от parfumche » 01 Юли 2011, 12:22
Сапун от кърма
Майчиното мляко в дълбоко замразен вид има трайност 6 месеца. След този срок не бива да го даваш на детето си, но пък е много добро и полезно в други приложения, например в козметиката. Освен това на човек някак си му е жал да го изхвърли – сантиментална стойност има, ако щеш.
И понеже все те предупреждаваме за вредните химически съставки в козметиката, сега ще ти предложим начин да си направиш у дома разкошен и много полезен за кожата сапун с вече ненужните дози кърма.
Ето какво ще ти е нужно:
1 чаша кърма
2 чаши растително масло (зехтин, какаово, ленено, бадемово масло и всякакво друго, а може и смес от различни видове; етерични масла за аромат също може да сложиш.)
¼ чаша суха натриева основа (NaOH)
¼ чаша вода
NaOH може да ти звучи страховито, но всеки сапун се прави с натриева или калиева основа – в далечното минало се е използвала дървесна пепел, съдържаща КОН. Стига да спазиш съотношението, основата няма да присъства в крайния продукт и той ще бъде неутрален. Суха натриева основа на люспи може да се купи в ХИТ Маркет или в специализирани магазини за химически реактиви.
Необходим ти е още неметален съд за забъркване на сместа, както и неметални формички, в които да я изсипеш, за да се оформят сапунчетата. Може да използваш пластмасовите “легенчета” от опаковки за бисквити, детски формички за пясък и каквото друго се сетиш.
Начин на приготвяне:
Мазнината се загрява до 46-47°C. В стъклена мерителна чаша люспите NaOH се прибавят към водата (не водата към люспите). Когато разтворът достигне 46-47°C, се прибавя към мазнината. Бърка се до гладка смес, после се добавя кърмата. Нормално е цветът да се смени. Бъркай до консистенция на крем – приблизително 45 до 60 мин. Изсипи във формичките, които могат да бъдат предварително намазнени или покрити отвътре с неметално фолио или хартия за печене, за да се извадят после по-лесно готовите сапунчета. Нека престоят във формичките 2-3 дни. След това се изваждат и сапунът се оставя да “зрее” 4-5 седмици, докато стане неутрален.