13 Апр 2014, 15:43
16 Апр 2014, 13:17
18 Апр 2014, 18:38
pepa1974 написа:Трябва ли профилактика за остеопорозата?
22 Апр 2014, 15:51
23 Апр 2014, 19:06
pepa1974 написа:Благодаря за бързия отговор. А какво означава " умерен прием на кафе" и трябва ли да се правят изследвания и от колко годишна възраст?
04 Юли 2014, 17:00
05 Юли 2014, 09:39
Desitakeva написа:Здравейте Д-р Йорданова,
Имам следния въпрос към вас. Оперирана съм от карцином на щитовидната жлеза, като е отстранена цялата жлеза и част от паращитовидните жлези. Поради недостиг на паратхормон, имам и недостиг на витамин Д, съответно ниски нива на Ca и Ca+ в кръвта. След "консултация с ендокринолог" ми бяха изписани по 15 капки вигантол и 6 таблетки от 600мг. калций дневно??? Пия ги засега де, но станаха четири месеца от операцията, а нивата на калций още са под нормата и ми изтръпват крайниците, не ми се мисли какво се случва с бъбреците ми. Интересува ме, защо не ми изписаха Рокалтрол и ако си закупя от него, ще трябва ли да пия допълнително калций или една таблетка Рокалтрол дневно ще е достатъчна за да се регулира калциевата и фосфорната обмяна. Освен това, ако пия Рокалтрол, на колко време трябва да се проследяват нивата на Вит.Д, калций и фосфор в кръвта.
Задавам въпросът тук, тъй като след операцията направих доста консултации с какви ли не специалисти, съответно доста добре подплатени финансово и за съжаление не получавам адекватни отговори на въпросите си
31 Юли 2014, 14:58
31 Юли 2014, 17:19
villyframar написа:Д-р Йорданова, привет!
Към Вас ме насочи администраторът на сайта по повод следния въпрос:
Мога ли да приемам "Колаген комплекс", когато започвам лечение на остеопороза с Prolia (ампули)?
Задавам въпроса, защото във фармакодинамиката на Пролията е описано, че намалява серумния маркер за костна резорбция -
С телопептид от колаген -тип 1 (CTX). Не съм на ясно със смисъла на това описание, но асоциативно разбирам, че има връзка с колагена в организма.
Преди месец лежах в Ревматологично отделение. Направените Ro-графии показаха множество гръбначни проблеми в торакален и лубален дял, както и
проблеми с китките и дланите особено на лява ръка. Сонографията на ТБ стави показа дегеративни промени от 2-ра степен двустранно.
Тъй като клиничната пътека завърши, след изписването си направих - Денситометрия на шийката на тазобедрената става. Резултатите са:
Z-score: - 2.1 и T- score: -3.0. На 60 г съм, 164 см и 59 кг. Заключението е остеопороза. Особеното в случая се оказа обстоятелството, че два месеца
по-рано, същото изследване но на гръбнака не даде никакви отклонения - Z-score:1.2 и T- score: - 0.2. Рентгенолозите допуснаха, че има отлагания и
е необходимо по-задълбочено изследване. Това наложи моята хоспитализация. За жалост клиничните пътеки не позволяват добро диагностициране, а от там и подходяща терапия.
Така, че пациентите ще трябва да помагаме в тези процеси! Отбелязвам още, че от 2010 год съм с тотална хистеректомия (кисти и миоматозни възли) извършена
от проф. Г.Горчев без последваща хормонозаместителна терапия. От няколко месеца забелязах значително отпускане на кожата и понеже имам регостриран
пролапс на митралната клапа ( 2 степен?) се притеснявам да не настъпят усложнения. Затова допуснах, че колагенът е подходяща превенция.
От параклиничните изследвания в болницата: TSH = 0.44 и FT4 = 9.03, Ca++ = 1.26 , P=1.33.
Извинете за дългия текст!
Благодаря Ви!
01 Авг 2014, 19:54