Разбирате ли се със съседите по въпросите за етажната собственост?

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Re: Разбирате ли се със съседите по въпросите за етажната собственост?

Мнениеот fairy » 18 Фев 2016, 10:28

Snejna написа:Ето още едно предимство от животът на село. Сега планираме да си вземем къща и нямам търпение да се отърва от разправиите с комшиите, винаги е трудно, особено ако има по-възрастни хора. Имаме една комшийка, много наперена, много важна, живее на първи етаж и се качва с асансьора, но не плаща за него и е против да плаща "за да се возят някои хора"...

В къща е по-добре, но и там не си застрахован от разправии с комшиите. Или си му навлязъл в парцела по някакъв начин, или някое дръвче му пречи... Поне пари не трябва да събирате :grin:
fairy

Мнениеот Gold » 18 Фев 2016, 15:06

fairy написа:
Snejna написа:Ето още едно предимство от животът на село. Сега планираме да си вземем къща и нямам търпение да се отърва от разправиите с комшиите, винаги е трудно, особено ако има по-възрастни хора. Имаме една комшийка, много наперена, много важна, живее на първи етаж и се качва с асансьора, но не плаща за него и е против да плаща "за да се возят някои хора"...

В къща е по-добре, но и там не си застрахован от разправии с комшиите. Или си му навлязъл в парцела по някакъв начин, или някое дръвче му пречи... Поне пари не трябва да събирате :grin:

Не бих отишла да живея на село в къща, за да се отърва от комшиите :lol: . По-скоро ще търся начин някой да се справи с тези в блока. Ако професионалния домоуправител е способен, аз ще съм с две ръце за такъв :cheerleadersmileygirl:
Gold

Мнениеот Lisandra » 18 Фев 2016, 16:30

fairy написа:

В къща е добре, но на друга възраст. Като имаш деца е по-сложно. Приятели се изнесоха в къща близо до София, но сега само канят гости за компания, да имат с кой да си играят децата им, а по-нататък, занимания училище, търсят социална среда...

от Gorica23 » 17 Фев 2016, 18:54
Питах и давам отчет, та както казва marsu, успявали да съберат таксите, включително и стари задължения, защото знаят закона.
В общи линии това, което успях да разбера е, че всеки може да се обади на такава фирма, свиква се общо събрание, на което се обяснява какви са нейните задължения, взима се решение за параметрите на договора, който се сключва за една година. Моят приятел плаща 20лв. на месец като съм включена и аз.

Gorica, това ми изглежда нереално, дай повече инфо моля!
Lisandra

Мнениеот Leonora » 19 Фев 2016, 17:45

Gorica23 написа:Питах и давам отчет, та както казва marsu, успявали да съберат таксите, включително и стари задължения, защото знаят закона.
В общи линии това, което успях да разбера е, че всеки може да се обади на такава фирма, свиква се общо събрание, на което се обяснява какви са нейните задължения, взима се решение за параметрите на договора, който се сключва за една година. Моят приятел плаща 20лв. на месец като съм включена и аз.

Ааа, успяла си да питаш. Благодаря!
Какво точно означава решение за параметрите на договора, има различни варианти за избор ли? Не е ли еднаква услугата за всички?
Аватар
Leonora

Мнениеот rabotnata pchela » 20 Фев 2016, 09:54

Със сигурност са различни политиките, за различните блокове. Най-малкото със сигурност се взема предвид възрастта на хората там, ако всички са пенсионери, съгласете се, че не всеки може да отделя по 10лева месечно за един човек, то така илзиза, след като са по 20лв на месец за двама. Инвестицията си е голяма, ако е едно 4 членно семейство прави по 40лева на месец, в нашия град няма кой да ги даде, може би за София - да. Но там заплатите на единия са повече отколкото на двама при нас. :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Leonora » 22 Фев 2016, 18:53

rabotnata pchela написа:Със сигурност са различни политиките, за различните блокове. Най-малкото със сигурност се взема предвид възрастта на хората там, ако всички са пенсионери, съгласете се, че не всеки може да отделя по 10лева месечно за един човек, то така илзиза, след като са по 20лв на месец за двама. Инвестицията си е голяма, ако е едно 4 членно семейство прави по 40лева на месец, в нашия град няма кой да ги даде, може би за София - да. Но там заплатите на единия са повече отколкото на двама при нас. :)

При нас плащаме по 12 на човек за чистачка, асансьор, стълби.. Направо ужас!
Аватар
Leonora

Мнениеот rabotnata pchela » 23 Фев 2016, 11:12

Leonora написа:
rabotnata pchela написа:Със сигурност са различни политиките, за различните блокове. Най-малкото със сигурност се взема предвид възрастта на хората там, ако всички са пенсионери, съгласете се, че не всеки може да отделя по 10лева месечно за един човек, то така илзиза, след като са по 20лв на месец за двама. Инвестицията си е голяма, ако е едно 4 членно семейство прави по 40лева на месец, в нашия град няма кой да ги даде, може би за София - да. Но там заплатите на единия са повече отколкото на двама при нас. :)

При нас плащаме по 12 на човек за чистачка, асансьор, стълби.. Направо ужас!

Ужас! Ние плаащаме по 2 лева на човек и пак не ги дават, все теглим пари от сметката, че имаме антени на блока, добре че са те иначе ще сме по-зле и от цигански блок! А ако им поискаме по 3-4 лева направо ще ни убият. :mrgreen:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот annamaria » 23 Фев 2016, 15:05

Gorica23 написа:Питах и давам отчет, та както казва marsu, успявали да съберат таксите, включително и стари задължения, защото знаят закона.

че то, ако е така,по-добре значи да си извикаш професионален домоуправител и да не се занимаваш първо с избор на такъв и второ с тоя дал,оня не дал...

какво по-точно влиза в тези 20 лева?
annamaria

Мнениеот Gorica23 » 23 Фев 2016, 17:05

Явно не съм обяснила правилно, не е по 10лв. на човек, а по 3,50лв., в тези 20 лв. е включено:
Такса управление - 4.20 лв.
Такса почистване - 3.30 лв.
Консумативи - 7.00 лв. - това е сумата за човек, т.е. по 3.50 лв. на човек
Фонд ремонти - 4.00 лв.
Общо - 18.20 лв.

Ако живеят трима души сумата ще се увеличи с 3.50 лв. и т.н.
На мен се падна честа да платя този месец и държа касовата бележка в ръка, затова съм толкова подробна. :)
Gorica23

Мнениеот Leonora » 23 Фев 2016, 18:03

Gorica23 написа:

Явно не съм обяснила правилно, не е по 10лв. на човек, а по 3,50лв., в тези 20 лв. е включено:
Такса управление - 4.20 лв.
Такса почистване - 3.30 лв.
Консумативи - 7.00 лв. - това е сумата за човек, т.е. по 3.50 лв. на човек
Фонд ремонти - 4.00 лв.
Общо - 18.20 лв.

Ако живеят трима души сумата ще се увеличи с 3.50 лв. и т.н.
На мен се падна честа да платя този месец и държа касовата бележка в ръка, затова съм толкова подробна. :)

Ще те затрудни ли да я постнеш бележката направо тук? Почнала съм да яхвам метлата, че при нас на нищо не прилича. Плащаме куп пари, но нищо не е наред. Скоро ни предстои смяна на домоуправител, ще имаме събрание и сериозно съм се замислила да дам предложение да се обърнем към професионален. Но искам да се ориентирам и аз, да съм по-наясно кое как се случва.
Аватар
Leonora

ПредишнаСледваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси