Как да спя по-малко? Имали ли сте проблеми с прекаляването със съня?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Re: Как да спя по-малко? Имали ли сте проблеми с прекаляването със съня?

Мнениеот Mon_ton » 29 Сеп 2016, 12:46

Е то не на седмица 4-5 часа са малко, но на денонощие не е нещо необичайно, приятелят ми също спи по толкова сега с бебето, а уикенда го оставям да се наспи, а ние рано сутринта отиваме на разходка :)
Аватар
Mon_ton

Мнениеот renetka » 03 Окт 2016, 11:29

Elica написа:Когато имашп задължения, няма как да се успиваш, един два пъти ще закъснееш на работа и ще се сетиш, че трябва да влезеш в ритъм. Има хора, които спят по 4-5 часа през седмица и наваксват през уикенда. Аз не съм от тях. :lol:

Онези, които ползват уикенда за наваксване с наспиването, нищо не разбират от уикенда. Като се събудята и пак отиват на работа.
renetka

Мнениеот BeenieGal » 03 Окт 2016, 13:15

И аз не обичам да си губя почивните дни в спане и излежаване. Имам чувството, че съм си изгубила времето. По-добре през седмицата си лягай рано и ставай рано. Тогава хем ще се чувстваш по-бодър, хем събота и неделя може да мръднеш нанякъде, а не да не можеш да се вдигнеш от леглото.
Аватар
BeenieGal

Мнениеот annamaria » 12 Окт 2016, 16:23

то ако зависеше само от желанията, сигурно всеки щеше да си ляга рано през седмицата.
annamaria

Мнениеот dejavu » 13 Окт 2016, 10:33

В крайна сметка всичко опира до желанието и решението да правиш или не правиш нещо. Тези, които се оправдават, че вкъщи няма как да си легнат по-рано от дванайсет часа, защото оправят деца, къща и подобни, значи не са достатъчно организирани, а пък и не е нужно да свършиш всичко за една вечер, нали? Тези, които работят до късно да си дадат сметка защо стоят до толкова късно, ако работата им не го налага или не е на живот и смърт. Всичко е до организация и приоритети, често нехаем за здравето си заради оправдания, че не ни стига времето и допълнителните натоварвания, които си налагаме. Прибирам се 18 ч. от работа, вечеряме, след това сготвя за другия ден, ако има нужда, през това време погледнем със сина какви домашни са му останали или върши тази работа с баща си, говорим си или се занимаваме кой с каквото му е интересно, 21,30 детето в леглото, преди това с придружаващите го миене на зъби и тоалет. В 22,30, най-късно в 23 ч. съм в леглото, защото сутринта ми чака ранно ставане. Някой път излизаме или ходим на някое събитие, но най-често е в петък или почивните дни.

Преди години доста обичаш да поспивам и не си разчитах времето добре, все оставаше нещо, което не можех да го свърша и все се тормозех. Променяш си режима или по-скоро обстоятелствата те карат да го промениш и ако не се съобразиш с тях, все ще бързаш, ще се изнервяш и става омагьосан кръг.
dejavu

Мнениеот rose_92 » 19 Ное 2016, 03:37

Аз много обичам да спя. Напоследък откакто съм си вкъщи, спя много и все не ми стига съня - може би си наваксвам за месеците, през които ми се налагаше да ставам рано, а и съм малко депресирана честно казано.. Иначе имам голям проблем да стана в 7-8, защото съм нощна птица и обичам да лягам в 2-3 през нощта, не мога да си легна в 22 ч. А и ако нямаш някакви ангажименти на следващия ден за какво да ставаш рано - по-добре да си спиш колкото искаш докато можеш. На мен лично 7-8 часа не ми стигат, може би 9-10, но когато човек работи, толкова сън трудно се постига (поне при мен), защото както казах ми е трудно да си легна в 10.
Обаче знам, че както недоспиването, така и прекаленото спане е вредно, така че сън от порядъка на 11-12+часа ми се вижда доста (освен ако не си бременна).
Освен това съм чела, че хората с ниско кръвно имат нужна от повече сън, а аз имам точно такова и затова ако не се наспя ми е лошо. Ето преди 2 седмици на изборите ме замъкнаха в Арена Армеец насила да носим тъпите бюлетини и изкарах 24 часа без спане, което беше убийствено за мен - аз не спя ли, не съм на себе си. После ми трябваха 2 дни да се оправя.
rose_92

Мнениеот irka » 21 Ное 2016, 21:36

Кога прекаляването със съня се превръща във вредно? Който спи много, ама наистина много, няма впечатление, че има проблем. Всеки ден ако си така и това не е в следствие на умора, дали е нормално?
irka

Мнениеот rose_92 » 22 Ное 2016, 02:26

irka написа:Кога прекаляването със съня се превръща във вредно? Който спи много, ама наистина много, няма впечатление, че има проблем. Всеки ден ако си така и това не е в следствие на умора, дали е нормално?

http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0% ... 1%82%D0%BE
rose_92

Мнениеот Fancy » 22 Ное 2016, 11:03

Като по цял ден спиш и не знаеш на кой свят си :lol: . Едно ти е такова одрямано, имаш чувството, че не можеш да мислиш. Не си адекватен, поне аз така се чувствам, когато съм спала над 9 часа.
Fancy

Мнениеот Локумът » 22 Ное 2016, 12:34

На мен ми е проблем, само ако се събудя разсънен и реша да спя още, щото е уикенд и да речем не ми се става в 7ч. Спя ли после до 9-10 и съм като ударен самолет, докато се разсъня, най-сладкия сън ми вземат. :mrgreen:
Аватар
Локумът

ПредишнаСледваща

Назад към Общи здравни теми