Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Re: Диабет или болести на обществото

Мнениеот OrHiDeA » 05 Окт 2011, 17:58

Bella написа:
FramarModDesi написа:Тревожни факти бяха публикувани днес в интернет изданията, бум на диабет сред подрастващите.

Как може едно 4-5 годишно дете да е болно от диабет? Какви могат да бъдат причините?(ако изключим стреса)

При децата най-често инфекциите отключват заболяването.
Аватар
OrHiDeA

Мнениеот Bella » 06 Окт 2011, 14:16

OrHiDeA написа:
Bella написа:
FramarModDesi написа:Тревожни факти бяха публикувани днес в интернет изданията, бум на диабет сред подрастващите.

Как може едно 4-5 годишно дете да е болно от диабет? Какви могат да бъдат причините?(ако изключим стреса)

При децата най-често инфекциите отключват заболяването.

Инфекции от какво естество?
Аватар
Bella

Мнениеот OrHiDeA » 09 Окт 2011, 21:08

Инфекциите могат да бъдат най-различни (и вирусни и бактериални), а освен това има твърдения, че краткото кърмене и стресът също може да имат отношение за възникване на диабет. Все пак това заболяване е автоимунно и никога не може да се знае какво може да накара организма да атакува собствените си клетки.
Аватар
OrHiDeA

Мнениеот trayana » 17 Окт 2011, 13:58

Наднорменото тегло води до инсулинова резистентност ( нечувствителност на клетките кьм нормалното количество инсулин)
Затова физическата активност и рационално хранене са от важно значение за профилактика на диабета.
trayana

Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот Kremiliya » 07 Мар 2017, 11:55

Поставиха ми диагноза инсулинова резистентност. Не знам как да се справя, изписаха ми метформин да пия и сега не знам как да продължа напред. :roll: Старая се да променя храненето си, което е най-важното, но не успявам, не знам какво да ям, мога ли да консумирам плодове, зеленчукови сокове, хляб, какво мога да ям и какво не мога?
изненадвам се, че в толкова много храни се съдържат въглехидрати и не знам какво да направя! Има ли някой друг с тези проблеми, който може да ми даде съвет какво да правя и кои храни са високовъглехидратни, кое е добре да консумирам и кое не?
Явно най-накрая се намери причината за моите килограми,но отново не знам как да се справя с тях! :cry:
Аватар
Kremiliya

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот rabotnata pchela » 07 Мар 2017, 15:22

Да, аз също се оказах с инсулинова резистентност от 2 дена, но все още мисля, че диагнозата ми не е правилна и съм решила довечера да пиша на ендокринолога във форума и да публикувам изследванията ми. :mrgreen:
Това, което разбрах досега е, че не трябва да се хапват въглехидрати и плодове, поне за начало. Ограничи се от картофи, царевици, чипсове, солети, оризовки (нещо,което аз обожавам), и всякакви такива.
Премини на чиста храна, не получи ли една книжка с указания кое и по колко трябва да ядеш?
Грешка е да се изключват напълно въглехидратите, те хранят мозъка, той си има нужда от тях, а и те помагат за усвояването и на протеините, просто трябва да се намалят. Яж по една 1 филия хляб на ден, не яж много сладки плодове, не яж банани (аз закусвах с тях, вече - не). Трудно е, но ще се справим. :)) и аз още се уча... :roll:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Anka » 07 Мар 2017, 16:25

Сигурно е много трудно да се ограничават всякакви въглехидрати, просто едно разделно хранене няма ли да свърши работа и по такъв начин да се преборите с различните проблеми. Вярно е, че инсулиновата резистентност е една стъпка преди диабета, но това не е диабет и с правилно хранене може да се променят нещата, не е нужно според мен да се изключват толкова сериозно въглехидратите и плодовете, освен ако не е с цел намаляване на теглото.
Аватар
Anka

Мнениеот Elica » 07 Мар 2017, 16:37

Много съжалявам, че сте с такава диагноза, мног онеприятно състояние. Майка ми е с ИР и не съм я виждала от години да яде хляб, нито си позволява да яде банан например, старае се по такъв начин да си владее нивата на кръвната захар, за дане пие лекарства постоянно. Отслабна много, но се храни главно с плодове и зеленчуци
Аватар
Elica

Мнениеот Malina » 07 Мар 2017, 17:04

Много голяма грешка ще е, ако изключиш напълно въглехидратите, мозъка се нуждае от тях, просто спазвай каквато и да е била диета, но я спазвай наистина. Например 90 дневната е супер, защото е лесна за спазванеа има голям ефект, може да заменяш плодовете сутрин със зеленчукови сокове или зеленчуци, може да промениш малко въглехидратния ден и да не ядеш баници, но например да ядеш такава от пълнозърнесто тесто и да заложиш на големи количества зелнчукова плънка из храните, които ядеш въглехидратно. Всичко това може да има ефект, стига наистина да го спазваш.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Ваня Стойчева » 07 Мар 2017, 17:07

Не се притеснявай, аз съм с тази диагноза от 10 години, трудно е , но се свиква, в началото и аз се бях шашнала като вас, но единственото, което започнах това е да ям разделно, хапвах си и банички и кифлички, но веднъж седмично си позволявах някакви такива храни. Иначе всеки ден ядях по филия пълнозърнест хляб, веднъж седмично хапвах спагети. Чак да се огранича от тея въглехидрати не успях, а и когато се ядат разделно, свалянето на килограмите променя много картинката. Успях само с разделно хранене и хапчетата да сваля 20 кг за 3 месеца, въпреки че бях на 35години когато ме диагностицираха.
Аватар
Ваня Стойчева

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с ендокринология и болести на обмяната