10 Авг 2014, 12:12
loni77 написа:Здравейте д-р Тодева,
имам син на 8г. Това лято по време на ваканцията която прекара на морето (1месец) , му се появиха бели петна в зоната около очите, на клепачите основно, на гушата и няколко изолирани по други част на тялото (ръце, крака, но не по колената , лактите и пръстите , а на меките части).
След консултация с личен лекар, детски кожен лекар и кожен лекар за възрастни всички казаха че е Витилиго. Направихме и изследвания на кръв и урина - няма излизане от нормите. Изписаха ни куп витамини, лекарства и паста Адвантан в чиято листовка пише доста страшни неща.Казаха единодушно , че се е появило от стрес, лоша храна и лоша хигиена( прекарвал е доста време в басейн) До този момент съм започнала да му давам само витамините , зная че е несериозно да мисля че ще се оправи от тях, но по принцип използвам само природна медицина и хомеопатия. Бихте ли ми казали възможно ли е Витилиго в ранен стадии да се оправи с някакви алтернативни методи или да започна да го мажа с пастата и да давам лекарствата. И има ли възможност да е нещо друго , а не точно тази болест?
Детето няма оплаквания по-принцип , но е с доста тъмна кожа и гледката изобщо не е приятна .
Благодаря предварително. Поздрави!
21 Авг 2014, 11:06
21 Авг 2014, 13:16
Краси написа:Здравейте Доктор Тодева,
синът ми е на 6г и има витилиго от около 3г досега петното не се е разнасяло настрани,но сега забелязвам че постепенно започва да се разширява.От два месеца пие по 1/2 хапче витикс и ползваме веднъж дневно крема ,но не виждам ефект. Може ли с нещо да огранича разпространението
04 Сеп 2014, 10:38
04 Сеп 2014, 13:42
yonko написа:Сблъсках се с проблема витилиго през пубертета. Много негативно действа на психиката, но искам да успокоя всички, че не е задължително заболяването на прогресира.
Д-р Тодева,
Каква е ролята на хранителния режим при това заболяване?
Когато се появи проблемът ми обиколих много лекари. Двама от тях бяха категорични, че трябва да мина на вегетариански режим на хранене. Единият беше, мир на душата му, д-р Чаушев. Спазих препоръката им за половин денВиждам и на други места се препоръчва вегетарианско хранене, детоксикации, съблюдаване на рН на храната и т.н.
17 Сеп 2014, 22:43
18 Сеп 2014, 11:50
MMD написа:Здравейте, може ли да препоръчате медикамент, който бихме могли да използваме като камуфлаж при витилиго. Препоръчвате ли храни, с които можем да намалим именно тези свободни радикали. Има ли метод, който да ограничава разпространението? Благодаря ви.
18 Сеп 2014, 20:39
24 Сеп 2014, 12:10
MMD написа:Благодаря ви, а какво препоръчвате при витилиго с проблеми с щитовидната жлеза? В кой момент при витилиго се появяват така наречените "островчета" за възвръщане на пигментацията и последен въпрос ПУВА терапията би ли предизвикала по-тежък рецидив на вече излекуван участък? Благодаря.
25 Окт 2014, 13:46