На какво ни учиха бабите по отношение на храната?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: На какво ни учиха бабите по отношение на храната?

Мнениеот fairy » 17 Мар 2016, 10:27

Моите баби и майка ми са страхотни готвачки, но всичко запръжваха. За разлика от тях аз не пържа нищо, само варя и пека.
fairy

Мнениеот Slavena » 17 Мар 2016, 12:02

fairy написа:Моите баби и майка ми са страхотни готвачки, но всичко запръжваха. За разлика от тях аз не пържа нищо, само варя и пека.

Е то ядене без пържено.. запръжка трябва да има най-малктоо на яхниите.
Slavena

Мнениеот mamina » 17 Мар 2016, 15:02

Бабите ми и дядовците ни научиха, че отгледаното в домашната градина е най-хубаво. Всичко си гледахме - агънца, прасенца, зеленчуци и плодове. Съжалявам за това време, когато каквото ти се прияде, отиваш и си го взимаш от градината. сега не е същото. :sad:
mamina

Мнениеот Malina » 19 Апр 2016, 14:00

mamina написа:Бабите ми и дядовците ни научиха, че отгледаното в домашната градина е най-хубаво. Всичко си гледахме - агънца, прасенца, зеленчуци и плодове. Съжалявам за това време, когато каквото ти се прияде, отиваш и си го взимаш от градината. сега не е същото. :sad:

Защо да не е същото? Теб както те спира да го нарпавиш? Ей така като почнете, ама никой не ви е вързал по градовете, има предостатъчни къщи в близки села, където може да си отглеждате същите неща, да си късате и да си колите прасета. Никой не може да обвинява някой друг за собствения си мързел.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот klara » 21 Апр 2016, 12:52

Някои хора нямат село и какво, доматите на балконите ли да ги гледат? :lol:
klara

Мнениеот Mon_ton » 18 Май 2016, 10:39

klara написа:Някои хора нямат село и какво, доматите на балконите ли да ги гледат? :lol:

Който има желание, ще си продадае апаратмента и ще си купи къща на село. :) като имаш желание за нещо го правиш, много познати реших какво искат и го направиха и се преместиха по селата, какво толкова! Само се търсят оправдания, нямали сме.. ама като искате вземете си, не всичко е непосилно скъпо.
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Lisica » 18 Май 2016, 16:04

Интересното е, че уж знаем какв оискаме, а не го правим. Защо - никой не може да отговори. Все се мрънка колко некачесвено било, какво що, но всеки се прибира и дига краката и гледа в плазмата. И по-зле ще става. Родителите ми си купиха малко място на село, за не повече от 6-7 000 лева, там сега си гледаме разни зеленчуци и пилета, нищо особено, но не мрънкат, че нямало.
А бабите със сигурност не са ни учили, че храната на село ем ного полезна, защото в града не е имало друга, че да се шашкат каква ще е ;)
Аватар
Lisica

Мнениеот roksana » 19 Май 2016, 10:40

Бабите ми затваряха буркани с най-различни неща. Като почнеш от компотите и стигнеш до 5-6 вида туршия. Стремяха се всичко каквото се сетиш да расте в градината, за да има за ядене в прясно състояние и най-вече за буркани. Често съм се чудила защо е нужно чак толкова блъскане, защото често се презапасяваха и не успявахме да изядем всичко. Все едно идва война и трябва да оцеляваме :lol: . Като имаш мерак затвори си, колкото ще ти стигне за зимата, а ако получиш много продукция, просто следващата година засади по-малко. Но не принципът беше "Да има!" :lol: .
roksana

Мнениеот Kremiliya » 19 Май 2016, 11:08

Сега се сещам, че баба ми много често не ни дава да ядем нещата, които има из градината през лятото, "за да има за зимата" :) Викаше все "ще си купите" :lol: :lol:
Аватар
Kremiliya

Мнениеот penelopa » 19 Май 2016, 13:13

Още има хора, които практикуват затваряне на буркани :grin: . Сега даже много се търсят домашните консерви, домашните бурканчета от сладко. Нали се наядохме на купените и видяхме колко струват и ми се струва, че пак се възражда като мода задължително да си правиш домашно, било сирене, сладко, туршия, лютеница и всякакви такива.
penelopa

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети