Леко горчив вкус на брюкселско зеле

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

Мнениеот Violetta » 27 Фев 2023, 19:49

Купих си от промоциите в Кауфланд една торба с брюкселско зеле. Много леко извън годност, но смятах, че ще успея да го сготвя.
Почистих го добре, измих, сварих 3 минути - по учебник.
Има един много странен горчив вкус, който не мога да определя от какво е. Дали е от това, че е старо зелето (изтекла годност) или такова си е на вкус и аз съм забравила? Не бях купувала с години брюкселско зеле, това е определено доста екзотичен зеленчук. И скъп!
У дома го хапнаха, с много подправки нищо не се усети. Но не мога да реша - леката горчивина на какво се дължеше?
Violetta
 
Мнения: 466
Регистриран на: 28 Апр 2011, 22:58

Re: Леко горчив вкус на брюкселско зеле

Мнениеот Theresa » 28 Фев 2023, 09:15

Отговорът ти се съдържа в самия въпрос. Колкото по-старо е брюкселското зеле (повяхнало), толкова по-горчиво е то. Особеният горчив вкус се крие в горните листа на зелките, които трябва внимателно да обелите - ако не е свежо. Но дори и да е свежо, след 2-3 минути варене в солена вода (за да е по-сочно), необходимо е да изпечете на висока температура. Така зелчиците се карамелизират и това им придава един специфичен сладък вкус, без нюанси на горчиво.
С две думи - ако купуваш повяхнало брюкселско зеле, може да се окаже, че ще ти е по-горчиво или ще трябва да го обелиш и да хвърлиш половината от покупката в кофата.
Theresa
 
Мнения: 96
Регистриран на: 22 Юли 2018, 20:59


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта