Местната бакалия срещу големите вериги магазини - откъде пазарувате?

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Re: Местната бакалия срещу големите вериги магазини - откъде пазарувате?

Мнениеот penelopa » 27 Апр 2016, 12:15

За издевателството на веригите над производителите и аз съм чувала, макар че някои от тях рекламират, че имат продукти, доставени от български ферми за зеленчуци от околни села. Всичко е с краката нагоре в България, няма ясни правила и контрол и затова някои продават продукти, които пишат за био, други купуват и препродават незнайно от къде. Почти никак не можеш да разчиташ на съвестта и професионализма на собствениците на магазини за стоката, която предлагат. Рядко са тези, които държат на качеството на храните, които предлагат, и не приемат какво да е като стока.
penelopa

Мнениеот nefertiti » 27 Апр 2016, 14:48

Много пъти даже баркодовете на продуктите не са истински, ами някакви за вътрешно ползване.
nefertiti

Мнениеот pavleta » 27 Апр 2016, 16:14

nefertiti написа:Много пъти даже баркодовете на продуктите не са истински, ами някакви за вътрешно ползване.

Къде, във веригите ли? Не съм го забелязала. Те от време на време изгърмяват с по някоя порочна практика.
pavleta

Мнениеот nefertiti » 28 Апр 2016, 11:29

Да, бях попаднала на статия, че има регистър, в който през интернет по баркод можеш да получиш разбивка на съдържание, калории, мазнини и тн на продукти, ако не е написано на етикета. Производителите официално регистрирали това съдържание за всичките си продукти и този баркод бил еднакво отпечатан на всички опаковки, които произвежали. Реших да го пробвам с няколко неща и на едни изкочи, а на други написа, че не съществува такъв номер. Явно са поставени от вериги, за тяхно вътрешно ползване. И така не ми показа инфо за тях. Но беше преди повече от година и не съм търсила по темата.
nefertiti

Мнениеот mamina » 28 Апр 2016, 11:37

nefertiti написа:Да, бях попаднала на статия, че има регистър, в който през интернет по баркод можеш да получиш разбивка на съдържание, калории, мазнини и тн на продукти, ако не е написано на етикета. Производителите официално регистрирали това съдържание за всичките си продукти и този баркод бил еднакво отпечатан на всички опаковки, които произвежали. Реших да го пробвам с няколко неща и на едни изкочи, а на други написа, че не съществува такъв номер. Явно са поставени от вериги, за тяхно вътрешно ползване. И така не ми показа инфо за тях. Но беше преди повече от година и не съм търсила по темата.

За първи път чувам за такова нещо. Виж ти! :eek: Доста продукти на етикетите си нямат тази информация, а аз винаги я търся и гледам за нея. Трябва да пробвам дали ще се получи.
mamina

Мнениеот nefertiti » 28 Апр 2016, 11:47

Щеше да е хубаво да може за всичко да се получи тази информация, сам да си знаеш дали искаш или не искаш да даваш повече или по-малко пари за по-качествено или по-некачествено.. Най-малкото за млечните продукти, да знаеш със сигурност има ли или не растителни мазнини вътре. Ама и този опит не ми беше успешен.
nefertiti

Мнениеот mamina » 28 Апр 2016, 12:42

nefertiti написа:Щеше да е хубаво да може за всичко да се получи тази информация, сам да си знаеш дали искаш или не искаш да даваш повече или по-малко пари за по-качествено или по-некачествено.. Най-малкото за млечните продукти, да знаеш със сигурност има ли или не растителни мазнини вътре. Ама и този опит не ми беше успешен.

Убедена съм, че и да описват всичко на етикета, едва ли изписват всичко, което съдържа една буца сирене например. Как да се доверим с горчивия опит, който имаме :sad: ?
mamina

Мнениеот nefertiti » 03 Май 2016, 10:26

Едва ли е сложно да изписват, стига да искат. Все пак са няколко нещата, които основно човек се интересува като потребител. Или най-малкото да има начин да си се провери, ако не е на етикета. Ама и там се удря на камък.
nefertiti

Мнениеот iwoni » 03 Май 2016, 12:33

На мен лично не ми помагат много етикетите. И да го има, и да го няма знаеш, че продуктът е пълен с Е-та и всякакви други съставки, които дори не можеш да ги произнесеш, камо ли да знаеш какво означават! В това отношение и местната бакалия, и голямата верига боравят с едно и също - продукти, пълни с изкуствени съставки.
iwoni

Мнениеот Gold » 04 Май 2016, 13:14

Някои Е-та не са вредни. Но когато 90% от съдържанието са различни техни видове, си е направо плашещо.
Gold

ПредишнаСледваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси