Дали могат да се приготвят домашни сусамки и фъстъковки?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Дали могат да се приготвят домашни сусамки и фъстъковки?

Мнениеот maminka » 15 Окт 2014, 13:09

Наскоро се сетих, когато имаше цирк в града. Заведохме децата и разбира се ни заляха с предложения за какви ли не сладки отрови.
Сусамките и фъстъковките ми се сториха най-безобидни, а и децата много ги обичат, купихме - оказаха се стари и толкова твърди, че щеше да има извадени зъби без време :lol: :lol:

Видях снимки в интернет като тази
susamki.jpg
susamki.jpg (18.32 KiB) Прегледано 2092 пъти
и смятам, че биха могли да се приготвят домашни фъстъковки и сусамки, но не мога да си представя каква е технологията за направа им :?
Дали е трудно приготвянето на такава домашна глезотийка? Надявам се някой да сподели за технологията на домашните сусамки, фъстъковки и каквито техни разновидности и подобия се сетите :) :)
maminka

Re: Дали могат да се приготвят домашни сусамки и фъстъковки?

Мнениеот Bambaa » 15 Окт 2014, 13:18

Майка ми едно време ми правеше сусамки, само че слагаме мед, захар, конфитюр - без парченца плод на котлона, след като заври и стане еднородно го сваляше, добавяше сусама и изсипваше с една супена лъжица върху тобичка (понеже нямаше хартия за печене) и го оставяше да се охлади напълно, тези предполагам са правени във формички като за сладки :?
Аватар
Bambaa

Мнениеот red_eyes » 22 Окт 2014, 14:25

Това изглежда твърде изкушаващо, а и става бързо до колкото разбирам, мисля уикенда да се опитам да спретна едни сусамки, но да видим :roll:
Аватар
red_eyes

Мнениеот Lollipop » 28 Ное 2014, 10:30

Много готино, не знам как се правят, много интересно :))) Аз не съм им и голям почитател де :lol:
Аватар
Lollipop

Мнениеот Rali_hr » 25 Юни 2015, 11:36

Пробвала съм, не стават никак зле, със сусам съм правила аз.:)
Използвам захар и мед само, загрявам докато захарта започне да се топи, слагма мед и бъркам докато се карамелизира, след това смесвам със сусама и правя формичките, най-често неправилни форми с лъжица в/у хартия за печене. Стават вкусни.
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Andrey » 25 Юни 2015, 12:13

Rali_hr написа:Пробвала съм, не стават никак зле, със сусам съм правила аз.:)
Използвам захар и мед само, загрявам докато захарта започне да се топи, слагма мед и бъркам докато се карамелизира, след това смесвам със сусама и правя формичките, най-често неправилни форми с лъжица в/у хартия за печене. Стават вкусни.

Е не знаех, че е толкова лесно, ще си направя, много ги обичам тея фъстъковки. :mrgreen:
Аватар
Andrey

Мнениеот mimeto90 » 25 Юни 2015, 13:33

От дете ги мразя тези чупизъби, а и не са от най-полезните :evil:
mimeto90

Мнениеот Mon_ton » 25 Юни 2015, 15:06

mimeto90 написа:От дете ги мразя тези чупизъби, а и не са от най-полезните :evil:

Стига с това, че не са били от най-полезните, сякаш само зеленчуци и плодове се ядат, а и това не е нещо, което се яде ежедневно, тъй че да се прави на въпрос, това е от нещата удоволствия, които се позволяват рядко!
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Elica » 25 Юни 2015, 15:54

аз ще пробвам, ако са толкова лесни за приготвяне ще си направя, много ги обичам сусамките :))
Аватар
Elica

Мнениеот mix_twix » 25 Юни 2015, 16:09

Аз си правя с различни семена на същия принцип иначе никакъв шанс без карамел да ми залепнат и да станат хрупкави. :)
Аватар
mix_twix

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети