Инфекции, предавани с кърлежи - Лаймска болест, марсилска треска

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с инфекциозни и паразитни болести, да споделяте мнения и да получите съвет.

Инфекции, предавани с кърлежи - Лаймска болест, марсилска треска

Мнениеот FramarLekari » 10 Яну 2019, 10:26

В тема Инфекции, предавани с кърлежи - Лаймска болест, марсилска треска на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с различните заболявания, развиващи се след ухапване от кърлежи. Тук може да получите консултация и съвет за превенция, клинична картина, диагностика и лечение на инфекции, предавани от кърлежи. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Заразяването на човек при кърлежово-преносимите заболявания става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното премахване на кърлежа е най-добрата профилактика.

Инфекциите, предавани при ухапване от кърлежи, включват лаймска болест, марсилска треска, Кримска-Конго хеморагична треска, хеморагична треска с бъбречен синдром, Ку-треска, кърлежов енцефалит.

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1977
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Инфекции, предавани с кърлежи - Лаймска болест, марсилска треска

Мнениеот simoneta.yordanova » 28 Авг 2019, 11:43

Здравейте. Направих си тежест за IgG и IgM лаймска болест. IgM ми е 0,92, а IgG е негативен. Направих теста 25 дена след предполагаемо ухапване. Не съм видяла кърлеж, не съм и вадила такъв. Изследванията са след преглед с инфекционист, която каза че вероятността за лаймска болест е минимална, но трябва да се изключи. Интересува ме колко притеснителен е този граничен резултат на IgМ? Не ми се ходи пак в инфекциозна, при положение, че съм бременна в 9-ти месец. Благодаря!
simoneta.yordanova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Авг 2016, 23:03

Re: Инфекции, предавани с кърлежи - Лаймска болест, марсилска треска

Мнениеот FramarLekari » 04 Сеп 2019, 10:41

simoneta.yordanova написа:Здравейте. Направих си тежест за IgG и IgM лаймска болест. IgM ми е 0,92, а IgG е негативен. Направих теста 25 дена след предполагаемо ухапване. Не съм видяла кърлеж, не съм и вадила такъв. Изследванията са след преглед с инфекционист, която каза че вероятността за лаймска болест е минимална, но трябва да се изключи. Интересува ме колко притеснителен е този граничен резултат на IgМ? Не ми се ходи пак в инфекциозна, при положение, че съм бременна в 9-ти месец. Благодаря!


Здравейте,

При здрав възрастен, който никога не е бил заразяван с бактерията, причиняваща Лаймска болест, не би трябвало да се установяват антитела.

Наличието на IgM, но отрицателен резултат за IgG може да е индикация за ранна инфекция или за фалшиво-положителен резултат.
При неопределени и гранични стойности на антителата, както и за потвърждаване на лаймска болест е препоръчително използването на имуноблот-тестове.

Ето защо е необходимо да се консултирате с инфекционист, който на базата на анамнеза, клинична картина и резултатите от получените изследвания ще определи по-нататъшното поведение във Вашия случай.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1977
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Инфекциозни и паразитни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта