Тук може да задавате вашите въпроси, свързани със здравето на детето ви, към педиатър, хомеопат, паразитолог, детски психолог и психотерапевт.
30 Юни 2016, 10:21
Вероятно всичко е ОК, но трябва да се направи 24-часов ЕКГ запис, за да се види какви са сърдечните честоти през деня, нощта и при натоварване.
Ако сте навършили 18 години, това може да се планува при кардиолозите за възрастни.
Поздлави
Доц. Кънева
30 Юни 2016, 22:14
благодаря ви много!!!
29 Авг 2016, 11:27
Здравейте, доктор Кънева!
Бих искал да попитам следното: мъж съм, на 32 години. Имам пролапс на митралната клапа (1-ва степен). Диагнозата ми бе поставена преди около 3 години, след като през една нощ получих спонтанно сърцебиене и прилошаване (причерняване), и се наложи да посетя кардиолог и невролог. Впоследствие направих консултация и с друг кардиолог, за второ мнение, като диагнозата бе потвърдена. Понастоящем приемам Беталок ЗОК (от 50 мг), половин таблетка на ден (25 мг.), сутрин. Два пъти ми предписваха и Магнерот (от 500 мг.), за 10 дни, по една таблетка дневно. За период от около 1 година и половина, малко повече, приемах и Атаракс, тъй като мнението на невролога бе, че това се дължи на нервно напрежение. Скоро бях на профилактичен преглед, изменения няма, няма динамика. Въпросът ми е свързан с практикуването на спорт. При първоначалния преглед, както и при следващия, ми бе съобщено, че спортът не е противопоказен за мен, но без физическо претоварване, както и че за мен са подходящи аеробните спортове (плуване, тичане, колоездене и др.), но не и анаеробните (вдигане на тежести и др.). Имам желание да започна да спортувам активно, да да се занимавам с т.нар. street fitness (лицеви опори, коремни преси, набирания на лост, кофички, клекове и др., без вдигане на тежести), тъй като имам интереси в тази област, но не съм сигурен дали тези упражнения са подходящи за моето състояние. Другият вариант е свързан с упражнения на гребен тренажор, кардио уред, който наподобява академичното гребане, укрепващ сърдечно-съдовата и дихателната система, освен мускулатурата, доколкото съм запознат. Много моля, за Вашето мнение по въпроса, какво бихте ме посъветвали, какво е най-подходящо за мен? Освен това – как бих могъл да се предпазя от физическото претоварване?
Освен това - имам дете, момченце, което към момента е на 3 години и половина, педиатърът каза, че по-нататък ще бъде необходимо да направим консултация с детски кардиолог, поради дефектът, който имам, кога е най-удачно да се случи това?
Благодаря Ви много предварително!
В очакване на Вашия отговор, оставам на разположение за допълнителна информация и въпроси.
С най-добри пожелания!
Борис Стоянов
30 Авг 2016, 13:11
Здравейте, мисля че на Вашите въпроси може да отговори проф. Цветана Кътова - тя се занимава активно със спорт и сърдечно-съдова система при възрастни. Като детски кардиолог съм готова да прегледам дъщеря ви ( вземете направление 3а за ехокардиография) и запишете час в болницата. Доц. Кънева
30 Авг 2016, 15:02
Здравейте!
Благодаря Ви за отговора!
Относно детето - ще взема направление, след което ще запиша час за преглед.
Бих искал също така да Ви попитам имате ли представа дали е възможно да бъде направена онлайн консултация с проф. Цветана Кътова, във връзка с поставените от мен въпроси, или е необходимо да бъде записан час в болницата?
Предварително благодаря!
С пожелания за всичко най-добро!
Борис Стоянов
02 Сеп 2016, 03:20
Здравейте, доктор Кънева
Моля за отговор могат ли да се употребяват едновременно Синтром и Изоптин.
07 Сеп 2016, 10:09
Да, можете да приемате изоптин и синтром.
доц. Кънева
09 Яну 2017, 00:50
Здравейте бременна съм в 23 седмица при фм установиха дясна аортна дъга трябвали да си направя амниоцентеза на детски кардиалог съм чак следващата седмица не зная какво да направя моля за отговор
12 Яну 2017, 12:36
Здравейте,
Дясна аортна дъга се среща като изолирана малформация или в рамките на вродена сърдечна малформация, понякога в рамките на генетичен синдром.
Смягам, ме е добре да си направите фетална ехокардиография и уточни дали има и евентуално каква е вродената сърдечна малформация, след което случаят да се обсъди. Амниоцентезата не крие съществени рискове и може да се направи, но мисля, че резултатите се бавят и няма да се получат до 24 седмица.
Поздрави