Глаукома - симптоми и лечение?

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с очни болести, да споделяте мнения и да получите съвет.

Глаукома - симптоми и лечение?

Мнениеот southern_sun » 04 Май 2011, 11:04

Какво заболяване е глаукомата? Какви са симптомите му и как се лекува?
» Глаукома - здравен проблем
» Как да изберем слънчеви очила?
» Полезни и вредни храни при глаукома
southern_sun

Re: Глаукома

Мнениеот Margo » 17 Юни 2011, 10:09

Глаукомата е група очни заболявания, които увреждат зрителния нерв и могат да доведат до загуба на зрение или слепота, ако не се лекуват навременно. Тя се счита за една от водещите причини за слепота в световен мащаб.
Причини и механизъм
Основната причина за глаукома е повишеното вътреочно налягане, което възниква когато течността в окото (водната влага) не може да се оттича нормално. Това налягане увреждат зрителния нерв, който пренася визуалната информация от окото към мозъка.
Видове глаукома
Съществуват два основни типа:
:arrow: Отвореноъгълна глаукома - най-честия вид, развива се бавно и често безсимптомно
:arrow: Затвореноъгълна глаукома - по-рядка, но остра форма, изисква спешно лечение

Симптоми
Отвореноъгълната глаукома често протича без симптоми в началните стадии. Постепенно се появява загуба на периферно зрение. Затвореноъгълната форма може да причини внезапна болка в окото, замъгляване на зрението, гадене и виждане на цветни пръстени около светлините.
Рискови фактори
Възрастта над 60 години, семейна история на глаукома, високо кръвно налягане, диабет и употреба на кортикостероиди увеличават риска.
Лечение
Лечението включва очни капки за намаляване на вътреочното налягане, лазерна терапия или хирургична намеса. Ранната диагноза и лечение са от съществено значение за предотвратяване на необратима загуба на зрение.
Редовните очни прегледи са ключови за своевременното откриване на глаукома, особено при хора в рискова група.
Margo

Re: Глаукома

Мнениеот valiart » 25 Окт 2011, 14:43

И аз се интересувам от това заболяване. На скоро имаше кампания за безплатен преглед в ДКЦ-тата. Беше голяма пародия!
Аватар
valiart

Подобряване на глаукомата с алтернативни методи?

Мнениеот ivoblinc » 10 Дек 2013, 14:34

Баща ми има глаукома от няколко месеца! След като неколкократно се е консултирал с лекари, реших да намеря алтернативен начин за лечение на този проблем.

Когато проверих в интернет излезна като алтернативен метод лечението с марихуана (за всички стадии на болестта), на което баща ми никога не би се съгласил!

В крайна сметка намерих, че глаукомата може добре да се повлияе от билката очанка, която всъщност се оказва отровна и ме е страх да правим опити за лечение с нея.

Друг вариант е със семената от билката касия, но до колкото разбрах има няколко различни видове – единият, от които е добре познатата ни по нашите ширини – сена.

Знаете ли, кой от всичките алтернативни методи най-безопасно и ефикасно може да повлияе глаукомата?
ivoblinc

Re: Подобряване на глаукомата с алтернативни методи?

Мнениеот MollyDolly » 10 Дек 2013, 14:42

До колкото зная, точно сената повлиява и очни болести, така че предполагам това е твоето лекарство!
MollyDolly

Re: Подобряване на глаукомата с алтернативни методи?

Мнениеот Viktor.Ivanov » 15 Юли 2014, 16:35

Марихуаната наистина казват, помагала. При нас в Дания тя е вече напълно призната, като сериозно се говори за легализацията и.
Понякога ми викат Докторе, защото не ми знаят първото име.
Viktor.Ivanov

Re: Глаукома - симптоми и лечение?

Мнениеот СилвияМаринова » 19 Фев 2022, 22:18

Здравейте!На майка ми и казафа че има глаукома и изписаха капки.
Но тя получи болки и зачервяване от тях.При повторно посещение в клиниката са и казали че сърбежа и зачервяването се дължели на алергия към домашни любимци .Въпросът ми е доколко е вероятно да е така ? Тъй като и кучето и костенурката ги имаме от доста години .И има ли някакво лечение .Хапчета някакви ?
СилвияМаринова

Назад към Очни болести