Кореново лечение на зъб - съветите на стоматолога

Тук може да зададете своите въпроси по дентална медицина и да получите мнение на теми, свързани с кариес, пулпит и лечение на зъби, коронки, мостове, зъбни импланти, фасети и други стоматологични проблеми.

Re: Кореново лечение на зъб - онлайн коснултация със стоматолог

Мнениеот Dr Venci Stamenov » 01 Май 2016, 14:37

galinaje написа:quote]
Благодаря за вниманието,въпреки,че излязох от темата. Искам да попитам още нещо. Как може да се определи точно ,дали детето има флуороза или недостатъчност на емайла,както Вие се съмнявате?! Благодаря много и за това Ваше мнение ,защото до сега никой от докторите ,които сме питали по този въпрос,не е споменавал за такъв вариант. Последно ходихме в Стара Загора в " Мегадент", там докторката каза,че се съмнява за флуороза,иначе зъбите били здрави на местата,където има бели петна. Даде ни паста на GC tooth mousse и препоръча да се маже сутрин и вечер,всъщност както и Вие ми написахте. И последно,още един въпрос- Какво Ви е мнението за лечението на кариес със лазер,мога ли да подложа детето на това лечение,понеже има един кариес и каква пломба ще препоръчате,която да е здрава и да не позволява отлепяне от зъба,за да се избегне евентуално ре-лечение?

Здравейте! Ако зъбите се развалят значи не е флуороза, а недостатъчност на емайла! От флуорозата зъбите потъмняват, а и за да се съмнявате за такава трябва да има данни за прием на флуор от детето т.е. вода богата на флуор и/или таблетки с флуориди, поглъщане на паста за зъби с флуор! Лазер категорично не препоръчвам! А що се отнася до материала, по-важно е как ще се направи пломбата и материалите да са с високо качество, без значение дали ще са композити, амалгама или глас йономерни цименти![/quote]

Благодаря отново!!! Бих искала да да Ви попитам,защо не препоръчвате лазер ,за да знаем за напред? Дано да не съм сбъркала,но вече почистиха зъба с лазер,беше кариес профунда ,а пломбата е от химичен композит
.Реших да го пробваме,понеже не боляло и се почиствала само тази част на зъба,където има кариес,без излишно дълбаене. На четири години извадихме и третата сливица с лазер и останахме много доволни.[/quote]
Отстраняването на сливица няма нищо общо с кариесологията! Качественото почистване на кариозния дефект без излишно отстраняване на зъбна тъкан зависи не от лазера или турбината, а от стоматолога! Последните проучвания показват, че препарирането на кариозния дефект с лазер сериозно влошава връзката с фотополимерите т.е. има риск пломбата да падне!! А химиополимерите за мен не са материал за окончателно пломбиране особено на живи зъби- свиват се неконтролируемо, просмукват, неестетични са, токсични са, не могат да се оформят функционално...
Аватар
Dr Venci Stamenov

Мнениеот galinaje » 01 Май 2016, 23:54

Dr Venci Stamenov написа:
Благодаря за вниманието,въпреки,че излязох от темата. Искам да попитам още нещо. Как може да се определи точно ,дали детето има флуороза или недостатъчност на емайла,както Вие се съмнявате?! Благодаря много и за това Ваше мнение ,защото до сега никой от докторите ,които сме питали по този въпрос,не е споменавал за такъв вариант. Последно ходихме в Стара Загора в " Мегадент", там докторката каза,че се съмнява за флуороза,иначе зъбите били здрави на местата,където има бели петна. Даде ни паста на GC tooth mousse и препоръча да се маже сутрин и вечер,всъщност както и Вие ми написахте. И последно,още един въпрос- Какво Ви е мнението за лечението на кариес със лазер,мога ли да подложа детето на това лечение,понеже има един кариес и каква пломба ще препоръчате,която да е здрава и да не позволява отлепяне от зъба,за да се избегне евентуално ре-лечение?

Здравейте! Ако зъбите се развалят значи не е флуороза, а недостатъчност на емайла! От флуорозата зъбите потъмняват, а и за да се съмнявате за такава трябва да има данни за прием на флуор от детето т.е. вода богата на флуор и/или таблетки с флуориди, поглъщане на паста за зъби с флуор! Лазер категорично не препоръчвам! А що се отнася до материала, по-важно е как ще се направи пломбата и материалите да са с високо качество, без значение дали ще са композити, амалгама или глас йономерни цименти!

Благодаря отново!!! Бих искала да да Ви попитам,защо не препоръчвате лазер ,за да знаем за напред? Дано да не съм сбъркала,но вече почистиха зъба с лазер,беше кариес профунда ,а пломбата е от химичен композит
.Реших да го пробваме,понеже не боляло и се почиствала само тази част на зъба,където има кариес,без излишно дълбаене. На четири години извадихме и третата сливица с лазер и останахме много доволни.[/quote]
Отстраняването на сливица няма нищо общо с кариесологията! Качественото почистване на кариозния дефект без излишно отстраняване на зъбна тъкан зависи не от лазера или турбината, а от стоматолога! Последните проучвания показват, че препарирането на кариозния дефект с лазер сериозно влошава връзката с фотополимерите т.е. има риск пломбата да падне!! А химиополимерите за мен не са материал за окончателно пломбиране особено на живи зъби- свиват се неконтролируемо, просмукват, неестетични са, токсични са, не могат да се оформят функционално...[/quote]

Здравейте отново,благодаря за изчерпателния отговор. Още нещо бих искала да Ви попитам. Сега като направихме зъба с химиополимер,(понеже не ми предложиха някакви видове пломби,а направо поставиха тази ) как да следим състоянието на пломбата ?
galinaje

Мнениеот Dr Venci Stamenov » 02 Май 2016, 18:44

galinaje написа:
Dr Venci Stamenov написа:

Здравейте! Ако зъбите се развалят значи не е флуороза, а недостатъчност на емайла! От флуорозата зъбите потъмняват, а и за да се съмнявате за такава трябва да има данни за прием на флуор от детето т.е. вода богата на флуор и/или таблетки с флуориди, поглъщане на паста за зъби с флуор! Лазер категорично не препоръчвам! А що се отнася до материала, по-важно е как ще се направи пломбата и материалите да са с високо качество, без значение дали ще са композити, амалгама или глас йономерни цименти!

.Реших да го пробваме,понеже не боляло и се почиствала само тази част на зъба,където има кариес,без излишно дълбаене. На четири години извадихме и третата сливица с лазер и останахме много доволни.

Отстраняването на сливица няма нищо общо с кариесологията! Качественото почистване на кариозния дефект без излишно отстраняване на зъбна тъкан зависи не от лазера или турбината, а от стоматолога! Последните проучвания показват, че препарирането на кариозния дефект с лазер сериозно влошава връзката с фотополимерите т.е. има риск пломбата да падне!! А химиополимерите за мен не са материал за окончателно пломбиране особено на живи зъби- свиват се неконтролируемо, просмукват, неестетични са, токсични са, не могат да се оформят функционално...[/quote]

Здравейте отново,благодаря за изчерпателния отговор. Още нещо бих искала да Ви попитам. Сега като направихме зъба с химиополимер,(понеже не ми предложиха някакви видове пломби,а направо поставиха тази ) как да следим състоянието на пломбата ?[/quote]
Здравейте! Вие няма как да следите състоянието на пломбата! Това което можете да правите е да следите дали детето няма да получи някакви оплаквания от зъба или венеца- болки, дискомфорт, кървене от венеца...
Аватар
Dr Venci Stamenov

Мнениеот Василева 12345 » 06 Окт 2016, 23:23

Здравейте, детенцето ми е на 13 години до сега 3 пъти му лекуваха гранулом на един и същ кътник (от много добър стоматолог) сега отново е с гранолом има ли смисъл да се лекува, джипито препоръчва зъбчето да се извади, за да не предизвиква проблеми със сърцето
Предварително Ви Благодаря
Василева 12345

Мнениеот Dr Venci Stamenov » 18 Окт 2016, 21:45

Василева 12345 написа:Здравейте, детенцето ми е на 13 години до сега 3 пъти му лекуваха гранулом на един и същ кътник (от много добър стоматолог) сега отново е с гранолом има ли смисъл да се лекува, джипито препоръчва зъбчето да се извади, за да не предизвиква проблеми със сърцето
Предварително Ви Благодаря

Здравейте! Имам няколко въпроса:
Лечението с кофердам ли беше проведено?
Колегата който е правил лечението използва ли операционен микроскоп?
С какво са запълнени каналите и как е възстановен зъбът?
Ако отговорът на първите два въпроса е "да", каналите са запълнени с подходящ материал и методика, и зъбът е добре възстановен, тогава може да се мисли за ендодонтска микро хирургия, за да се запази зъбът на детето! Другата опция е да се извади, но само ако има симптоматика!
Ако лечението не е проведено съобразно посочените стандарти, тогава и още 3 пъти да се направи, резултатът пак ще е същия!
Аватар
Dr Venci Stamenov

Мнениеот Василева 12345 » 19 Окт 2016, 12:18

За съжаление, не знам с какъв материал са запълнени каналите, но със сигурност мога да кажа, че стоматоложката не е използвала микроскоп
Василева 12345

Мнениеот jordan_ » 26 Дек 2016, 00:52

Здравейте. Искам да ви попитам за съвет.

Три от дъвкателните ми зъби (след кучешкия) отдолу са с коронки. Не помня точно кога са поставяни коронките, но е в интервала преди осем до тринадесет години. И трите зъба са предварително умъртвени, а коронките са бленд коронки. При панорамна рентгенова снимка от 2013 година ми казваха, че на шести зъб може би има гранулом, а той никога не ме е болял. Аз тогава не бях достатъчно зрял да разбера, че това е сериознен проблем и не предприех никакви действия. През 2015 година си направих нова панорамна снимка, от която ми казаха, че вече няма гранулом там. След това съм си правил снимка на този зъб (шести) и пак ми казват, че явно сам се е възстановил и няма гранулом.

В момента коронките на тези три зъба изглеждат много захабени и сега съм решил да ги сменя с металокерамични коронки, но да са хубави, не бленд.
Зъболекарката ми ми каза, че след като коронките са от толкова много години ще трябва да прелекува всички канали на въпросните зъби наново преди да им постави новите коронки.

Въпросите са ми:
- Възможно ли е гранулом с течение на времето да се излекува сам? Това не води ли до някаква инфекция?
- При рентгенова снимка на хубави металокерамични коронки вижда ли се зъба или както при бленд коронките се вижда само силно бяло петно? Ако отговорът е не, има ли по-добра алтернатива все пак да може да се наблюдава в какво състояние е зъбът след като е коронясан?
- нужно ли е да се прави това с повторното лечение на каналите след като видимо на рентгенови снимки всичко е наред, тази процедура ще оскъпи много лечението?
jordan_

Мнениеот Dr Venci Stamenov » 28 Дек 2016, 13:12

jordan_ написа:Здравейте. Искам да ви попитам за съвет.

Три от дъвкателните ми зъби (след кучешкия) отдолу са с коронки. Не помня точно кога са поставяни коронките, но е в интервала преди осем до тринадесет години. И трите зъба са предварително умъртвени, а коронките са бленд коронки. При панорамна рентгенова снимка от 2013 година ми казваха, че на шести зъб може би има гранулом, а той никога не ме е болял. Аз тогава не бях достатъчно зрял да разбера, че това е сериознен проблем и не предприех никакви действия. През 2015 година си направих нова панорамна снимка, от която ми казаха, че вече няма гранулом там. След това съм си правил снимка на този зъб (шести) и пак ми казват, че явно сам се е възстановил и няма гранулом.

В момента коронките на тези три зъба изглеждат много захабени и сега съм решил да ги сменя с металокерамични коронки, но да са хубави, не бленд.
Зъболекарката ми ми каза, че след като коронките са от толкова много години ще трябва да прелекува всички канали на въпросните зъби наново преди да им постави новите коронки.

Въпросите са ми:
- Възможно ли е гранулом с течение на времето да се излекува сам? Това не води ли до някаква инфекция?
- При рентгенова снимка на хубави металокерамични коронки вижда ли се зъба или както при бленд коронките се вижда само силно бяло петно? Ако отговорът е не, има ли по-добра алтернатива все пак да може да се наблюдава в какво състояние е зъбът след като е коронясан?
- нужно ли е да се прави това с повторното лечение на каналите след като видимо на рентгенови снимки всичко е наред, тази процедура ще оскъпи много лечението?

Здравейте,
Ако грануломът действително е изчезнал, значи имунитетът Ви се е справил с въпросната инфекция! Дали трябва или не трябва да се прелекува един зъб е въпрос на клинична преценка на стоматолога, ако Вие не сте съгласен с това можете да го обсъдите с него и да вземете решение заедно как да се процедира! Короните без значение от материала, от който са изработени, не пречат на рентгенлогичната оценка на периапикалните тъкани! Що се отнася до коронарните такива, всички корони са рентгеноконтрастни и не позволяват контрол на коронарните структури! Това не пречи да се диагностицира кариес под ръба на короната!
Аватар
Dr Venci Stamenov

Мнениеот МарчелаАндреева » 24 Май 2019, 23:41

Здравейте, започнах кореново релечение на долен зъб, който е с извадени нерви и запълнени канали преди 10 и повече години. Проблемът е, че при чистенето на каналите изпитвам леки болки, които налагат упойка, но забременях по средата на релечението и не е препоръчително да ползвам упойки в момента, а зъбът ми е напълно отворен вече няколко месеца, пробвахме да го затворим с временна пломба, но започвам да изпитвам болки щом поседи два-три дни затворен. Въпросът ми е, има ли проблем да стои отворен толкова продължително време, говорим за още поне няколко месеца, докато родя и спра да кърмя? Мога ли да направя нещо за зъба сега при това положение? Предварително благодаря за отговора!
МарчелаАндреева

Мнениеот Dr Venci Stamenov » 25 Май 2019, 01:21

Здравейте, не препоръчвам зъбът да стои отворен, защото това усложнява инфекцията в каналите! Щом има болка при обработката, която налага упойка, трябва да се изчака вторият триместър на бременността, когато поставянето на упойка е по-безопасно! След обработката, каналите може да се запълнят или да се постави в тях лекарство и да се изчака докато родите, за да се завърши зъбът!
С Уважение,
Д-р Стаменов
Аватар
Dr Venci Stamenov

ПредишнаСледваща

Назад към Стоматология