Кексчета в черупкиИзлизат около 10 кексчета.
Ето какво е необходимо:
9 яйца, от които само едно ще се ползва за самата кексова смес. Другите ще се използват заради черупките.
1/2 чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/2 чаша захар
1/4 чаша масло на стайна температура
1/2 ч.л лимонова есенция
1/4 чаша сметана
За подготовката на самите яйца: Внимателно пробийте малка дупка, 0.5-1 см, на върха на яйцето, с помощта на тирбушон. Дупчицата трябва да е толкова голяма, че да позволява на накрайник на пош да влезе през нея.
Разклатете яйцето и след това изсипете суровата яйчна смес, ако решите да я ползвате в някоя друга рецепта по-късно. Изплакнете внимателно празните яйца и ги потопете в подсолена вода за 30 минути. Извадете ги и ги изплакнете добре. След това ги поставете с дупчиците надолу, върху кухненска хартия, за да изсъхнат.
Как да приготвим кексовата смес:Смесете брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа и оставете настрани.
В друга, по-голяма купа, смесете едно яйце и захарта, докато станат на пяна.
Добавете маслото и лимоновата есенция и ги объркайте, докато получите хомогенна смес.
Добавете сухите съставки, разбъркайте добре. После сложете и сметаната. Отново разбъркайте с миксер до гладкост.
Идва реда на пълненето на яйцатаИзползвайте тавичка или формички за мъфини. За да задържите всяко от яйцата право, първо поставете алуминиево фолио в основата на всяка формичка, което да е като легло за яйцето и да има висок борд, за да не пада то настрани. Напълнете пош със сместа, като изберете накрайник, който да може да влезе във вече направените от Вас отвори. Не пълнете яйцата до горе, а най-много 3/4, защото от бакпулвера сместа ще увеличи обема си.
Печете пълнените яйца на 190 градуса за около 23 минути.
Когато се охладят, обелете и хапнете с удоволствие.