Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

26 Май 2017, 14:51

Предлагам Ви чудесна алтернатива! Самата аз научих тази рецепта преди месец и вече я правя постоянно, защото обичам сладкиши и по-точно -шоколад /много шоколад/.
1 кутия фурми
Махате костилките -и в кухненския робот.Може да добавите мъничко вода, за да стане кремообразно.
2-3 лъжички /или на вкус/ какао
овесени трици 1 -1.5 чаша
Омесвате като тесто ,правите топчета и овалвате в кокосови стърготини.
Аз ги правя на око и ми заместват напълно шоколада и вафлите.

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

26 Май 2017, 15:36

Звучи много добре, браво!
Аз вчера направих страхотни мъфини без захар, всичко, което използвах беше 1 ч.л. мед.
за 6 мъфина използвах: 1 чаша овесени ядки, 1/2 часа пълнозърнесто брашно, почти цяла чаша прясно мляко, 1 пакетче ванилия, половин пакетче бакпулвер, 2 яйца и 2 с.л. олио. Разбърках всичко, изсипах във формичките, които си бях приготвила като намазах с малко масло и посърих с брашно. Отгоре наредих парченца череши и боровинки. Пекохо до готовност за около 20 минути. Страхотни станаха, вече за мен няма друга алтернатива на мъфини, само такива ще правя.
Та, връхнових се от тази тема и реших да изпробвам какво ще се получи, то взе, че стана! :cheerleadersmileygirl:

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

30 Юни 2017, 09:22

използвам само мускавадо ли как се води, такива стевии и подобни са по-скоро билки а не сза ежедневна употреба и ако нямате диабет няма никакви приични да подменяте захарта с нещо друго.

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

30 Юни 2017, 09:35

Хора, кафявата захар не е по-малко калорична или много по-полезна от бялата :)
Съществува такова мнение, което добре обслужва някои компании.
Кафявата захар е междиннен продукти преди производството на бялата захар. Иначе казано - бялата захар е рафинирана кафява захар. Калоричността е еднаква, а разликата е в някои витамини и минерали, които се отстраняват от кафявата захар в процеса на рафиниране. Става дума за пренебрежимо малко количество.
Който трябва да ограничи бялата захар, той трябва да ограничи и кафявата!! Да ядеш кафява вместо бяла захар от здравословни подбуди е смехотворно :)
Лично аз често ползвам кафява захар, защото харесвам вкуса и. Не си правя илюзии, че е по-здравословна. Рядко правя сладкиши, но когато се случи - ползвам качествена демерара или мусковадо, понякога смесена едно към едно с бяла захар, зависи какво целя (като цвят или вкус).

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

30 Юни 2017, 09:47

То и за мен захарта си е все захар, само че кафявата е по-вкусна и аз съм на тва мнение, или тръстиковаа. Замяната на захарта със стевия или агаве, както сега е модерно не е кой знае какво предимство, това са билки, които дори не се използват ежедневно в страните, от които произхождат. Ние като цяло сме ограничили захарта, правим всякакви десерти, които не са с повече от 2 с.л. мед или захар, забравили сме за кексовете, които имат по 10 чаши захар. :lol:

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

20 Дек 2018, 15:52

С агаве, кленов сироп, фурми, даже и добре узрял банан може да подслади сладкиша, например.

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

04 Яну 2019, 14:58

Аз ползвам понякога петмез от фурми. Икономичен е, защото е много сладък.

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

07 Яну 2019, 10:44

Защо трябва да се заменя? Може би е достатъчно да се консумира умерено. Не съм привърженик на така нашумялото здравословно хранене, поне не в смисъл да се изпада в крайности да НЕ се яде изобщо от еди какво си.

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

14 Юни 2019, 09:41

Аз ползвам захар Мусковадо. Има един карамелен вкус и аромат, много я харесвам.

Re: Как и с какво да заменя бялата захар?

14 Юни 2019, 16:41

Веси Вес написа:Защо трябва да се заменя? Може би е достатъчно да се консумира умерено. Не съм привърженик на така нашумялото здравословно хранене, поне не в смисъл да се изпада в крайности да НЕ се яде изобщо от еди какво си.

Точно за захарта е най-добре изобщо да не се яде, но не може човек да избяга от нея, за съжаление. Има я почти навсякъде
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5