Имам приятелка, която не яде никаква сол, не си овкусява храната, каза че значително по-различно изглежда яденето и вкусовете ѝ са много променени и усеща по-добре храната. Солта пристарастява най-малкото тя, защото без нея смятаме, че не ние е вкусно.
Не знам как успяват да ядат толкова чисто, може би ние правим грешка и като родители(не че съм родител де), като учим децата от малки да ядат солени храни и ето може би не им правим никак добра услуга.
Виждайки и формите на много хора по жземята, виждаме, че пристрастяването е напълно възможно. Има твърдения, че човек просто е свикнал да преживя, като кравите сме станали, по цял ден дъвчим нещо. Казват, че всъщност храната ни кара да искаме да ядем все повече и повече, заради добавките, които имат в нея, в саламите, в чипсовете, вафлите и т.н. просто не се насищаме.
Разбира се, че може да се пристрасти човек, много от храните дори са пристрастяващи, бялата захар, белите брашна, пакетираните стоки, действат на мозъка на същите места,където действат и наркотиците и ето, че се пристрастяваме.