Май много от нас се възползват от кулинарните идеи на Пеп чо
Ето още един вариант за уреда:
Яхния с пиле, спанак и оризНеобходимите продукти са:
около килограм пилешко месо
~ 1/2 кг спанак
2 връзки пресен лук
една чаша от 300мл ориз
2 с.л. универсална подправка
50-80 мл. олио, зависи колко тлъста е птицата; колко кожа има по него
1 с.л. червен пипер, сол на вкус, магданоз, щипка джоджен
в бавноготвещия Крок-пот:
* Пилето пак се кипва отделно в тенджера :) , за да може да се отпени.
* Прехвърля се в гърнето на Крок-пота, заедно с бульона - бульона трябва да е 2.5 части към ориза.
* Прибавя се олиото, солта и включва на ІІ степен - high за 5 часа (до готовност на месото, ако е кокошка или петел ще трябва повече време).
* Когато месото е омекнало се прибавят почистените и нарязани спанак и пресен лук, червения пипер и добре измития, отцеден ориз.
* Разбърква се и оставя да се готви още 1.5 часа.
* Тъй като повечето уреди след приключване на времето за готвене автоматично преминават в режим "* -запази храната топла"- сега е момента да се прибавят подправките и яхнията се оставя за още час гърнето.
И нещо сладичко:
Печени ябълкиПродукти:
6 големи ябълки
За всяка ябълка по:
2 ч.л. сладко от кайсии (сигурно може и друго, по кисело)
2 ч. л. мед
по 1 с.л. масло
виното от мен :) ~ 60-70 мл.
6 кръгчета с хляб, малко по-големи от диаметъра на ябълките
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 190 градуса.
* С помощта на специален уред или нож се изважда сърцевината на ябълките.
* С остър нож се прави плитък прорез (около 2-3 мм) в кората по цялата обиколка на ябълката, на около 1/3 от върха ѝ, за да прилича на капаче щом се опече.Ако не се направи този прорез, при печене ябълката може да се пръсне, затова е добре поне да се надупчи ябълката на няколко места.
* Подреждат се ябълките в по-висока тавичка - всяка, на кръгче хляб.
* Сладкото и медът се смесват.
* В отвора на всяка ябълка се поставя по 1 пълна с.л. от сместа и парче масло.
* Виното се налива в купичката, за да се разтвори останалия мед и сладко в него.
* Течността се изцежда в съда за печене.
* Накрая трябва да са сочни, кафяви и меки на пипане. Без сос - хляба е трябва да е поел малкото останала течност.
* Може да се сервират с ванилов сос, цедено мляко или заквасена сметана.
В Крок-пот времето за печене е 3ч. на ІІ степен.