Почти всеки път, когато сме на площадка, се сблъсквам със ситуация, в която трябва да направя забележка на нечие чуждо дете. Разбира се, наоколо родител няма, за да реагира той адекватно. И всеки път се чудя как точно да подходя, за да не стане по-зле, и за да не се разкрещи някой истеричен родител, че едва ли не му тормозя детето.
Ето, ситуация от вчера: на площадката сме, моето дете играе с едно количка. Идва друго детенце и му я изтръгва от ръцете. Не беше толкова малко, че да не може да говори. Може би на 3-4 годинки. Моето се разплака, а аз вече търпимост нямам. Естествено, не съм се развикала, но му обясних, както обяснявам на моето, че количката не е негова. Ако иска да поиграе с нея, да попита първо и ако му разрешат, тогава. Обаче то не пуска. Огледах се за родител и тогава видях една жена да става от кафето до площадката. И тя, все едно е обидена, ме погледна лошо и му каза да върне количката. Ама с един поглед и тон, все едно проблемът е в мен.
Такива ситуации, сигурна съм, сполетяват повечето родители, обаче не мога да свикна с мисълта, че е нещо нормално.
Вие правите ли забележки на чуждите деца и, ако да, как? Или не искате да влизате в спор или разправия с нечий родител?