Позволени лекарства при бременност?

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Позволени лекарства при бременност?

Мнениеот Malina » 04 Апр 2016, 12:18

Здравейте! Бременна съм в 4 г.с. но страдам от ужасно главоболие и повръщам по няколко пъти дневно. Знам, че не е добре да се пият медикаменти, но няма как сякаш и без тях. Наясно съм, че трябва да се консултирам с гинеколожката ми, но все пак мисля, че темата ще е от полза на всички, които се лутаме какво можем и какво не можем да приемаме по време на бременността. :roll:
А и не само това, от полза би ни било и пиенето на правилните лекарства, а и да сме наясно с евентуалните последствия, които всяко лекарство би имало над плода. :idea:
Споделете и някой трик, с който се избавяхте от неприятните симптоми, а и ако сте имали сериозни заболявания по време на бременноста. :idea:
Аз лично все още не съм намерила идеалния за мен гинеколог и затова ми се иска от вас да събера мнения за лекарства, които конкретно да поставя пред лекаря си, за да събера мнения! Благодаря ви! :)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Re: Позволени лекарства при бременност?

Мнениеот rabotnata pchela » 04 Апр 2016, 12:48

До колкото знам има катагоризации на лекарствата, които да дават яснота кои лекарства са позволени и кои забранени по време на бременността. Работата е там, че дори, когато използваш и някакви билки или чайове е добре да се консултираш с лекаря си, защото всяка бременност е индивидуална.
Друго, за което се сещам, е че в най-първите дни на бременността още няма опасност от приемането на лекарства, много жени се притесняват, че са пили лекарство, преди да са знаели, че са бременни. Опасностите идват при образуването на органите, което се случва в по-късен етап, но все пак в първия триместър. И честито, най-важното забравих! :) :kisscheek:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Malina » 04 Апр 2016, 13:45

Благодаря ти. Аз не съм виждала да има подобна катагоризация на лекарствата, дали се изписват на листовката?
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Andrey » 04 Апр 2016, 14:24

До скоро се предлагаше на пазара едно лекарство "Рапидол", което беше точно болкоуспокояващо и уж ставаше за през цялата бременност. :) Дали го има още? До колкото знам е на основата на парацетамола.
Аватар
Andrey

Мнениеот mamina » 04 Апр 2016, 14:48

Беше ме страх да пия лекарства по време на бременността и слава Богу не ми се е налагало. Помня, че известен период ме болеше глава и лекарят ми каза, че мога да пия парацетамол. Помня, че абсолютно забранен е аспирина, билки също не е препоръчително.
mamina

Мнениеот Kremiliya » 04 Апр 2016, 15:20

Добре е да се направи разлика между Аспирин и Аспирин протект. Второто се изписва за да циркулира по-добре кръвта към плацентата при различни заболявания. Крие риск след това от кръвозагуба, затова по преценка на лекаря се препоръчва секцио. Евентуално може да се пие до края на 8-мия месец, за да може поне 2 седмици преди раждането организма да се изчисти и да се предотврати кръвозагубата. Аз също съм пила, когато бях бременна, изписаха ми го заради тромбоза. Като цяло е много спортно кое е правилно и кое не по отношение на аспирина. :roll:
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Elica » 04 Апр 2016, 15:23

:cheerleadersmileygirl: :cheerleadersmileygirl: :cheerleadersmileygirl: Поздравления! :)
Знам, че е добре да се почнат добавките с фолиева киселина. За главоболието съм чувала, че може да е в резултат от липсата на магнезий! Задължително се консултирай преди да решиш да пиеш няккакви лекарства, но можеш да попиташ и за магнезия! :) Лека бременност! :clappingorange:
Аватар
Elica

Мнениеот Innerlane » 04 Апр 2016, 15:53

Аз вече минах през първия триместър, така че ще споделя опита си.

Срещу гаденето - чай от джинджифил, сироп Натриев цитрат (но умерено, понеже твърде на често и в големи дози алкализира кръвта), ментови бонбони, от хомеопатията - Вомитусхийл капки и на Боарон Нукс Вомика 15 CH и Sepia officinalis 15CH.

За главоболието - Парацетамол (половин таблетка, може и цяла при силна болка).

За коремни спазми - Но Шпа (по 1 или 2 таблетки на веднъж, може до 3 пъти на ден).

Първа помощ при зацапване, ако няма възможност за преглед при лекар - Утрогестан (вагинално, 3 х 2 глобули). Той съдържа хормона прогестерон.

При НИКАКВИ обстоятелства НЕ приемаш Аспирин (Ацетизал и др.), Ибупрофен (Нурофен, Ибупром и т.н.)
Innerlane

Мнениеот Kremiliya » 04 Апр 2016, 16:06

Innerlane написа:Аз вече минах през първия триместър, така че ще споделя опита си.

Срещу гаденето - чай от джинджифил, сироп Натриев цитрат (но умерено, понеже твърде на често и в големи дози алкализира кръвта), ментови бонбони, от хомеопатията - Вомитусхийл капки и на Боарон Нукс Вомика 15 CH и Sepia officinalis 15CH.

Добре дошла и честито и на теб и лека бременност! :) Можеш ли да кажеш, чая от джинджифил каква доза джинджифил си позволяваше на ден?
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Rali_hr » 04 Апр 2016, 16:45

Използвай и ароматерапия за болките в главата, това може лесно да стане като сложиш малко капки лавандулово масло на възглавницата! И честито Малинкаа :heartbeating:
Аватар
Rali_hr

Следваща

Назад към Бременност, раждане и майчинство