Коя марка купешко кисело мляко е най-подходящо за подквасване?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Коя марка купешко кисело мляко е най-подходящо за подквасване?

Мнениеот klara » 26 Яну 2017, 16:06

Като се подкваси първо с купешко, после ще стане ли хубаво, ако от първата партида подквасено мляко се вземе материал за следващото? Или най-добре да се купи кисело и с него?
klara

Мнениеот valensiq » 30 Мар 2017, 12:00

klara написа:Като се подкваси първо с купешко, после ще стане ли хубаво, ако от първата партида подквасено мляко се вземе материал за следващото? Или най-добре да се купи кисело и с него?

Може да продължиш, закваската си я вземаш от предишното мляко.
Аватар
valensiq

Мнениеот skyfly » 30 Мар 2017, 12:45

Живея на село и си отглеждаме една крава, та мляко си имаме. Веднъж съм заквасвала с мляко от магазина, използвах Боженци, защото съм чувала, че има най-много от специалната бактерия в състава си. Стана хубаво мляко, но предпочитам да взема от някоя баба закваска.
Аватар
skyfly

Re: Какво ядем – кисело мляко или нишесте?

Мнениеот Rali_hr » 04 Апр 2017, 14:11

И аз до скоро бях убедена, че има нишесте, само че се оказа, че няма. Една позната, която се занимава с изследване на храните ми каза, че всъщност в нито една марка кисело мляко няма нишесте, но има някаква съставка, характерка за гипса, която дава този зърнен вид. :lol: Да ни е вкусно!
Аватар
Rali_hr

Мнениеот kauda » 27 Апр 2017, 11:14

На мен ми харесва киселото мляко с купена закваска, целия вкус се променя, не е толкова кисело и толкова силно на аромати и на вкус. Даже е странно, как може една закваска от 2 лъжици да променя вкуса на целия буркан и да дава насока какво и как да се случва.
Аватар
kauda

Мнениеот skyfly » 05 Май 2017, 15:27

Разбрах, че някои подквасват с пробиотик някакъв?! прпобвали ли сте?
Аватар
skyfly

Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

Мнениеот Кети cat » 10 Апр 2019, 09:58

Отдавна съм наясно, че купешкото кисело мляко не е кисело мляко. Купувам, защото все си мисля, че подквасването отнема доста време и някак не ми се занимава. Но реших наскоро да си направя експеримент и да оставя едно отворено кисело мляко в хладилника за неограничено дълъг период. Ми, за няколко седмици то не се промени, не се развали, нищо. А вкъщи си хапваме ежедневно млечни продукти.
Та, с две думи - решила съм да опитам да си квася у дома. Ама нямам никаква идея как точно, необходим ли ще ми е уред, защото съм чувала, че има такива? Всякаква информация ще ми е полезна.
Кети cat

Re: Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

Мнениеот IvanovA_Stef » 10 Апр 2019, 10:09

Подквасването не е нищо сложно, не се шашкай. И не е нужно да си даваш парите за уред, макар че съм чувала добри отзиви за него.
Свареното мляко се охлажда до към 41-43 градуса. За целта ползвам термометъра за месо. На един буркан (800 мл) се слага 1 равна ч.л. подкваса, обаче от предишно квасено кисело мляко. Ако подквасата е от купено от магазина мляко, трябва да се сложи повече (близо 1 с.л.), а с някои млека даже не става. Слагат се капачки на бурканите и се увиват в нещо вълнено - старо одеяло или пуловер, най-добре от 2-3 слоя,от всички страни и не е необходимо да се затопля допълнително кухнята.
Така увито седи 3 часа, после се отвива и се слага в хладилника.
Заслужава си, нищо общо няма на вкус с купешкото :wink:
IvanovA_Stef

Мнениеот Ani_ » 10 Апр 2019, 10:32

Аз използвам микровълновата за подквасване. Варя наведнъж по 3 литра, без да ми изкипява и без да ми загарят тенджерите и никога не ми се е пресичало. После го забърквам със закваската и го връщам обратно в печката. Там престоява една нощ и на сутринта само го местя в хладилника. Ако случайно съм изпуснала температурата и е станало по-студено от необходимото за заквасване, го загрявам колкото е необходимо и го оставям да си се кваси. Млякото ми става чудесно - също като на баба :smile:
Ani_

Мнениеот Таня Иво » 10 Апр 2019, 10:33

И аз никога не съм подквасвала вкъщи, ама покрай малкото се изкушавам да се пробвам.
Подкваса от коя фирма купешко мляко става? От Данон става ли и от колко процента?
Таня Иво

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети