от kalinka84 » 17 Яну 2026, 17:03
Здравейте! Детенцето ни е на 2г и половина и е с генетичен синдром. От доста време се борим с упорит запек, но без особен ефект. Посещавали сме специалисти и сме пробвали различни сиропи, пробиотици и т.н., но в крайна сметка изхожданията са изключително твърди, болезнени и често придружени с кръв. При въпросния синдром е типично бавното изпразване на червата, както и много болезнени газове, особено нощем. Единственото, от което забелязах ефект, макар и не голям е Ефекол джуниър (самоназначен от мен), но се притеснявам да го давам дългосрочно, тъй като не открих информация в какъв период е удачно да се приема. Знам, че самоволното назначаване на лекарства, особено на малко дете не е никак разумно, но за мен е крайно мъчително да гледам как детенцето ми крещи от болка при всяко изхождане. Искам да добавя, че откъм храна се старая да спазвам всякакви препоръки, изключила съм от менюто почти изцяло картофи, ориз, банани, рядко давам хляб и изобщо глутен, като задължително е пълнозърнест, през деня яде много плодове - круши, киви, тиква, пюре от сливи, от млечните давам само сирене, рядко кашкавал и мляко - основно като застройка в супи. Моля за Вашето съдействие.