от ogi-smile » 08 Фев 2012, 10:43
Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността.Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта.Древните гърци обожавали меда, смятайки го за важен елемент при храненето, което намира отражение и в митологията им - амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед. В Англия медовината е позната като национално питие отпреди 2 000 години.Освен всички други ценни качества, които притежава, медът помага и при главоболие и облекчава махмурлука.Медът съдържа фруктоза, която спомага за по-бързото разграждане на алкохола. Освен това той ни пази от резки промени в нивото на алкохол, което пък е причина за пристъпа на главоболие на другата сутрин.Той се усвоява изцяло от организма, като от 1 килограм мед се усвояват до 3 400 калории енергия.Относителното тегло на меда е 1,4 (обемът на 1 килограм вода, заместен с мед тежи 1,4 килограма). Естествено, свойството на меда е рано или късно да кристализира.У нас това явление се нарича захаросване и на такъв мед се гледа с недоверие. Но в някои далеч по-развити европейски страни на пазара по-добре се приема кристализираният мед, защото при него е сигурно, че съдържанието на вода е не повече от 18%, а всички останали свойства са запазени.Кристализиралият мед има още едно предимство - по-добре се смесва с други препарати при изготвянето на лечебни средства.