Добави отговор

Re: Имам психичноболна приятелка. Как да й помогна?

21 Юни 2018, 14:56

Зорница.Додумова написа:Обадете се на доц. Христова.
Имах сходни проблеми. Помогна ми много . Специалист е ,но трябва търпение.
Тел . 0884549733

Тоест тя може да ми кажа как мога да помогна на приятелката си ли? Има голям шанс самата тя да й звънне, ако аз й я препоръчам. По някакъв начин приятелката ми ми има доверие и е възможно да ме послуша.. но самата тя твърди, че всички я мислели за луда, а мен ме притеснява че положението става все по-зле и накрая просто ще се предаде тотално. А има две малки деца, за които иначе се грижи добре, но от всякъде й се струва как някой ги преследва и иска да ги нарани (пратен от мъжа й). Благодаря за телефона, ако трябва аз ще проведа разговор, вероятно доц. Додумова ще може да ми даде някакви насоки :+1:

21 Юни 2018, 17:16

Много е трудно в подобни ситуации, но е добре да сте наясно и с другата страна-на съпруга. Вие за сега чувате само една версия, а истината обикновено е някъде посредата. Ако жената ви вярва я упътете към специалист. Те имат подходи и си знаят работата. Важното е да е редовна с ходенето на лекар и евентуалното приемане на лекартсва. Но, като няма подкрепата на близки, е още по-сложно. И вие трябва да се предпазлива. Искате да помогнете, но навлизате в чужди животи!

26 Юни 2018, 15:30

Frac написа:Много е трудно в подобни ситуации, но е добре да сте наясно и с другата страна-на съпруга. Вие за сега чувате само една версия, а истината обикновено е някъде посредата. Ако жената ви вярва я упътете към специалист. Те имат подходи и си знаят работата. Важното е да е редовна с ходенето на лекар и евентуалното приемане на лекартсва. Но, като няма подкрепата на близки, е още по-сложно. И вие трябва да се предпазлива. Искате да помогнете, но навлизате в чужди животи!

Именно. Аз никъде не съм се намесила, нито се занимавам с версии. Не е моя работа да съдя нито приятелката си, нито животът който си е избрала или й се е случил без да го очаква. Обаче да виждаш как някой, с който си ял и пил на една маса губи разсъдък трябва да е предостатъчна причина да се намесиш в чуждите животи. :+1:

26 Юни 2018, 15:42

Не е изключено да става въпрос за психически и физически тормоз, дори. Много често мъжете, които са най-обичани от родителите на жената са точно нарциси, които тормозсят жените си и знаят, как да накарат една жена да е нещастна. Казвам ти го като мъж и като човек, който е виждал какво ли не за 48 години.
Най-добре е да направиш едно посещение, ако мъжът е твърде мил и любезен, значи проблемът е в него, ако се държи нормално, без да преиграва, сигурно приятелката ти живее във собствен филм. За мен е по-лошо да не се намесиш, отколкото да се правиш, че не е твоя работа - типично по български

27 Юни 2018, 10:14

И аз гласувам за среща на живо, сега не можеш да й помогнеш, освен като я изслушваш и ти самата казваш, че даже не й отговраяш, значи изобщо не й помагаш и ако искаш да си стоиш удобно у вас, няма и да помогнеш по никакъв начин, само тук ще си чешем езиците.

27 Авг 2019, 09:24

Вероятно това състояние е предизвикано от преживяване на твърде силен стрес, придружен с физически и / или психически тормоз. Добре би било да се видите с приятелката си. Така по-лесно бихте определили състоянието й ибихте описали симптоматиката. Препоръчвам евентуална консултация с психолог, който да даде насоки за излизане (подобряване) на състоянието на вашата приятелка. Бездействието няма да доведе до нищо добро.

Re: Лечима ли е шизофренията?

04 Сеп 2019, 10:21

Шизофренията изисква дългосрочно лечение. То обикновено се състои от комбинация от медикаментозна и психосоциална терапия, с период на болничен престой, който е необходим за лечение/обгрижване и проследяване по време на психотичен епизод. Въпросът е кой е поставил диагнозата. Това заболяване може да остане латентно през целият живот на човека, но може да бъде отключено дори при много незначителен стрес. Шизофренията е разпространена форма на тежко психично разстройство, която поставя отчетливо „клеймо” и много често е неправилно разбрана. Хората, страдащи от шизофрения имат объркани мисли, емоции и поведение и се затрудняват при преценка на реалността. Поставянето на клеймо върху определена личност може да се окаже пагубно за него в един по-продължителен период от време. Въпреки интензивните изследвания, все още не е открито окончателно лечение на шизофренията. Възможно е обаче да се лекуват и значително да се намалят симптомите, да се разпознават „рисковите фактори” или „предупредителните признаци” на предстоящ рецидив на нов епизод. Шизофренията е хронично заболяване, което изисква продължителна терапия, обикновено през целия живот на пациента. Добре е да помислите за собственото си влияние и отговорност за по-нататъшния ход на болестта и лечението на вашия близък
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2