Да ви кажа, не съм голям фен на тиквата, обаче тази супа ми промени мнението. Щом си сипах втора порция снощи И тъй като сега тикви бол - не само по улиците, ами и по пазара , реших да я споделя с вас. Харесах си я от сайта Супичка, който често ползвам за идеи.
Крем супа от тиква и джинджифил
тиква 500 грама
моркови 2 броя
лук 1 глава
краве масло 20 грама
прясно мляко 200 мл
джинджифил 1 чаена лъжица
тиквени семки 2 супени лъжици
Нарязвате и почиствате тиквата, морковите и лука и ги варите в подсолена вода (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) до пълно омекване.
След като сварите зеленчуците ги пасирате с пасатор, или в кухненски робот заедно с маслото и млякото. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.
Настържете джинджифила на ситно ренде и добавете към тиквената смес. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифила на топка. По-добре е да ползвате пресен джинджифил, тъй като той е много по-свеж . Може да откриете корените пресен джинджифил във всички по-големи магазини на щанда със зеленчуците. Ако пък нямате под ръка пресен джинджифил може да ползвате и сух.
Преди сервиране поръсете крем-супата от тиква с няколко тиквени семки и малко прясно настърган джинджифил. Може да добавите и шепа ароматни крутони.
Бон апети! :)