Добави отговор

Обрязване при фимоза - коментари, мнения, въпроси и отговори

19 Апр 2011, 22:52

Фимозата е състояние, при което препуциумът — кожната гънка, покриваща главичката на пениса — е стеснен и не може да бъде изтеглен изцяло назад. При новородени и малки деца това е физиологична норма и в повечето случаи преминава самостоятелно до пубертета. Когато обаче стеснението продължава и след определена възраст или се появи при възрастен мъж вследствие на белези, възпаления или други причини, състоянието се определя като патологична фимоза и може да наложи лечение, включително хирургично.

Причини за фимоза

При децата физиологичната фимоза се дължи на естественото сраствуване между препуциума и главичката в ранна възраст, което постепенно се разделя от само себе си. При възрастните най-честите причини за придобита фимоза са:

:arrow: Хронични възпаления на главичката (баланит) или на препуциума (постит), които водят до образуване на белези и загуба на еластичност на кожата.
:arrow: Кожното заболяване lichen sclerosus (известно още като balanitis xerotica obliterans), което причинява втвърдяване и стесняване на тъканта.
:arrow: Диабет, който повишава риска от повтарящи се инфекции в областта.
:arrow: Опити за насилствено изтегляне на препуциума в детска възраст, довели до микроразкъсвания и последващо образуване на белези.

Симптоми
Основният признак на фимозата е невъзможността препуциумът да бъде изтеглен назад без болка или изобщо. Съпътстващи оплаквания могат да включват затруднено или болезнено уриниране, подуване на препуциума при опит за изтегляне, зачервяване и дискомфорт по време на ерекция или полов акт, както и повишена склонност към инфекции заради затруднената хигиена под кожната гънка. При тежки случаи стесненият отвор може да причини балониране на препуциума при уриниране.

Кога се препоръчва обрязване
Обрязването (циркумцизио) е една от стандартните хирургични интервенции при фимоза и се обмисля, когато консервативните методи не дават резултат или състоянието е достатъчно изразено. Лекарите обикновено го препоръчват при патологична фимоза, причинена от белези, lichen sclerosus или хронични инфекции, при повтарящи се епизоди на баланит или постит, при [url]затруднена хигиена[/url], водеща до чести възпаления, както и при мъже, при които стеснението пречи на нормален полов живот. При деца с физиологична фимоза без усложнения операцията обикновено не е първи избор — лекарите изчакват естественото разрешаване на състоянието.

Как протича процедурата
При обрязването хирургично се премахва изцяло или частично препуциалната кожа, така че главичката остава трайно открита. Интервенцията се извършва най-често амбулаторно, под локална или обща анестезия в зависимост от възрастта и предпочитанията на пациента, и обичайно отнема между 20 и 30 минути. След операцията раната се затваря с конци, които при повечето техники се разтварят самостоятелно в рамките на няколко седмици.

Алтернативи на пълното обрязване

При по-леки случаи, особено в детска възраст, лекарите често опитват първо неоперативни подходи. Локалните кортикостероидни мехлеми могат да омекотят и разтегнат стеснената кожа в рамките на няколко седмици приложение. Постепенното и внимателно ръчно разтягане, съчетано с кортикостероидна терапия, също дава резултат при много пациенти. При по-леки анатомични стеснения съществува и възможност за частична пластика на препуциума (превенцио), при която се разширява отворът, но се запазва част от кожата — за разлика от класическото обрязване.

Възстановяване след операцията

Следоперативният период обикновено включва лек оток, зачервяване и дискомфорт в областта, които отшумяват в рамките на една до две седмици. През този период се препоръчва избягване на физическо натоварване и полов контакт до пълно зарастване на раната, редовна хигиена на засегнатата област съгласно указанията на лекаря, както и носене на свободно бельо, което намалява триенето. Пълното възстановяване обикновено настъпва в рамките на три до четири седмици, като при появa на силна болка, кървене или признаци на инфекция е необходима консултация с лекар.

Re: Клъц, клъц...обрязване ;) ;)

21 Апр 2011, 18:44

В интерес на истината, и аз такива неща съм чувал и то от жени... :oops:
Какво да правим ние с качулките, как да се преборим общественото мнение... :P

28 Апр 2011, 23:13

Мъжът ми е мюсулманин...наистина е доста различно...Жени, завиждайте... :oops: 8-)

29 Апр 2011, 11:58

Не мисля, че има кой знае каква разлика?

29 Апр 2011, 23:32

Има огромна разлика. Особено ако е бил обрязан като дете, както е с моя мъж!! ;)

09 Май 2011, 08:05

Оууу, на мене ми е гадно само да си го помисля :( Едва ли някога бих извършил тая манипулация :(

22 Юни 2011, 16:35

То някой друг ти я върши, не ти самия... :lol:

05 Юли 2011, 08:45

И какво толкова му е по-различното незнам, аз съм имала приятел ,който също беше обрязан, но като че ли не видях разлика :roll:

13 Авг 2011, 23:36

Разкажи, разкажи нещо, как беше...

За пениса ми - проблеми след обрязване

14 Окт 2011, 04:23

Здравейте
Обрязах се преди седмица на 07.10 поради фимоза.Мисля,че е пълно обрязване,в момента конците са точно до ръба на главата на пениса.След операцията третирам мястото с йодасепт гел и бани с калиев перманганат.Според мен се възстановявам добре,но днес забелязах бяла слуз между конците и главата.Както споменах конците са в голяма близост до главичката и в повечето време са загърнати от останалата кожа,която в не еректирало състояние се забръща и покрива част от главичката.Трябва ли да ме притеснява появата на тази слуз?Аз я почистих внимателно докато правих банята с калиевия перманганат.Възнамерявам да започна и бани със тетра.Какви други продукти да ползвам освен йодасепт?Конците трябва да паднат сами-колко дена след операцията да очаквам да се случи това?А да третирам ли мястото на операцията с крем против белези когато паднат конците?
И още нещо което много ме вълнува-още преди да се обрежа ми се появиха малки,ситни бели пъпчици по ръба на главичката на пениса.Сега като съм обрязан дали ще изчезнат сами или трябва да ги лекувам с нещо?
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 10