Родители или учители - кой трябва да ограмоти децата?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Родители или учители - кой трябва да ограмоти децата?

Мнениеот Snejna » 09 Фев 2017, 14:03

Кой от вас е отговорен за грижата за децата, за това, да бъдат ограмотени и да бъдат научени на четене и писане? Много често във фейсбук виждаме спорове за правописа на младите, но кой е отговорен за начина им на писане - родителите или учителите? Според мен родителите имат не по-малка роля от учителите за това, да научат децата да пишат грамотно и правилно. Родителите имат по-голяма роля в живота на децата, от учителите им, те са тези, които трябва да подтикват децата си към различни цели. Защо се обвиняват учителите, или според вас - наистина и всъщност, учителите трябва да научат децата на правилно писане? :?: :?: :?:
Аватар
Snejna

Re: Родители или учители - кой трябва да ограмоти децата?

Мнениеот annydance » 09 Фев 2017, 15:23

Оле, в доста голяма въртележка ще влезем тука, защото според мен и родители, и учители трябва да си поделят тази отговорност. Но често и самите майки и бащи са скарани с правописа, че и с правоговора, и не знам как биха следели за нещо, което самите те не знаят.
annydance

Мнениеот Rali_hr » 09 Фев 2017, 15:33

И родилите и училите имат споделена отговорност, но родителите са тези, които трябва да запалят децата по книгите, защото точно книгите са тези, които ще ги научат на правопис и правоговор !
Аватар
Rali_hr

Мнениеот S_Milenska » 09 Фев 2017, 16:12

Работа е на учителя, нали затова са учители, за да учат децата, родителите имат на какво да ги научат, но работата с обучението и ограмотяването е работата на учителя, за която той получава пари.
Аватар
S_Milenska

Мнениеот analizatorka » 09 Фев 2017, 16:22

Според мен основите полагат учителите, а вкъщи само се затвърждават правилата чрез упражнения. Родителите трябва да правят по-често диктовки на малките си ученици. Защото в училище се обясняват правилата на правописа, но ако не се практикува често, се забравя.
analizatorka

Мнениеот Malina » 09 Фев 2017, 16:55

analizatorka написа:Според мен основите полагат учителите, а вкъщи само се затвърждават правилата чрез упражнения. Родителите трябва да правят по-често диктовки на малките си ученици. Защото в училище се обясняват правилата на правописа, но ако не се практикува често, се забравя.

И не само, децата като си виждат грешките, ще ги поправят, с писане се обогатява речника от правилно изписани думи. Все пак, когато нещо се пише грешно, то ако не бъде видяно, няма как да бъде поправено.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот pavleta » 09 Фев 2017, 23:54

На децата доста сложен и труден им се струва българския език и затова се нуждаят от подкрепата и помощта както на родителите, така и на учителите. Не виждам едното без другото. И наистина редовното четене помага.
pavleta

Мнениеот Mauritius » 10 Фев 2017, 10:08

Много повтаряне искат правилата за правопис, много, но така се запомнят.
Mauritius

Мнениеот Pipilota » 10 Фев 2017, 15:06

Даже не знам как може да се иска от децата да пишат от първи клас грамотно, при нас се е случвало в училището на големия ми син да ми правят забележки, че не пишел грамотно. Отговорих на госпожата, че не е писател, нито първите си 7 години са му преминали в преписвания на книги. Много ме ядоса! Всичко се изглажда с практиката, и учителите и родителите трябва да подкрепят децата, не да ги квалифицират като такива, или онакива. :!:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Kaya » 10 Фев 2017, 16:32

Най-добри резултати биха се получили, ако се комбинира това между родителите и учителите, тези деца се справят най-добре, но и от друга страна всичко си е до това, какви са децата. Дали са предразположени или не към това, да бъдат перфектни. :mrgreen:
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети