Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на храносмилателната система, да споделяте мнения и да получите съвет.

Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 22 Фев 2019, 11:03

В тема "Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища" на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тези състояния. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на заболяванията на жлъчката и жлъчните пътища.
На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Заболяванията на жлъчния мехур и жлъчните пътища засягат структурите, участващи в производството и транспортирането на жлъчния сок (жлъчка).

Тези заболявания обхващат разнообразен спектър от състояния, често със сходни клинични признаци и симптоми, включително: камъни в жлъчките, остър холецистит, синдром на Mirizzi, хроничен холецистит, холангит, злокачествени заболявания на жлъчните пътища и други.

Голяма част от заболяванията на жлъчката и жлъчните пътища имат сходни симптоми: пожълтяване на кожата и лигавиците, болка в дясно подребрие, гадене/повръщане, загуба на апетит, умора/изтощение, сърбеж по кожата, потъмняване на урината, светли изпражнения.

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища - мнения и въпроси

Мнениеот Тодор.Трифонов » 05 Мар 2020, 18:05

Здравейте! Казвам се Тодор Трифонов на 32 години. Преди 6 месеца ми премахнаха жлъчния мехур понеже имах холестеролови отлагания вътре и растяха, а и не бяха сигурни дали не са полипи. Не съм имал никога никакви болки преди това. След операцията за кратко време качих много килограми заради безразборно хранене - 25 килограма. Започнах да имам болки в дясното подребрие, като понякога когато стоя седнал имам точно в средата и леко в дясно високо над стомаха под гърдите, като не е точно болка, а парене, а иначе си имам тежест и болка точно там където е била жлъчката в дясно под ребрата. Отидах на гастроентеролог вчера и каза, че на ехографа всичко изглежда нормнално - няма запушване на пътищата, черният дроб е омазнен, но той беше такъв и преди, всичко друго е наред. Кръвните ми излседвания са нормнални с изкл. на 2 стойности - директния билирубин от 2.2 преди операцията сега е 3,6 при реф. стойности 3,4. и кръвната ми захар е 6,3 при реф. стойности 5.9 и преди операцията 4.9. Общият билирубин преди операцията бе 8 сега е 14, но все пак е в форма при реф. стойности 21. Не съм имал жълтеница, нито бели изпражнения или тъмна урина, но от известно време в изпражненията имам парчета от храна - цели парчета зелена прясна чушка, морков и т.н. По принцип знам, че имам спастичен колит, но никога преди това изпражненията ми не са били такива - освен парчетата вътре самите изпражнения са уж с нормална форма, но при лек допир с четка и веднага се разпадат на хиляди парчета... иначе не плуват над водата, а си потъват нормално. Доктора ми каза, че всичко е наред и нямам основание за притеснение, че нямам панкреатит или нещо такова. Каза просто да сваля килограми и да се движа много, взел съм мерки и двете посоки, но все пак се притеснявам заради тази болка в дясно и заради повишеният билирубин и захар. Алат, Асат, Амилаза, Алкална фостфаза, ГГТ и т.н. са ми в нормални нива. Цигари не пуша от 8-9 месеца, алкохол пия много рядко, а след операцията само 2 пъти. Гледам да избягвам мазни и пържени храни, като от 2 седмици не ям никакъв хляб и тестени изделия, никакви захарни изделия, общо взето ям само месо и зеленчуци, мляко, сирене и т.н. Доктора ми изписа единствено дуспаталин за болката, но никакви ензими и витамини. От познати с премахнат жлъчен мехур разбрах, че пият витамин д+ц+цинк, витамин е, ензи мил, омега 3-6-9. Не знам дали да си ги взема и дали мога да ги пия заедно с дуспаталина. Ще съм благодарен ако ми отговорите основно за директния билирубин и захарта, за добавките, изпражненяита, а и като цяло какво мислите за моя проблем.
Тодор.Трифонов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 04 Окт 2019, 15:18

Re: Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 09 Мар 2020, 14:35

Тодор.Трифонов написа:Здравейте! Казвам се Тодор Трифонов на 32 години. Преди 6 месеца ми премахнаха жлъчния мехур понеже имах холестеролови отлагания вътре и растяха, а и не бяха сигурни дали не са полипи. Не съм имал никога никакви болки преди това. След операцията за кратко време качих много килограми заради безразборно хранене - 25 килограма. Започнах да имам болки в дясното подребрие, като понякога когато стоя седнал имам точно в средата и леко в дясно високо над стомаха под гърдите, като не е точно болка, а парене, а иначе си имам тежест и болка точно там където е била жлъчката в дясно под ребрата. Отидах на гастроентеролог вчера и каза, че на ехографа всичко изглежда нормнално - няма запушване на пътищата, черният дроб е омазнен, но той беше такъв и преди, всичко друго е наред. Кръвните ми излседвания са нормнални с изкл. на 2 стойности - директния билирубин от 2.2 преди операцията сега е 3,6 при реф. стойности 3,4. и кръвната ми захар е 6,3 при реф. стойности 5.9 и преди операцията 4.9. Общият билирубин преди операцията бе 8 сега е 14, но все пак е в форма при реф. стойности 21. Не съм имал жълтеница, нито бели изпражнения или тъмна урина, но от известно време в изпражненията имам парчета от храна - цели парчета зелена прясна чушка, морков и т.н. По принцип знам, че имам спастичен колит, но никога преди това изпражненията ми не са били такива - освен парчетата вътре самите изпражнения са уж с нормална форма, но при лек допир с четка и веднага се разпадат на хиляди парчета... иначе не плуват над водата, а си потъват нормално. Доктора ми каза, че всичко е наред и нямам основание за притеснение, че нямам панкреатит или нещо такова. Каза просто да сваля килограми и да се движа много, взел съм мерки и двете посоки, но все пак се притеснявам заради тази болка в дясно и заради повишеният билирубин и захар. Алат, Асат, Амилаза, Алкална фостфаза, ГГТ и т.н. са ми в нормални нива. Цигари не пуша от 8-9 месеца, алкохол пия много рядко, а след операцията само 2 пъти. Гледам да избягвам мазни и пържени храни, като от 2 седмици не ям никакъв хляб и тестени изделия, никакви захарни изделия, общо взето ям само месо и зеленчуци, мляко, сирене и т.н. Доктора ми изписа единствено дуспаталин за болката, но никакви ензими и витамини. От познати с премахнат жлъчен мехур разбрах, че пият витамин д+ц+цинк, витамин е, ензи мил, омега 3-6-9. Не знам дали да си ги взема и дали мога да ги пия заедно с дуспаталина. Ще съм благодарен ако ми отговорите основно за директния билирубин и захарта, за добавките, изпражненяита, а и като цяло какво мислите за моя проблем.

Здравейте,
Болката или дискомфорта, който усещате в дясно подребрие (на мястото на отстранения жлъчен мехур), може да се дължи на срастване или цикатризация на мястото, откъдето е отстранен мехурът. За това, вероятно, допринася и повишеното телесно тегло. При хора с премахнат жлъчен мехур могат да се наблюдават смущения в смилането на някои храни, тъй като жлъчката не се отделя нормално на порции след хранене и в достатъчно количество, а постоянно се стича по жлъчния канал в дванадесетопръстното черво. Честият прием на по-малки количества и добре сдъвкана храна може да осигури по-добро храносмилане. Витамините и омега-мастните киселини могат да се приемат с Дуспаталин. Ензимните препарати могат да подобрят храносмилането, но при умерен приема на храна (чести хранения с малко количество храна) не е задължително да ги приемате. Повишената кръвна захар на гладно може да се дължи на значително увеличеното тегло, при което често има повишена инсулинова резистентност (недобро усвояване на глюкозата от мускулите и мастната тъкан). Подходяща диета, спортуването и свалянето на килограми може да подобри значително нивата на глюкозата в кръвта. Леко завишеният директен билирубин може да се дължи на временно явление с леко задържане на жлъчка в жлъчните канали на черния дроб. Проследявайте го спорадично, за да се прецени динамиката на този показател.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища - мнения и въпроси

Мнениеот Rules95 » 10 Мар 2020, 17:21

Здравейте ! От 2 години имам дуодено-гастрален жлъчен рефлукс. Симптомите ми са следните : пълна липса на апетит, ранно засищане, хронична умора , постоянни оригвания и газове, запек. Въпросът ми е :

https://apteka.framar.bg/30059223/%D0%B ... B%D0%B8-90

Може ли да взимам този продукт , защото организмът ми не абсорбира мазнините?
Rules95
 
Мнения: 13
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:07

Re: Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 12 Мар 2020, 16:39

Rules95 написа:Здравейте ! От 2 години имам дуодено-гастрален жлъчен рефлукс. Симптомите ми са следните : пълна липса на апетит, ранно засищане, хронична умора , постоянни оригвания и газове, запек. Въпросът ми е :

https://apteka.framar.bg/30059223/%D0%B ... B%D0%B8-90

Може ли да взимам този продукт , защото организмът ми не абсорбира мазнините?

Здравейте,
Приемът на посоченият от вас продукт може да утежни състоянието ви - дуодено-гастралния рефлукс. С оглед на по-добро смилане на мазнините, което ще улесни тяхното абсорбиране, може да опитате с прием на мултиензимни медикаменти или хранителни добавки. Консултирайте се с вашия гастроентеролог относно подходящ мултиензимен продукт.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Болести на храносмилателната система

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта