да се спрат детските на големи групи наши сънародници - да. Ако смисълът е обаче да се върнат децата в училище - надали... :sad:

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2019, 13:29
от IvanovA_Stef
Подкрепям инициативата, обаче има някои по -"тънки" момента:
- Детски получават семействата с по-нисък доход. Излиза, че тези с по-висок доход не понасят санкции за отсъствията на децата си. Справедливо ли е?
- Родителят може да заведе детето до училище и то да се измъкне през задната врата и да направи отсъствията. Училището няма грижа да уведоми родителя, че детето днес не е било в часовете. Родителят е наказан за немарливост и незаинтересованост. Справедливо ли е?
- Училището предоставя на децата прекрасен пример за отношение към служебните задължения с изобилието от свободни часове. Децата следват този пример и също не влизат в час, за което се наказват семействата им. Справедливо ли е?
- На моята класна не й пука и извинява отсъствия с фалшиви бележки, а твоята си гледа работата и ти ги оставя неизвинени. Справедливо ли е?
И не на последно място - каква е целта на тази мярка? Да спести пари на бюджета? Или да върне децата в училище, за да имаме утре по-малко безработни и престъпници на гърба на същия този бюджет? Какво постига?
Така че, на първо четене изглежда страхотно, ама на второ и трето - не съвсем.

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2019, 12:42
от Fire storm
То е ясно към кого е насочена мярката. Въпросът е че няма да се постигне нищо. Кучетата лаят, керванът си върви. С тези делегирани бюджети, никое училище няма да рискува да загуби ученик.

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2019, 17:24
от Malina
няма да има ефект, утре ще писнат, че е дискриминация към горките бедни, които не могат да си пращат децата на училище...

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2019, 19:13
от Dalia
Ами, че ние с "по-високите" доходи какво сме виновни, че няма равноправие в държавата. Те всички социални закони са създадени за малцинствата. След като сами си гледаме децата без помощ от държавата, значи няма и да се подчиняваме и на измилсените ѝ парвила. Аз съм живяла в друго време когато макар и малко , но пари - детски получаваха всички до 18 години. Сега да не би да не може пак така, заете ли колко пари ще си спестят управниците, от служителите в социални грижи. Където всеки път като отда се чувствам, че все 1 върша някакво престъпление и отношениетоо им към мен е като все 1 съм в 1 клас, а те са въздесъщите. Няма да има оправия докато всяка коза е за свой крак, а управниците крадат от парите на децта ни, на родителите ни, които цял живот са си дали здраето да работят, а сега нямат пари да си купят 1 кисело мляко и 1 хляб, и на нас данъкоплатците и с тях да си купуват евтенички апартаментчета... ААА забравих, те са им купени с парите дето са си ги спестили от закуските.