Киста в яйчниците - поликистоза - мнения, въпроси, отговори

Тук можете да зададете въпроси по акушерство и гинекология и да споделите мнения за Вашия проблем.

Киста в яйчниците - поликистоза - мнения, въпроси, отговори

Мнениеот tweety » 17 Яну 2012, 11:29

От синдрома на поликистозните яйчници страдат около 80% от жените в полово зряла възраст. Първото нещо, с което жените асоциират яйчниковите кисти това е безплодие, но не стои точно така въпроса.
images.jpg
images.jpg (4.88 KiB) Прегледано 4053 пъти
Синдромът на поликистозния яйчник (както е медицинското наименование на заболяването) е често срещан здравословен проблем сред нежната половина от човечеството. Като основна причина за поликистозните яйчници, лекарите определят хормоналния дисбаланс в организма, който може да засегне месечния цикъл, а от там да повлияе на сърцето и кръвоносните съдове, дори на външния вид на жената.
За да се постави диагнозата поликистозни яйчници трябва да има на лице три групи симптоми:
- нарушения в менструацията (оскъдна или отсъстваща до неправилни кръвотечения),
- белези на високо ниво на мъжките полови хормони (засилено окосмяване);
- ехографски – споменатите вече множество малки кистички на яйчниците.
Сам по себе си всеки един от гореспоменатите симптоми не е достатъчен за поставяне на диагнозата кисти на яйчника, дори в редки случаи при наличие и на трита симптома, може и да става въпрос за друго заболяване с проява на подобна клинична картина .
Лекарите изтъкват като основна причина за появата на това заболяване на повишените нивата на тестостерона и намаляне на прогестерона.

images (1).jpg
images (1).jpg (3.65 KiB) Прегледано 4053 пъти

Обикновено по време на менструаленя цикъл узряват 5 фоликула (балончета с течност), съдържащи яйцеклетка, и поне един от тях освобождава своята за оплождане. При синдром на поликистозния яйчник яйчниците произвеждат около двойно по-голям брой фоликули, които нарастват и узряват, но не освобождават яйцеклетка.
Понякога, вместо да отделят узрели яйцеклетки, фоликулите (малки сакчета, пълни с течност), се натрупват и развиват в яйчниците по време на овулация, когато всъщност трябва да се отдели зрялата яйцеклетка. И тъй като последното не се случва, жената започва да пропуска месечните си неразположения или да наблюдава други менструални нередности. В този случай говорим за поликистозни яйчници.

Вероятната причина е дисбаланс в хормоналната система или иначе казано, организмът на жената произвежда повече от допустимата норма тестостерон и малко или никакъв прогестерон. А въпреки че се смята за мъжки хормон, тестостеронът се произвежда от всеки женски организъм, тъй като заедно с прогестеронът и естрогенът участва в регулацията на месечния цикъл и в овулацията при отделяне на яйцеклетка.

Избора на лечебен план на това заболяване зависи от желанието на жената да забременее или не. И в двата случая при наличие на наднормена телесна маса пациентката трябва да положи усилия за намаляването и употребата на по-ниско калорична храна и физическа активност. Дори 5% намаление на теглото може да има благоприятен ефект.
Рядко в случаи на поликистозни яйчници се стига до оперативна намеса, в повечето случаи гинеколозите предписват различни медикаменти на хормонална основа ( противозачатъчни таблетки), които осигуряват редовна менструация и намаляване нивото на андрогените.

Най-добрата профилактика срещу това заболяване са редовните профилактични прегледи, тъй като жените с яйчникова поликистоза крият рискове от развитие на диабет и рак на маточното тяло са с повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.

:arrow: Миома и еднометриоза
:arrow: Менопаузата - въпроси и отговори
tweety

Re: Поликистозни яйчници

Мнениеот Камелия » 28 Мар 2012, 12:24

Преди да се замислим дали имаме поликистозни яйчници трябва да обърнем внимание дали са на лице следните симптоми:

- нарушения в менструацията (оскъдна или отсъстваща до неправилни кръвотечения),
- белези на високо ниво на мъжките полови хормони (засилено окосмяване);
- ехографски – споменатите вече множество малки кистички на яйчниците.

Аз лично нямах нито един от така изброените симптоми, но въпреки това от няколко месеца се боря с този проблем. В началото имах две големи на десния яйчник и много на левия. Миналата седмица бях на гинеколог и лекарката каза, че за сега имам само една малка на левия, овуларна, която ще се пукне при следваща менструация. Но искам да попитам, каква е причината за появата на кистите?
Камелия

Мнениеот Genoveva » 28 Мар 2012, 12:35

Причината за това заболяване не са напълно ясни, но само едно е ясно, че самият организъм трябва да е предразположен към това. Често се свързва и с фамилна обремененост или със синдрома с намалена чувствителност към инсулин, поради тази причина около 1% от жените страдат от поликистозни яйчници, а след навършване на 40 години, тези жени могат да развият диабет.
Genoveva

Киста на яйчника

Мнениеот Gala » 23 Юли 2012, 22:27

Интересуваме има ли ясно изявени симптоми по които да се разпознае киста на яйчника или само при преглед се открива ?
Gala

Мнениеот r.borisov » 08 Апр 2013, 20:26

Най-вече менструални смущения, но те не са характерни само за това заболяване. Обикновено се откриват при ехографски преглед.
r.borisov

Re: Киста на яйчника

Мнениеот Atanas Kutlev » 01 Юни 2013, 12:05

Gala написа:Интересуваме има ли ясно изявени симптоми по които да се разпознае киста на яйчника или само при преглед се открива ?

От въпроса ви не се разбира дали става въпрос за симптоми на поликистоза на яйчниците или за формиране на киста на яйчника, което е съвсем различно заболяване. Моля да поясните!
Atanas Kutlev

Кистозен яйчник, а сега?

Мнениеот Lyomi » 04 Ное 2013, 13:30

Здравейте!
Преди около година бях на гинеколог и ми каза, че имам много и малки кистички на левия яйчник, каза че няма проблем, защото ще се спукат сами. Не им обърнах внимание и се успокоих.

Вчера бях при друг гинеколог, който ми каза, че левият ми яйчник е чист, но десният ми яйчник е кистозен! Това започна да ме безпокои, когато лекарката ми каза, че нямало проблем и сами щели да се спукат.

Между двата прегледа се консултирах с първата гинеколожка, за да ми предпише противозачатъчни, възможно ли е те да се премахнали кистите от левия ми яйчник, но защо са се повили на десния? :shock:

Щом яйчниците стават кистозни, значи има някаква причина за това, но никой не ми пуска каквито и да било изследвания или преглед по-различен от досегашният.
Какво да правя, посъветвайте ме, при трети лекар ли да отида, направо не зная?!
Lyomi

Re: Кистозен яйчник, а сега?

Мнениеот PasDeDeux » 04 Ное 2013, 13:38

Хм, доста трудно с нашите лекари да ти дадат информацията, която ти е необходима. Едва ли някоя от нас може да ти помогне. Пробвай да изчакаш и да отидеш отново след 6 месеца, ако отново има неблагоприятна промяна, може би е най-добре да се консултираш с доктор №3 :)
Успех! :)
PasDeDeux

Мнениеот kammy » 10 Ное 2013, 20:17

Здравейте, Lyomi! Противозачатъчни се изписват и за лечение на поликистоза, освен за предпазване от бременност. Някакви симптоми и оплаквания имате ли - като напълняване, повишено окосмяване? Би било добре да се изследват хормоните Ви за повече яснота около състоянието Ви.
kammy

Мнениеот Lyomi » 13 Ное 2013, 15:53

kammy написа:Здравейте, Lyomi! Противозачатъчни се изписват и за лечение на поликистоза, освен за предпазване от бременност. Някакви симптоми и оплаквания имате ли - като напълняване, повишено окосмяване? Би било добре да се изследват хормоните Ви за повече яснота около състоянието Ви.

Не, нямам такива оплаквания, освен леки болки ниско в корема от време на време.
Само след изследване нивата на хормоните ли се предписват противозачатъчни? :?
Lyomi

Следваща

Назад към Акушерство и гинекология