Разбрали ли сте кое е правилното гориво за вашето тяло, а отблагодарява ли ви се?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Re: Разбрали ли сте кое е правилното гориво за вашето тяло, а отблагодарява ли ви се?

Мнениеот penelopa » 08 Фев 2016, 09:38

Yunona написа:Малко късно разбрах кое е правилното гориво за моето тяло. Промяната се случи някъде около 35-тата ми година :) Дълги години вярвах, че месото е супер важно и трябва да се хапва често, че млякото дава калций и трябва да е на масата всеки ден, че плодовете са мноооооого полезни и трябва да се ядат по много, а хлябът във всичките си форми е много вреден... Постепенно се отърсих от тези клишета, започнах да слушам тялото си повече, да чета алтернативни източници на информация... и резултатът е, че днес съм много по-здрава и силна, отколкото в двайсетте си години. Специално казвам, че винаги съм смятала, че се чувствам добре и съм здрава, но днес осъзнавам, че не съм била наясно колко ПО-ДОБРЕ съм можела да се чувствам и какво всъщност значи да се чувстваш добре и да си здрав :)

Нормално, на 20 години ядяхме каквото ни попадне, без да се замисляме дали е полезно и на какво вреди :smile: . И аз сега започнах да усещам, че ако ям по-малко хляб, например, се чувствам по-добре.
penelopa

Re: Разбрали ли сте кое е правилното гориво за вашето тяло, а отблагодарява ли ви се?

Мнениеот Krum » 08 Фев 2016, 12:55

Yunona написа:Малко късно разбрах кое е правилното гориво за моето тяло. Промяната се случи някъде около 35-тата ми година :) Дълги години вярвах, че месото е супер важно и трябва да се хапва често, че млякото дава калций и трябва да е на масата всеки ден, че плодовете са мноооооого полезни и трябва да се ядат по много, а хлябът във всичките си форми е много вреден... Постепенно се отърсих от тези клишета, започнах да слушам тялото си повече, да чета алтернативни източници на информация... и резултатът е, че днес съм много по-здрава и силна, отколкото в двайсетте си години. Специално казвам, че винаги съм смятала, че се чувствам добре и съм здрава, но днес осъзнавам, че не съм била наясно колко ПО-ДОБРЕ съм можела да се чувствам и какво всъщност значи да се чувстваш добре и да си здрав :)

Чувстваш се като че си пропуснала нещо нали? :mrgreen: И аз когато бях на около 20 се хранех както ми паднеше, а и преди 20 години културата и информацията бяха кът в това отношение. С времето нещата се промениха, виж за млякото не съм съгласен, че трябва да го има всеки ден на масата, амаа това е друг въпрос :) Все пак съм съгласен, че правилната енергия често е сурова, зелена и много вкусна, но когато се свикне с нея.
Аватар
Krum

Мнениеот Yunona » 08 Фев 2016, 14:49

Krum написа:

Чувстваш се като че си пропуснала нещо нали? :mrgreen: И аз когато бях на около 20 се хранех както ми паднеше, а и преди 20 години културата и информацията бяха кът в това отношение. С времето нещата се промениха, виж за млякото не съм съгласен, че трябва да го има всеки ден на масата, амаа това е друг въпрос :) Все пак съм съгласен, че правилната енергия често е сурова, зелена и много вкусна, но когато се свикне с нея.

Точно това имам предвид, Круме - че ни учеха как млякото е суперполезно и трябва да е на масата всеки ден. А това не е така. Както и твърденията на някои пишман диетолози колко е лош хлябът... И това не било точно така :)
Много си прав, че едно време информацията беше оскъдна, лекарите повтаряха едни и същи неща, част от които се оказаха тотална грешка. Но затова сме хора - да мислим, да търсим, да учим, да се развиваме... :)
Yunona

Мнениеот silver933 » 08 Фев 2016, 15:28

ОПределено е философия, но пък младите майки в момента са в другата адски здравословна крайност по отношение на отглеждането на децата си, дали е хубаво или лошо с времето ще се разбере. Разковничето е да успееш да запазиш здравето на детето си, когато е в училище, ако там се справя и мисли кое е правилно и кое не то бъдещето ще му е супер от към гледна точка на храната, ето те ще знаят от малки кое им правилното гориво, затова изписах всичко хипотетично за децата.
Ние сме на принципа проба грешка, но все пак мога да се определя от сравнително младите хора (на 35 съм) и смятам, че определено сега се храним по-правилно или поне полагам еповече усилия. Не мога да избягам от хляба, но пък го замених с пълнозърнест, не мога да избягам от питките, затова пък ги ядем само 2 пъти в месеца си позволяваме такова нещо. Но се учим да преоткриваме вкусовете и да ни става вкусно и без толкова сол и без хляб на масата и без сирене постоянно. До преди 6 години, докато живеех сам у нас често имаше обикновен бял хляб, сирене постоянно и на всяко ядене го вадех от хладилника без да се замислям, че като с всяко нещо и с него трябва да се внимава. Сега се чувствам по-добре, но има още много да се учи по отношение на храната и на преяждането най-вече. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: На времето ни учеха, че трябва да си изяждаме всичко, затова ... все още доизяждаме, да не остава зян! :front:
Аватар
silver933

Мнениеот Ваня Стойчева » 09 Фев 2016, 15:19

Когато хапвам и аз повече растения се чувствам по-добре и по-енергична, но не съм заситена и съм гладна, онова усещане, че съм се нахранила добре го няма. :( Какво да направя?
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот Lisica » 09 Фев 2016, 15:46

Ваня Стойчева написа:Когато хапвам и аз повече растения се чувствам по-добре и по-енергична, но не съм заситена и съм гладна, онова усещане, че съм се нахранила добре го няма. :( Какво да направя?

Пробвай да включиш ядки, фибри, бобови, за да има с какво да се занимава стомаха ти ида изпитва ситост, хапвай и фибри или пък си вземи пектин :)
Аватар
Lisica

Мнениеот Yunona » 09 Фев 2016, 15:56

Ваня Стойчева написа:Когато хапвам и аз повече растения се чувствам по-добре и по-енергична, но не съм заситена и съм гладна, онова усещане, че съм се нахранила добре го няма. :( Какво да направя?

В началото винаги е така. Полека-лека се свиква с усещането и то започва да се възприема като нормално. Истината е, че няма как да си едновременно напълно сит и енергичен - това противоречи на нормалните процеси в организма. Затова решението е да се хапва по-често и да се следи дали храната е достатъчно като количество и състав.
Yunona

Мнениеот rabotnata pchela » 09 Фев 2016, 16:33

Ванче, в началото винаги е трудно. От скоро и аз съм така - за закуска пия изцеден джинджифил с ябълка. На обяд хапвам нещо или салата или сготвено - спанак с ориз, картофки, леща, боб, супичка. :) На вечеря само салата... :) Е да не ти казвам вечер колко съм гладна, ама какво да се прави. Ще се свикне и с това усещане.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Локумът » 09 Фев 2016, 17:11

silver933 написа:ОПределено е философия, но пък младите майки в момента са в другата адски здравословна крайност по отношение на отглеждането на децата си, дали е хубаво или лошо с времето ще се разбере. Разковничето е да успееш да запазиш здравето на детето си, когато е в училище, ако там се справя и мисли кое е правилно и кое не то бъдещето ще му е супер от към гледна точка на храната, ето те ще знаят от малки кое им правилното гориво, затова изписах всичко хипотетично за децата.
Ние сме на принципа проба грешка, но все пак мога да се определя от сравнително младите хора (на 35 съм) и смятам, че определено сега се храним по-правилно или поне полагам еповече усилия. Не мога да избягам от хляба, но пък го замених с пълнозърнест, не мога да избягам от питките, затова пък ги ядем само 2 пъти в месеца си позволяваме такова нещо. Но се учим да преоткриваме вкусовете и да ни става вкусно и без толкова сол и без хляб на масата и без сирене постоянно. До преди 6 години, докато живеех сам у нас често имаше обикновен бял хляб, сирене постоянно и на всяко ядене го вадех от хладилника без да се замислям, че като с всяко нещо и с него трябва да се внимава. Сега се чувствам по-добре, но има още много да се учи по отношение на храната и на преяждането най-вече. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: На времето ни учеха, че трябва да си изяждаме всичко, затова ... все още доизяждаме, да не остава зян! :front:

И у нас е така, когато командва жената, но като я няма си наваксвам с истинска храна - хамбургери :))
Аватар
Локумът

Мнениеот svetlozara » 09 Фев 2016, 17:39

ЕЕЕ, Локуме, пак ли ти с твоя нездравословен живот :) Сигурно далеч не си такъв, за какъвто се представяш. :mrgreen:
Аз хапвам от всичко и разнообразно, като единственото, което не ям това е бял хляб. всичко останало си хапавм без да мисля за правилни или неправилни комбинации и се чувствам добре. Забелязах, че като намалих доста млечните продукти се чувствам още по-добре. :) така че ако някой е уморен може да пробва.
svetlozara

ПредишнаСледваща

Назад към Здравословно хранене