Очни болести - офталмология

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с очни болести, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 12 Мар 2021, 20:11

Kremen4eto

Здравейте, на година и 6 месеца вече не е нормално да се събират очичките на децата. Накланянето на главата също е притеснително, ако го прави често. По описанието, което давате най-вероятно се касае за скрит диоптър, който натоварва акомодацията на детето прекалено много. За точна диагноза е необходимо да се разширят зениците и да се види истинския диоптър на детето.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот pav2021 » 24 Мар 2021, 21:47

Здравейте, доц.Славейков!

Синът ми е на 20 години. Има късогледство и астигматизъм, които се коригират с очила. От 1 година има проблем със „сухо око“ без отчетена причина от типа на лазерна хирургия, медикаменти, контактни лещи, съпътстващи заболявания. Отчитаме като факт, че работи на компютър, стрес, както и поставянето на ваксината Nimenrix 1 месец преди появата на симптомите. Симптомите са усещане за сухота и умора на очите, често мигане, сутрин след ставане от сън се чувства по-зле. Никога не е имал зачервяване, болка, халазион, парене, сърбеж и усещане за песъчинки в очите. Мейбографията показва 100% функциониране на мейбомиевите жлези. Тест на Ширмер - нормален, no lissamine green staining, N.I.B.U.T. - 7,8s (O.D.), 5,0s (O.S.), Tear meniscus height - в норма. Посетили сме множество лекари, поставяна е диагноза Сухо око. Провеждали сме лечение с антибиотици, антиалергични медикаменти, кортикостероиди, овлажняващи капки, горещи компреси; витамини и капсули Омега-3, предпазни очила по време на сън. През месец август 2020 г. отново се консултирахме с очен лекар, който каза, че вероятно след поставянето на ваксината имунитетът е отслабнал и стафилококи, живеещи по кожата са навлезли в Мейбомиевите жлези, като причиняват симптомите. От м. август 2020 г. до м. януари 2021 г. направихме няколко курса с Фуситалмик 2х1 к. във всяко око, с почивки между курсовете. От проведени микробиологични изследвания на очен секрет – от 05.02.2021 - Кандида албиканс оскъдно; от 25.02.2021 – Стафилококус епидермидис оскъдно. Отчитаме известно подобрение в състоянието, вече може по-продължително време да прекарва пред компютъра и да чете на хартия, но все още му е трудно. Продължават оплакванията му при излизане навън, особено когато е студено, горещо или ветровито – дразнене, често мигане.
Последното микробиологично изследване /10.03.2021/показа Стафилококус епидермидис оскъдно с резистентност към фузидова киселина.

От антибиограмата:
S - чувствителни - Amikacin, Azithromycin/Azatril/Sumamed, Cefadroxil/Duracef, Cefuroxime/Zinnat/Ceroxim, Ciprofloxacin, Clindamycin/Dalacin C, Oxacillin, Trimethoprim-sulfamethoxazole, Amoxicillin-clavulanic acid, Ampicillin-sulbactam/Ampisulcillin, Cefalexin/Ospexin, Cefprozil/Cefzil, Clarytromycin/Klacid/Klabax, Gentamicin, Levofloxacin/Tavanic, Rifampicin/Tubocin.
R - резистентни - Fusidic acid.

Въпросите ми са:
1. Може ли да продължаваме лечението с Фуситалмик?
2. По-ефикасно ли е да продължим лечението с друг антибиотик, към който бактериите са показали чувствителност? Пробвахме Моксифлоксацин, но не се чувстваше добре с него.
3. Може ли да проведем лечение с Ophthalmo-Septonex, Sulphacetamide или Collargoli капки, имайки предвид, че вероятно няма да дразнят очите толкова, колкото антибиотиците и ще могат да се прилагат по-дълго?
4. Има ли някаква друга алтернатива за лечението?
5. Може ли проблемите да се дължат на други причини?

Благодаря Ви предварително!
pav2021
 
Мнения: 6
Регистриран на: 07 Фев 2021, 21:30

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот iakoyno » 25 Май 2021, 12:52

Здравейте, д-р Славейков!
Баща ми прекара инсулт, който е засегнал центъра на зрението и загуби способността си да вижда. Водихме го на очен лекар, за да проверят зрителният му нерв. Сложиха му капки за разширяван на зеницата. Зрителният нерв се оказа, че е добре, но притеснението ми е, че вече минаха четири дена, а зеницата му не се свива обратно. Не знам какво да правя. Защо така се получава. Има ли възможност да му се сложат капки, които да му свият зеницата до нормален размер.
Благодаря ви предварително!
iakoyno
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Май 2021, 12:40

Предишна

Назад към Очни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта