Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

06 Апр 2017, 09:25

Здравейте , пусках си профилактични изследвания понеже правим опити за бебе - хормоните TSH - 1.50mIU/L и FT4 - 12.60pmol/L - въпросът ми е трябва ли да направя консултация с ендокринолог , от месец два имам екстрасистоли и сърцебиене до задушаване , отичат ми ръцете и краката, кардиологът ми каза че проблемът не е от сърцето. Може ли от тези хормони да имам проблеми със забременяването?

08 Апр 2017, 19:42

Здравейте, след като родих не итслабвах, а дори качих неусетно 7килограма за 1месец,след това не отслабнах, а пак качвам. Мислех, че е от кърменето, имах огромен апетит за сладко. Така вече 1година след като спрях да кърмя, пак не свалям независимо, че се ограничавам. Личната пусна само тсх, което е в норма. Имам безсъние и изпотяване нощно и през деня. Личната каза, че метаболизма се е забавил, че всичко уж е наред. Питам възможно ли е да има проблем? Вече не
знам какво да опитвам?

08 Апр 2017, 21:38

Х..Вълчинова написа:Здравейте , пусках си профилактични изследвания понеже правим опити за бебе - хормоните TSH - 1.50mIU/L и FT4 - 12.60pmol/L - въпросът ми е трябва ли да направя консултация с ендокринолог , от месец два имам екстрасистоли и сърцебиене до задушаване , отичат ми ръцете и краката, кардиологът ми каза че проблемът не е от сърцето. Може ли от тези хормони да имам проблеми със забременяването?

Уважаеми Х..Вълчинова,
Хормоните, които цитирате са в референтни граници. При наличието на такива стойности се изключва да имате нарушение във функционирането на щитовидната жлеза. Оплакванията не са свързани с наличието на промяна в работатата на щитовидната жлеза.
Проблемите със забременяването не е свързани с нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Тези 2 хормона не изключват наличие на заболяване на щитовидната или друга жлеза, които да затрудняват зачатието.

08 Апр 2017, 21:54

ana.grebcheva написа:Здравейте, след като родих не итслабвах, а дори качих неусетно 7килограма за 1месец,след това не отслабнах, а пак качвам. Мислех, че е от кърменето, имах огромен апетит за сладко. Така вече 1година след като спрях да кърмя, пак не свалям независимо, че се ограничавам. Личната пусна само тсх, което е в норма. Имам безсъние и изпотяване нощно и през деня. Личната каза, че метаболизма се е забавил, че всичко уж е наред. Питам възможно ли е да има проблем? Вече не
знам какво да опитвам?

Уважаема ana.grebcheva,
Наддаването на тегло винаги е свързано с по-голям внос на калории с храната от този който се изразходва от човека. Свалянето на тегло става като се намали храненето и се увеличи физическата активност. Безсънието също е фактор, който съдейства за покачване на теглото. Има заболявания, които да затрудняват редукцията на килограми. Най-често срещаното такова заболяване е намалената функция на щитовидната жлеза. При Вас разбирам, че е изключена тази възможност. Другите причини са по-редки и се търсят след консултация с лекар, които е намерил симптоми на заболяване.
Във всички случаи ще Ви се наложи да спазвате нискокалоричен хранителен режим и да увеличите физическата си активност. За целта се изисква воля и желание.

09 Апр 2017, 19:40

Здравейте!За един месец отслабнах без видима причина с 5 кг. и съм с темп.през деня 37.2-37.5.,страдам от безсъние и нервност. Назначиха ми изследвания на хормони за щитовидна жлеза резултатите са:Фт4- 23.56 при реф.стойност (12.00-22.00), Фт3-4.70(3.1-6.8),ТСХ-0.43(0.27-5.50)<калции2.45(2.12-2.62),фосфор-1.04(0.84-1.24),магнезий-0.78(0.70-1.20),СУЕ12mm/h. също така и анти Tg, TPO,които са в норма.Ходих при ендокринолог и той ми каза,че не вижда проблем в жлезата и тези симптоми не се дължат на нея(не ме е гледал на ехограф само ме опипа и каза,че няма проблем).Вие какво мислете има ли нещо притеснително в тези симптоми и резултати и налага ли се консултация с друг ендокринолог?Благодаря Ви за отделеното внимание!

11 Апр 2017, 22:51

sonq8 написа:Здравейте!За един месец отслабнах без видима причина с 5 кг. и съм с темп.през деня 37.2-37.5.,страдам от безсъние и нервност. Назначиха ми изследвания на хормони за щитовидна жлеза резултатите са:Фт4- 23.56 при реф.стойност (12.00-22.00), Фт3-4.70(3.1-6.8),ТСХ-0.43(0.27-5.50)<калции2.45(2.12-2.62),фосфор-1.04(0.84-1.24),магнезий-0.78(0.70-1.20),СУЕ12mm/h. също така и анти Tg, TPO,които са в норма.Ходих при ендокринолог и той ми каза,че не вижда проблем в жлезата и тези симптоми не се дължат на нея(не ме е гледал на ехограф само ме опипа и каза,че няма проблем).Вие какво мислете има ли нещо притеснително в тези симптоми и резултати и налага ли се консултация с друг ендокринолог?Благодаря Ви за отделеното внимание!

Уважаеми sonq8,
Малко е вероятно да имате проблем с щитовидната жлеза. Резултатите от хормоните говорят, че оплакванията най-вероятно са свързани с друг здравословен проблем. Предвид леко завишената стойност на ФТ4 е уместно да повторите изследванията на ТСХ и ФТ4 след 1-3 м. Мисля, че вместо да се консултирате с друг ендокринолог е по-добре да се насочите към търсенето на друга причина, като например инфекция.

Re: Помощ! Щитовидната ми жлеза обърква живота ми!

13 Апр 2017, 04:40

Jeanne, моля те, сподели, какво се случва с теб и как се чувстваше по време на терапията (времето от едната процедура до другата) Ако не е проблем даже, моля те да оставиш някакъв e-mail или скайп да се свържа с теб! Спешно ми е

16 Апр 2017, 13:37

Здравейте, д-р Йорданова,
от септември миналата година знам, че имам Хашимото. Резултатите бяха тсх 272 фт3 и фт4 близки до 0.Започнах с 150 л тироксин. След това нямах възможност да отида на лекар, но си правих изследвания. През октомври тсх слезе на 0.666 самоназначих си л тироксин 125. А през декември тсх беше 0,566 и отново намаоих дозата на 100. До март т.д пих 100 л тироксин, но на следващите изследвания тсх скочинна 19, а антителата бяха 3 пъти над нормата. Отново започнах л тироксин 150. Качих килограми и пак се изморявах лесно. Въпросът ми е, по какъв начин се определя дозата и винаги ли при промяна на хормоните либтрябва да посетя ендокринолог? Благодаря предварително за отговора!

18 Апр 2017, 22:11

anitarg написа:Здравейте, д-р Йорданова,
от септември миналата година знам, че имам Хашимото. Резултатите бяха тсх 272 фт3 и фт4 близки до 0.Започнах с 150 л тироксин. След това нямах възможност да отида на лекар, но си правих изследвания. През октомври тсх слезе на 0.666 самоназначих си л тироксин 125. А през декември тсх беше 0,566 и отново намаоих дозата на 100. До март т.д пих 100 л тироксин, но на следващите изследвания тсх скочинна 19, а антителата бяха 3 пъти над нормата. Отново започнах л тироксин 150. Качих килограми и пак се изморявах лесно. Въпросът ми е, по какъв начин се определя дозата и винаги ли при промяна на хормоните либтрябва да посетя ендокринолог? Благодаря предварително за отговора!

Уважаеми anitarg,
За да се определи дозата на Л-тироксина е необходим опит и знания. Твърде бързо сте решили, че можете да се справите сам. Поне в началото трябва да се съветвате с ендокринолог, а при невъзможност с ОПЛ. Дозата е индивидуална и търпи промени във времето. Изискват се периодични изследвания на ТСХ за да се поддържа добрия контрол и да няма оплаквания.

20 Апр 2017, 14:30

Здравейте!
Уважаема д-р Йорданова, тъй като лекарят, който ме лекува 10 години, д-р Танев от Казанлък, вече не е сред нас, Вечна му памет, се наложи да потърся друг лекар, с който се срещнахме днес за втори път. Ще Ви цитирам Анамнезата и Обективното ми състояние според Амбулаторния лист и ще Ви помоля за мнение.
Анамнеза
През 2005 година доказан възел на щитовидната жлеза. През януари 2009 г. започнато заместително лечение с Еутирокс, като в момента е на Еутирокс - 25 микрограма - 1.1/2 таблетка дневно. Пациента е с придружаваща атериална хипертония, за която приема лекарства. Иследван ТСХ и се коригира лечението - Еутирокс 50 микрограма - 1 таблетка дневно.
Обективно състояние
Щит. жлеза -горно гранични размери, плътно еластична консистенция, гладна повърхност. УЗД щит. жлеза - нормална топика. големина и форма, леко задебелени и неравни контури. Нехомогенност и хипоехогенност на паренхима. Десен лоб - 20/26 мм. Ляв лоб - 22/29 мм - към горна трета и дорзално хипоехогенна ф-ция с резки контури 6мм/д. Истмус - 3 мм. Пулмо-чисто везиуларно дишане двустранно. Кор-ритмична нормофреквентна сърдечна дейност - 72/м. АН 140/85. Корем - над нивото на гр. кош. Хепар и злезка неувеличен. Крайници - б.о.
Изследвания
От 19.04.2017 г. - TSH: 7.178
Ще бъда по-спокойна, ако чуя и вашето мнение като специалист!
Благодаря Ви, Предварително!
Бъдете здрава!

Кръстина Янева
гр. Казанлък
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 100