10 Юли 2020, 00:13
10 Юли 2020, 07:42
Poli_petrova102003 написа:Здравейте посъветваха ме да пиша тук в тази тема , относно нередовен цикъл , на 22 години съм цикъл ми е нередовен не ми беше идвало 3 месеца ходих на гинеколог , направих изледвания ще прикача снимка , казаха ми ,че няма нищо обезпокоително и да пия дуфастон ,пих дойде ми ,след това отново ми го дадоха, пак ми дойде на време на 28 ден от цикъла, но според мен проблема не е там също и качих доста килограми в последните 3 години в следствие на паник атаки и антидепресанти искам да отслабна и цикъла да ми е редовен ,моля за съвет , Благодаря
10 Юли 2020, 17:06
12 Юли 2020, 07:57
Poli_petrova102003 написа:Имате ли кабинет ще дойда при вас
01 Окт 2020, 12:10
02 Окт 2020, 16:43
polinalk написа:Здравейте, д-р Йорданова!
Аз съм диагностицирана с аденом на хипофизата от 3 години, аденома е с размери 7.9 мм.Никога съм нямала обаче проблеми с менструацията. Винаги цикъла е 29-31 дни. Този месец има забавяне от вече 8 дни, което преди никога не се е случвало. Направих ранен тест за бременност, който излезе отрицателен.
Пролактинът ми е 1118.6 , а TSH - 6.39, като приемам Еутирокс всеки ден, а Достинекс 0.5 , по половин всяка седмица.
Ще съм Ви много благодарна, ако може да ме насочите , на какво може да се дължи това забавяне.
15 Окт 2020, 13:18
16 Окт 2020, 07:55
PetyaDimitrova написа:Здравейте! Казусът ми е следния: Имам постоянен партньор, с когото правим опити за бебе. След като се минаха 1,6м и бебе няма, си направих нужните изследвания при Ендокринолог и Гинеколог. Полови хормони - в норма, цикъл редовен, матка - чиста. Хормони на щитовидната жлеза - в норма, самата жлеза - 1 малък възел, заключението на Ендокринолога е "Инсулинова резистентност" - имам инсулин в норма, но в горна граница. Изписан ми е Глюкофаж XR по 2000мг за период от 6 месеца с цел намаляване на тегло и стимулиране на овулация. Висока съм 170, 85кг. 31г
Но, имам ГЕРБ, който се обостря силно от приема на Глюкофаж, рефлукса ми става на практика постоянен и не се повлиява от антиацидни препарати. Отделно след започване на лечението с Глюкофаж получих и обрив с пигментни петна, придружени със сърбеж в областта на гърба и бъбреците, ръцете, деколтето. Първоначалната ми мисъл бе, че е топлинен обрив, заради топлото време, но със захладняване на времето този проблем не изчезва.
Въпросите ми са много:
Глюкофажът има ли отношение към забременяването, след като захарта ми е в граница?
Възможно ли е този обрив да има връзка с приема на Глюкофаж-а ? / четох че лекарствата за намаляване на кръвната захар се водят фотоалергични /.
Как ще коментирате тези стойности?
Инсулин - 25.59mIU/ml (8.9-28.4)
Глюкоза - 5.20mmol/l (3.3-6.3)
fT4 - 15.620rmol/l (10.29-24.45)
TSH - 1.590 uIU/ml (0.270-4.25)
anti-TPO - 12.36IU/ml (до 35)
HOMA - IR = 5.91 (до 2.5)
16 Окт 2020, 16:56
19 Окт 2020, 23:19
PetyaDimitrova написа:Благодаря Ви за бързия отговор!
Разбира се правени са изследвания и на партньора - спермограмата е със заключение "нормозооспермия", Морфология по Крюгер 5%(>4%).
Простете, но не ми стана ясно по въпроса за приема на Глюкофаж и връзката му с проблемното забременяване. Според гинеколожката нямам СПКЯ, нито нещо друго което да я притесни. Имам нормален цикъл, хормони в норма. Единственото притеснение, което изразиха и двете докторки е, че може би имам чести ановулаторни цикли, защото изследвания прогестерон в този месец беше нисък, което означавало че няма овулация. Тъй като фоликулометрия не съм правила, не мога да знам дали това е така или е единичен случай. Ендокриноложката ми сподели, че Глюкофаж-а ще увеличи качеството на фоликулите и ми го изписва точно с тази цел, както и бонус леко понижаване на теглото. Метформина има ли такъв ефект върху яйчниците?
Инсулиновата резистентност, която имам пречи ли на нормалното забременяване?
Без метформин може ли да се лекува ИР?