Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
04 Яну 2019, 12:28
Вкъщи много обичаме карфиол, но освен в туршия, не се сещам как по друг начин да го поднеса.
Събирам идеи всякакви - хем да разнообразя менюто, хем да присъства карфиол. Сега му е и времето, така или иначе.
Пък ако може и да не е нещо сложно и трудоемко, ще е направо супер.
04 Яну 2019, 12:52
Аз понякога правя шницели с карфиол. Интересни са, ние ги харесваме, при положение че вкъщи не сме фенове на карфиола.
Шницели от карфиол
Необходими продукти:
1 глава карфиол
2 жълтъка
200 г настърган кашкавал, или 100 г настъргана моцарела и 100 г кашкавал
1 глава настърган кромид лук
1 ч. л. сух босилек
2 с. л. наситнен магданоз
4 с л. олио
1 ч. л. сол(може и по-малко, зависи от вкуса
Начин на приготвяне:
Карфиолът се настъргва и се смесва със солта, оставя се да престои 30 минути. Настърганият карфиол се изстисква добре през тензух или памучна кърпа, след което се омесва с останалите продукти.
Тавата на печката се обръща с дъното нагоре и се застила с хартия за печене, от сместа се взима количество колкото за едно кюфте и се оформят тънки правоъгълни шницелчета.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.
04 Яну 2019, 12:58
Аз правя така нашумялата пица с блат от карфиол. Не става хрупкава, но е вкусна и няма дъх на карфиол. Абе, сполучлива е!
Пица с блат от карфиолБлата2 чаши настърган карфиол
2 чаши настъргана моцарела
2 яйца
сол, черен пипер, риган, чесън и други подправки на вкус
Приготвяне:
Карфиолът, моцарелата и разбитото яйце (или семената и водата) се разбъркват заедно с подправките и се изсипват върху хартия за печене като се сплескват леко с лъжица.
Фурната се загрява на 200 градуса и блата се слага на долно ниво за печене, за да се изпече добре и от долу за около 15-20 минути.
Плънката отгоре е въпрос на избор и предпочитания
04 Яну 2019, 13:16
Предлагам ти огретен. Не е сложен, а според мен си струва да се опита
Огретен от карфиолНеобходими продукти:
1 глава карфиол
30 г краве масло
3 яйца
100 мл прясно мляко
100 г кашкавал
2 супени лъжици галета
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме и накъсваме на розички карфиола, после кипваме вода в дълбока тенджера. Посоляваме карфиола, варим го пет минути, след което го отцеждаме.
Намазваме дъното и стените на огнеупорен съд с маслото. Изсипваме карфиола в него и го овкусяваме със сол и черен пипер.
Разбиваме яйцата с млякото и заливаме карфиола с тази смес. Посипваме галетата и слагаме ястието в загрята фурна, докато се зачерви. Най-отгоре настъргваме кашкавала и запичаме до разтапянето му.
04 Яну 2019, 13:29
Кюфтенца от карфиол
1 1/2 кг карфиол
3 яйца
6 с.л. брашно
150 г сирене
4 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1 ч.л. черен пипер
сол
100 мл. олио
РЕЦЕПТА:
Карфиолът се разделя на малки розички, които се пускат във вряща подсолена вода, докато омекнат. Потапят се в ледено студена вода, след това се отцеждат старателно.
Карфиолът и се нарязва на ситно, смесва се с натрошеното сирене, накълцания чесън и ситно нарязания магданоз. Прибавят се яйцата, брашното и подправките. Трябва да се получи гъста смес, като при необходимост се добавя още брашно.
Оформят се кюфтета с мокри ръце, които се пържат в тиган със сгорещеното олио. След това се поставят върху кухненска салфетка. По желание преди да се изпържат се овалват в брашно или галета.
С един сос от майонеза и чесън стават чудесни!
17 Яну 2019, 13:09
Интересни рецепти има, ще пробвам някои от тях.
Аз съм правила карфиол с панировка и после печен на фурна. Като карфиол на хапки става. Много сполучлив вариант за неядящите карфиол.
21 Яну 2019, 17:19
Браво на вас, аз обачаче си го разчупвам на розички с нарязани моркови, овкусявам и хоп -салата. Колкото и обикновено да звучи, но пък вкъщи си я хапваме с кеф.
22 Яну 2019, 17:27
Паниран карфиол
Казвам ви продуктите на око, защото така го приготвям.
1 глава карфиол се накъсва на розички и се бланшите за 4-5 минути в гореща вода.
Разбъркват се 3 яйца, половин бира и се подправя със сол и пипер. Добавя се брашно да стане на каша.
Потапят се розичките карфиол и се пържат.
30 Яну 2019, 16:18
Кюфтенца от карфиол и аз правя понякога, страхотни са. И карфиолът не мирише особено, защото има доста подправки.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.