Д-р Йорданова, привет!
Към Вас ме насочи администраторът на сайта по повод следния въпрос:
Мога ли да приемам "Колаген комплекс", когато започвам лечение на остеопороза с Prolia (ампули)?
Задавам въпроса, защото във фармакодинамиката на Пролията е описано, че намалява серумния маркер за костна резорбция -
С телопептид от колаген -тип 1 (CTX). Не съм на ясно със смисъла на това описание, но асоциативно разбирам, че има връзка с колагена в организма.
Преди месец лежах в Ревматологично отделение. Направените Ro-графии показаха множество гръбначни проблеми в торакален и лубален дял, както и
проблеми с китките и дланите особено на лява ръка. Сонографията на ТБ стави показа дегеративни промени от 2-ра степен двустранно.
Тъй като клиничната пътека завърши, след изписването си направих - Денситометрия на шийката на тазобедрената става. Резултатите са:
Z-score: - 2.1 и T- score: -3.0. На 60 г съм, 164 см и 59 кг. Заключението е остеопороза. Особеното в случая се оказа обстоятелството, че два месеца
по-рано, същото изследване но на гръбнака не даде никакви отклонения - Z-score:1.2 и T- score: - 0.2. Рентгенолозите допуснаха, че има отлагания и
е необходимо по-задълбочено изследване. Това наложи моята хоспитализация. За жалост клиничните пътеки не позволяват добро диагностициране, а от там и подходяща терапия.
Така, че пациентите ще трябва да помагаме в тези процеси

! Отбелязвам още, че от 2010 год съм с тотална хистеректомия (кисти и миоматозни възли) извършена
от проф. Г.Горчев без последваща хормонозаместителна терапия. От няколко месеца забелязах значително отпускане на кожата и понеже имам регостриран
пролапс на митралната клапа ( 2 степен?) се притеснявам да не настъпят усложнения. Затова допуснах, че колагенът е подходяща превенция.
От параклиничните изследвания в болницата: TSH = 0.44 и FT4 = 9.03, Ca++ = 1.26 , P=1.33.
Извинете за дългия текст!
Благодаря Ви!