Кърменето - Въпроси, препоръки и Решения

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Re: Кърменето - Въпроси и Решения

Мнениеот nikita » 08 Май 2012, 13:42

Благодаря ви от сърце за подкрепата :D Ако можех, щях да ви прегърна - всички до една!!! Биби, благодаря най-вече на теб, защото е друго да те посъветва специалист! Вярвам, че другите момичета няма да ми се разсърдят... Вече проучвам въпроса и ще си сменя педиатърката :idea:
Момичета, радвам се, че ви "срещнах" и че сте толкова мили и отзивчиви - целувам вииииииииииииии :D
nikita

Мнениеот Niko » 04 Юли 2012, 14:22

След отбиване на бебето какви таблетки трябва да се пият за спиране на кърмата и след колко време ти спира напълно?
Niko

Мнениеот teddy » 09 Юли 2012, 15:46

Здравей, Биляна! Сега пък аз се включвам за съвет и предварително благодаря за отговора :)
Имам племенник, който се роди 2 500 грама, а го изписаха от болницата 2 300 грама. Малка, сладка душичка :D Впоследствие разбрах, че майка му го дохранва, защото му било трудно да суче, тъй като зърната й били малки. Купиха силиконови зърна и сега горе-долу посвикнаха да се кърмят, но бебчо е спокоен и дори го събуждат, за да се храни. Според мен е грешка да го дохранва, защото по този начин кърмата ще й намалее, а и малкия ще свикне да се храни с биберон. Вие какво мислите по въпроса?
teddy

Мнениеот Подкрепа за кърмене » 26 Юли 2012, 06:31

Теди, страхотно е да станеш леля нали?

Мама обае е тази, която е най-близо до бебето и най-добре усеща неговите нужди - ако тя самата има притеснения, иска да не дохранва или да подобрят нещата с позата, засукването и силиконовите протектори - нека потърси най-близкия до нея НАПК консултант - координатите ни са в началото на тази тема.

Иначе притесненията ти са основателни. Някои мъници бързо свикват с биберона и ако сукането не е добре отработено - понякога отказват гърда. Други нямат проблем със смесеното хранене. Би било най-добре добавката да е от изцедена кърма - ако наистина бебето е сънливо или не се справя добре с изпразването на гърдите - най-добре мама да ги изцежда - така ще поддържа количествата, които са необходими и кърмата няма да намалее.

Пожелавам много радостни моменти с племеничето и ако мама има нужда от помощ - предай и нашите координати.

/Десислава Бетова - доброволен консултант от НАПК/
Подкрепа за кърмене

Мнениеот Подкрепа за кърмене » 26 Юли 2012, 07:04

Niko написа:След отбиване на бебето какви таблетки трябва да се пият за спиране на кърмата и след колко време ти спира напълно?

Привет!

Ако детето е отбито постепенно/или се е отбило само - тоест броя на кърменията е намалял плавно и в продължение на няколко месеца детето е сукало по един-два пъти на денонощие - няма нужда от медикаменти за спиране на кърмата. Това, че гърдите не се изпразват е сигнал за тялото да намали и постепенно спре производството на кърма. Нормално е месеци след това все още да изтичат капки мляко - най-вече при стискане/ако пробвате да изцедите на ръка. Ако детето е отбито рязко - тоест преди отбиването е сукало по няколко пъти на денонощие и не е имало необходимото време кърмата да намалее естествено и постепенно - в повечето случаи също няма нужда от медикаменти, но вероятно спирането на кърмата няма да стане бързо и веднага. В тези случаи е необходимо да изцеждате гърдите, когато усещате препълване и дискомфорт - но не изцяло и докрай; също и да разредите интервалите между изцежданията - да са по-малко на брой от броя на суканията на бебето за денонощие. Добре е в този период да се следите за запушвания и при някакъв проблем да позвъните на консултант /на първа страница на тази тема има координати/ и да вземете мерки.

В случай, че искате да спрете кърмата с медикаменти - обърнете се към лекар, който да ви ги изпише, както и да ви даде схема, по която да се приемат.
Подкрепа за кърмене

Мнениеот mecana » 29 Юли 2012, 10:03

Niko написа:След отбиване на бебето какви таблетки трябва да се пият за спиране на кърмата и след колко време ти спира напълно?

Аз съм против всякакви такива медикаменти. Една приятелка пи таблетки, за да й спре кърмата и започна да й става лошо, та чак щеше да припадне един път :shock:
С повече търпение и воля няма да се налага изкуствено спиране на кърмата. Ние се кърмихме доста дълго - почти до 2 години и половина :roll: Кърмата си намаля сама и спря много бързо. Е, не мога да кажа, че първите дни не съм усещала дискомфорт, но всичко стана от само себе си. Друга приятелка пък, отби сина си на година и половина, а имаше много кърма - също не е пила таблетки, а просто се изцеждаше по малко, за да не й се напрягат гърдите.
Чувала съм много отзиви за тези хапчета и всички са споменавали за тези странични ефекти...
mecana

Мнениеот teddy » 29 Юли 2012, 10:50

Подкрепа за кърмене написа:Теди, страхотно е да станеш леля нали?

Мама обае е тази, която е най-близо до бебето и най-добре усеща неговите нужди - ако тя самата има притеснения, иска да не дохранва или да подобрят нещата с позата, засукването и силиконовите протектори - нека потърси най-близкия до нея НАПК консултант - координатите ни са в началото на тази тема.

Иначе притесненията ти са основателни. Някои мъници бързо свикват с биберона и ако сукането не е добре отработено - понякога отказват гърда. Други нямат проблем със смесеното хранене. Би било най-добре добавката да е от изцедена кърма - ако наистина бебето е сънливо или не се справя добре с изпразването на гърдите - най-добре мама да ги изцежда - така ще поддържа количествата, които са необходими и кърмата няма да намалее.

Пожелавам много радостни моменти с племеничето и ако мама има нужда от помощ - предай и нашите координати.

/Десислава Бетова - доброволен консултант от НАПК/

Благодаря ти, Деси! Наистина е прекрасно да станеш леля, а на мен вече ми е за втори път :D
Непременно ще предам вашите координати, защото съм убедена, че е от изключителна важност в такъв момент да получиш подкрепа и ценен съвет! Аз също кърмих дъщеричката си доста дълго време и съм безкрайно благодарна на една моя приятелка, която вече беше минала по този път. Тя ме посъветва да я кърмя на поискване и да не спазвам часове, и точно така направих. Допитвала съм се до нея за всяко едно нещо, което ме е тревожило. Колкото и да усещаш нуждите на бебо, в началото си е голямо притеснение - ние бяхме много лакоми и постоянно се задавяхме. Всеки път изпитвах страх да не й стане нещо, но с течение на времето и аз, и тя се научихме да се кърмим :)
Още веднъж благодаря! :)
teddy

Мнениеот ivontistyle » 25 Фев 2013, 13:10

mecana написа:

Аз съм против всякакви такива медикаменти. Една приятелка пи таблетки, за да й спре кърмата и започна да й става лошо, та чак щеше да припадне един път :shock:
С повече търпение и воля няма да се налага изкуствено спиране на кърмата. Ние се кърмихме доста дълго - почти до 2 години и половина :roll: Кърмата си намаля сама и спря много бързо. Е, не мога да кажа, че първите дни не съм усещала дискомфорт, но всичко стана от само себе си. Друга приятелка пък, отби сина си на година и половина, а имаше много кърма - също не е пила таблетки, а просто се изцеждаше по малко, за да не й се напрягат гърдите.
Чувала съм много отзиви за тези хапчета и всички са споменавали за тези странични ефекти...

Ествствения начини за намаляване на кърмата е намаляването на стимулацията. Лактацията е основана на принципа „търсене-предлагане“. Лекарствата са на хормонална основа ,а страничните им ефекти/световъртеж, повръщане, припадъци и др./ ни правят едва ли не неспособни да се грижим за децата си. Хомеопатията също предлага такива средства по - безвредни и също толкова ефективни.
Аватар
ivontistyle

Re: Искам да кърмя моето бебе

Мнениеот Nesi@ » 26 Фев 2014, 12:42

funda написа:Искам да попитам дали всеки тип гърди могат да имат мляко, в смисъл формата и вида имат ли влиянив на производството на мляко? Също така по- малките по- малко мляко ли имат от по-големите? От какво зависи най-вече дали ще имаш мляко или не? Има ли някакъв определен фактор за това?
Благодаря!!!

Всяка жена има мляко. Големината на гърдите има значение единствено за капацитета на складиране на кърмата, но в никакъв случай не и за производството. Всяка жена произвежда кърма в зависимост от нуждите на нейното бебе!
Nesi@

Защо трябва да се цедя, когато храня на поискване?

Мнениеот mangusta » 08 Май 2014, 14:55

Привет! Пиша тук, понеже получавам странни съвети от педито и ми се иска да обменим опит.
В момента кърмя на поискване на около 4 – 6 часа, педито ми каза да го държа по 7-8 мин на гърда, след което да сменям и да дохранвам с изцедената кърма.

Кърма си имам, дори за замразяване, но не разбирам защо трябва да се цедя, когато храня на поискване и детето спокойно се храни :? , нито плаче да се дърпа, нито нищо! :!: Чувствам гърдите си травмирани от това механично изцеждане, но правя всичко по разписание на педи, тъй като не се чувствам достатъчно веща!
Някой може ли да ми даде съвет до колко е правилно това и защо трябва да се цедя, когато храня на поискване? :roll:
:roll:
mangusta

ПредишнаСледваща

Назад към Бременност, раждане и майчинство