Разглезване ли е, ако целуваме много децата си?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Разглезване ли е, ако целуваме много децата си?

Мнениеот Blue eyes » 08 Май 2019, 13:44

Попаднах на тази тема на друго място и доста се изненадах. Прекаляването с целувките и милувките разглезвало децата и затова трябвало да сме умерени и обрани в тези прояви на обич.
Даже имаше коментари, че ако ще се целува детето трябва да е само по бузките.
Моето дете е много мъничко и нямам никакви задръжки как, по колко и къде да го целувам. Правя го постоянно, прегръщам го, милвам го, повтарям му, че го обичам. Смятам, че уверен човек израства от обичано и гушкано дете, на което му е показвано колко го обичат. Защо трябва да се пестят тези моменти?
Какво мислите вие по въпроса?
Blue eyes

Re: Разглезване ли е, ако целуваме много децата си?

Мнениеот _Лилия_ » 08 Май 2019, 13:49

Никога не съм лишавала децата си от целувки, защото някой така смята...Важно е да чувстват, че са обичани. Все пак не става дума за големи деца, които вече се срамуват от подобни неща, а за мънички деца, които са гальовни като котета :heartbeating:
_Лилия_

Мнениеот viviann » 08 Май 2019, 14:21

Никога не съм се въздържала и не съжалявам. Сега, вече с по-големи деца, си спомням с умиление тези години. Вече не искат да ги прегръщаме и целуваме, а ние се съобразяваме с това.
Как да лиша и себе си, и детето си от това? Това е обич. И думите "Обичам те" си разменяме постоянно. Това са прекрасни мигове. Баща им също ги целуваше постоянно.
Детето си е дете, трябва да се чувства обичано. Че и аз като голяма имам нужда от тези думи и няма да ми омръзне да ги чувам всеки ден. :wink:
viviann

Мнениеот Валерия М » 08 Май 2019, 14:26

Много ми е приятно да целувам детето. Ако се дърпаше, нямаше да го правя, но тя няма против. И тя ме целува. Все още! :lol:
Имах колебания за целуването по устата. Струваше ми се нередно, но беше приятно. Спрях в един момент, когато поотрасна. Обаче по косата, по бузите все още си я целувам на воля :heartbeating:
Валерия М

Мнениеот Matilda » 08 Май 2019, 14:35

Според мен, не целувките са тези, които разглезват детето.
Не би трябвало демонстрирането на любов да има такива последствия. Разглезва угаждането на всеки един каприз, липсата на правила и т.н. Не и милувките.
Matilda

Мнениеот Rainy mood » 08 Май 2019, 14:40

Чувала съм за тези измишльотини.
Дали ще е разглезено детето се определя от съвсем други неща и от цялостното отношение към възпитанието му. Не мога да си представя да чакам детето ми да заспи, за да си открадна целувка, както е според това вярване.
Rainy mood

Мнениеот Гери Василева » 08 Май 2019, 14:44

Попадала съм на подобно твърдение и аз. Става дума че дори родителите не бива да целуват детето по устата, за да може детето да оформи интимния си кръг и да осъзнае кои целувки какво отношение изразяват, кое е редно и кое - не. Иначе можело по ръцете, челцето. Замислих се, честно казано. Обаче вътре в себе си, не вярвам това да разглезва и си целувам бебето.
Гери Василева

Мнениеот София » 22 Май 2019, 11:20

Никога не съм се ограничавала. Струва ми се нелепо да ограничаваш някого от нещо толкова прекрасно и не виждам как това може да навреди на възпитанието. Абсурдно е!
София

Назад към Възпитание, грижа и съвети