Страница 1 от 1

Трябва ли децата винаги да побеждават? На какво всъщност ги учим?

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2019, 12:01
от Елена Стоянова
Искам да споделя с вас едни мои наблюдения от миналия уикенд и да разбера какво е вашето мнение. Дъщеря ми тренира гимнастика и акробатика. Не сме я насочвали специално към това. Тя сама си го избра и е много запалена по тренировките. Треньорите й са доволни от нейното развитие и редовно участва в състезания. Често печели и награди. Миналата събота също бяхме на едно такова състезание. С баща й винаги я окуражаваме, радваме се на успехите й и никога не я мъмрим, ако не успее да се класира... На това състезание дъщеря ни завоюва трето място и ние бяхме много горди с нея, макар че тя не беше особено доволна от представянето си и на път за вкъщи постоянно повтаряше къде е сбъркала...
Това, което ме възмути, беше отношението на няколко родители към собствените им деца. Чух реплики от сорта на: „Ако не спечелиш медал, не си ми син!“, „Как може да си толкова проста, сто пъти ти повторих какво трябва да правиш?!“ и т.н. Не ми стана ясно тези деца дали сами са избрали този спорт или са ги записали, за да удовлетворяват болните амбиции на родителите си? Вие как мислите?
И още един въпрос не ми дава мира: На какво учат тези родители децата си и какви хора ще станат те?

Re: Трябва ли децата винаги да побеждават? На какво всъщност ги учим?

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2019, 12:11
от marchinko73
Болни амбиции, както правилно каза. А какви ще станат децата ли? Егоисти и агресивни комплексари... Какво друго?

Re: Трябва ли децата винаги да побеждават? На какво всъщност ги учим?

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2019, 12:53
от iriny
Ужасно! Как може да се държат така със собствените си деца?!? Така ли ги окуражават и мотивират?

Re: Трябва ли децата винаги да побеждават? На какво всъщност ги учим?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2019, 13:13
от Мики Маус
Все още нямам деца, но съм сигурен, че не бих се държал с тях по този начин! Според мен трябва да имат право на избор и никога, ама никога не бих ги обвинявал, ако положат усиля, опитат, но се провалят в някакво начинание. От собствен опит зная, че не всички състезания и конкурси се печелят. Човек трябва да се научи и да губи, но да не се отказва. Точно на това бих учил моите деца.

Re: Трябва ли децата винаги да побеждават? На какво всъщност ги учим?

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2019, 12:54
от Паулу Коелюв
Амбицията на родителите децата им винаги да бъдат победители и да са първи във всичко, особено в областите, които те смятат за полезни, не е от вчера. Друг е въпросът дали това е полезно за самото дете. Освен това отношението е много важно и в никакъв случай не трябва да е такова, каквото го описваш. Съвсем друг е начинът да изградиш у детето си дух на победител.