Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Мнениеот Yunona » 29 Ное 2016, 22:59

Тази вечер правя една страхотна супичка за утре и искам да споделя рецептата. Тя е лесна, бърза, вкусна и много подходяща за студените дни.

Турска супа с червена леща

1 глава лук, 3-4 скилидки чесън се нарязват и задушават на среден огън в 4 супени лъжици олио или зехтин. Когато поомекнат, се добавят нарязани на малки кубчета един голям морков и един голям картоф. Когато и те леко омекнат, идва ред на 1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер и 1/4 чаена лъжичка лют червен пипер. Разбъркваме няколко пъти, прибавяме 1.5 чаена чаша червена леща и около литър вряла вода. Нека поври 2-3 минути. Посоляваме на вкус и подправяме с: по 1/2 чаена лъжичка кимион, кориандър, джинджифил. Последно слагаме 2 супени лъжици доматено пюре и доваряваме. Става бързо, защото лещата иска не повече от 15 минути. Това е всичко :) При сервиране любителите на лютото могат да си сложат чили.

Много я обичам тази уютна, сгряваща супичка :)
Yunona

Мнениеот belleville » 01 Дек 2016, 13:12

Лютичкото ще сгрее в този студ, идеална е супата :grin: ! Аз правя едни зеленчуци по китайски. Зелена и червена чушка, червен лук една глава, тиквичка, гъби, 2 моркова, малко зеле. Нарязват се, в силно загрято олио са слага малко захар да се карамелизира и после се слагат зеленчуците, като се бъркат постоянно. Само малко трябва да се задушат, да запазят от хрупкавостта си. Добавя се сол, супена лъжица оцет и нишесте.
belleville

Мнениеот Kaya » 01 Дек 2016, 13:33

Звучи страхотно, но тъй като нямам къде да си сгрея толкова вода, мога ли да долея по-хладна и да я оставя да си заври на котлона? :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Yunona » 01 Дек 2016, 15:31

Kaya написа:Звучи страхотно, но тъй като нямам къде да си сгрея толкова вода, мога ли да долея по-хладна и да я оставя да си заври на котлона? :)

Аз ползвам термо кана, но майка ми редовно загрява вода в малък съд на другия котлон, за да може да долее в яденето гореща вода.
Много готвачи и домакини смятат, че ако се налее студена вода в едно ястие, вкусът се разваля, и аз съм от тях :) Предпочитам да наливам гореща вода или бульон в ястие, което вече се готви.
Yunona

Мнениеот Snejna » 01 Дек 2016, 15:51

Термоканата наистина спестява много врмее за готвене, защото най-често това, което ни отнема време е точно докато се загрее водата, защото,а ко готвиш едни спагети за 40 минути, 30 от тях са заети с това да загрее водата. :roll: За вкуса не знам, чувала съм, че месото се "стяга",ако се долее студена вода и не става така сочно и вкусно.
Аватар
Snejna

Мнениеот Pipilota » 06 Дек 2016, 13:34

Как вървят постите, аз съм се изчерпала от към идеи и довечера отново ще съм на пекани картофи! помагайтееее!!!!!!! Още съм на половината, а ям едно и също. :sad:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Yunona » 06 Дек 2016, 13:48

Pipilota написа:Как вървят постите, аз съм се изчерпала от към идеи и довечера отново ще съм на пекани картофи! помагайтееее!!!!!!! Още съм на половината, а ям едно и също. :sad:

Дръж се, Пипи :)
Аз днес съм на киноа със задушени зеленчуци - лук, чесън, морков, червена чушка, тиквичка, царевица, магданоз, пипер меланж.
Тези дни приготвих още - спаначена супа с ориз; гювеч с различни зеленчуци; паста със зеленчуци и оризова сметана; салата с печени червени чушки, патладжан, нахут, червен лук; яхния от зелен фасул.
За утре съм предвидила прекрасен обикновен български боб с много джоджен. После яхнийка с нахут, спанак и други зеленчуци.
За закуска си правя обикновено някакво смути (вода и храна в едно, идеално за след тренировка). Обичам също препечена филийка с мед и тахан или пък с хумус и домат.

А довечера защо картофи? Никулден е, рибката е задължителна. Ние не ядем шаран, така че ще купя ципура сигурно и ще я приготвя на фурна с гарнитура от задушени зеленчуци или пък с някакво зеленчуково пюре. Както каже малкото чедо, така ще е. Болничка е и гледам да и угаждам.
Yunona

Мнениеот Pipilota » 06 Дек 2016, 13:52

Прекалихме с покупките за децата тоя месец и не остана за люспи от шаран, сега ще си сложа обичка за догодина, че да не изпадам в такива кризи, та довечера ще е "кот' има". :mrgreen: Ще се реванширам другата седмица за тях, а аз ще чакам Коледа и ще се облизвам. :lol:
Супер идеи ми даде, петък като пазарувам ще си навзема някои неща. Аз си карам стабилно на гювечи. Ядат ми се много спагети,... но ядох едни с авокадо.. обичам авокадо но.. не ми харесаха особено. :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Yunona » 06 Дек 2016, 14:17

Pipilota написа: Ядат ми се много спагети,... но ядох едни с авокадо.. обичам авокадо но.. не ми харесаха особено. :roll:

Спагети с авокадо май и на мен няма да ми харесат...
Аз правя много прости зеленчукови сосове за спагетите - например нарязани на малки кубчета лук, чесън, морков, чушка, тиквичка задушавам добре на среден огън, добавям малко бяло вино и готово! Същите зеленчуци, но с добавка на доматен сос - пак е идеално. Друга любима плънка ми е с лук, чесън и гъби.
Задушен спанак и чесън плюс малко доматки са друг постен вариант. Възможности безброй :)
Yunona

Мнениеот Pipilota » 06 Дек 2016, 14:29

и аз обмислям нещо с гъби, защото те самите достатъчно овкусяват, може да си направя тея дни... :mrgreen:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети