Народните танци- възвръща ли се интересът на младите?

Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.

Re: Народните танци- възвръща ли се интересът на младите?

Мнениеот Snejna » 03 Дек 2014, 14:20

Напоследък са много популярни, имам доста приятелки, които ходят на танци, наистина е голяма мода, което е супер !:)
Аватар
Snejna

Re: Народни танци за психическо и физическо здраве има ли опитал

Мнениеот rabotnata pchela » 20 Яну 2015, 14:30

red_eyes написа:Точно народните танци могат да разклатят не само психическото, но и физическото ми здраве!

Интересна констатация, народните танци са много добър спорт, особено пък за хора, които обичат да слушат такава музика няма нищо лошо да се забавляват по такъв начин. В наши дни се върна любовта към народните танци и народната музика. Аз също не съм почитател, нито ми се отдава, не уважавам избора на хората. :roll:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Lili_pili » 20 Яну 2015, 16:10

Много мои познати ходят на народни танци, видя ми се, че това е последната мания сред майките - да ходят на танци. :)
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili

Мнениеот Elica » 20 Яну 2015, 17:41

Аз ходя на народни танци и се чувствам супер, подскачам там, забавлявам се и свалям по някое килце ;)
Аватар
Elica

Мнениеот donni » 04 Май 2016, 12:23

Появиха се много школи и групички, които тренират народни танци и учат на това самобитно българско изкуство. Много се радвам, че и образователното министерство мисли да въведе като задължителен предмет в училище изучаването на български хора. Поне едно хубаво нещо да направят!
donni

Мнениеот irka » 05 Май 2016, 09:21

С две ръце подкрепям подобно нещо! Дано я осъществят, предполагам, че за това никой няма да е несъгласен. Преди доста години, когато бях ученичка, си спомням, че в часовете по физкултура ни учеха на някои хора. Поне по сватбите няма да се червят, че не могат да танцуват :mrgreen: .
irka

Експлоатират ли чуждите изпълнители народната ни музика за своите хитове?

Мнениеот pitanka » 09 Сеп 2016, 15:50

Напоследък нашумяха много чужди композитори и изпълнители, които използват мотиви от български народни песни в своите парчета. Сигурно никой не се учудва по нашите ширини, че тези песни стават тотални хитове по света. Защото той отдавна копнее за нещо непознато, неоткрито, некомерсиално и чисто. А какво по-подходящо и привлекателно за желаещите да блеснат и изгреят на музикалния небосклон от народната музика на определена нация, в случая българската? "The Violin Song" на Monoir & Osaka feat. Brianna, "Feel" на Mahmut Orhan и „Stanga" на израелеца Саги Абитбул, който използва "Чичовите конье", са малък и пресен пример за това. На мен страшно много ми допадат и наистина звучат малко по-различно от останалата комерсиална плява. Радвам се, че чужденците се прехласват по нашата музика и я откриват за света, но в същото време ми става и малко тъжно, че те печелят овациите и славата. Не може ли ние да правим така, че да превръщаме автентичната си родна музика в стойностен съвременен продукт, а не да копираме чуждите стилове и вървежни мелодиики? Доволни ли сте, че чужденци популяризират народната ни песен и музика? Смятате ли, че това е един вид нейно експлоатиране, което не донася доходи на страната ни? Защо ние не ценим богатствата, които имаме, и не ги използваме?
pitanka

Re: Експлоатират ли чуждите изпълнители народната ни музика за своите хитове?

Мнениеот exotic » 09 Сеп 2016, 16:24

Много им се кефя на тези парчета и се гордея, че се чуват из целия свят. Така всички разбират колко е хубава и уникална народната ни музика. А пък и нали музиката е универсален език, няма значение каква народност е, откъде е, важното е да носи наслада.
exotic

Мнениеот analizatorka » 09 Сеп 2016, 17:24

Да, има полза на нас и нашата култура, но аз мисля, че чуждите изпълнители се възползват от това, че е неуреден въпросът с авторството и си ползват каквото им е кеф. И есествено нищо не им струва. Което е идеално за тях.
analizatorka

Мнениеот MGB » 10 Сеп 2016, 09:44

Все търсим кусури, и на златно кюлче пак ще му намерим грозното и лошото! Нека правят хората, да ни чуе света, а не да ни мислят за аборигени и не знам какви си още!
MGB

ПредишнаСледваща

Назад към Хоби и развлечения