Очни болести - офталмология

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с очни болести, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 12 Мар 2021, 20:11

Kremen4eto

Здравейте, на година и 6 месеца вече не е нормално да се събират очичките на децата. Накланянето на главата също е притеснително, ако го прави често. По описанието, което давате най-вероятно се касае за скрит диоптър, който натоварва акомодацията на детето прекалено много. За точна диагноза е необходимо да се разширят зениците и да се види истинския диоптър на детето.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот pav2021 » 24 Мар 2021, 21:47

Здравейте, доц.Славейков!

Синът ми е на 20 години. Има късогледство и астигматизъм, които се коригират с очила. От 1 година има проблем със „сухо око“ без отчетена причина от типа на лазерна хирургия, медикаменти, контактни лещи, съпътстващи заболявания. Отчитаме като факт, че работи на компютър, стрес, както и поставянето на ваксината Nimenrix 1 месец преди появата на симптомите. Симптомите са усещане за сухота и умора на очите, често мигане, сутрин след ставане от сън се чувства по-зле. Никога не е имал зачервяване, болка, халазион, парене, сърбеж и усещане за песъчинки в очите. Мейбографията показва 100% функциониране на мейбомиевите жлези. Тест на Ширмер - нормален, no lissamine green staining, N.I.B.U.T. - 7,8s (O.D.), 5,0s (O.S.), Tear meniscus height - в норма. Посетили сме множество лекари, поставяна е диагноза Сухо око. Провеждали сме лечение с антибиотици, антиалергични медикаменти, кортикостероиди, овлажняващи капки, горещи компреси; витамини и капсули Омега-3, предпазни очила по време на сън. През месец август 2020 г. отново се консултирахме с очен лекар, който каза, че вероятно след поставянето на ваксината имунитетът е отслабнал и стафилококи, живеещи по кожата са навлезли в Мейбомиевите жлези, като причиняват симптомите. От м. август 2020 г. до м. януари 2021 г. направихме няколко курса с Фуситалмик 2х1 к. във всяко око, с почивки между курсовете. От проведени микробиологични изследвания на очен секрет – от 05.02.2021 - Кандида албиканс оскъдно; от 25.02.2021 – Стафилококус епидермидис оскъдно. Отчитаме известно подобрение в състоянието, вече може по-продължително време да прекарва пред компютъра и да чете на хартия, но все още му е трудно. Продължават оплакванията му при излизане навън, особено когато е студено, горещо или ветровито – дразнене, често мигане.
Последното микробиологично изследване /10.03.2021/показа Стафилококус епидермидис оскъдно с резистентност към фузидова киселина.

От антибиограмата:
S - чувствителни - Amikacin, Azithromycin/Azatril/Sumamed, Cefadroxil/Duracef, Cefuroxime/Zinnat/Ceroxim, Ciprofloxacin, Clindamycin/Dalacin C, Oxacillin, Trimethoprim-sulfamethoxazole, Amoxicillin-clavulanic acid, Ampicillin-sulbactam/Ampisulcillin, Cefalexin/Ospexin, Cefprozil/Cefzil, Clarytromycin/Klacid/Klabax, Gentamicin, Levofloxacin/Tavanic, Rifampicin/Tubocin.
R - резистентни - Fusidic acid.

Въпросите ми са:
1. Може ли да продължаваме лечението с Фуситалмик?
2. По-ефикасно ли е да продължим лечението с друг антибиотик, към който бактериите са показали чувствителност? Пробвахме Моксифлоксацин, но не се чувстваше добре с него.
3. Може ли да проведем лечение с Ophthalmo-Septonex, Sulphacetamide или Collargoli капки, имайки предвид, че вероятно няма да дразнят очите толкова, колкото антибиотиците и ще могат да се прилагат по-дълго?
4. Има ли някаква друга алтернатива за лечението?
5. Може ли проблемите да се дължат на други причини?

Благодаря Ви предварително!
pav2021
 
Мнения: 5
Регистриран на: 07 Фев 2021, 21:30

Предишна

Назад към Очни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта