Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Poli_petrova102003 » 10 Юли 2020, 00:13

Здравейте посъветваха ме да пиша тук в тази тема , относно нередовен цикъл , на 22 години съм цикъл ми е нередовен не ми беше идвало 3 месеца ходих на гинеколог , направих изледвания ще прикача снимка , казаха ми ,че няма нищо обезпокоително и да пия дуфастон ,пих дойде ми ,след това отново ми го дадоха, пак ми дойде на време на 28 ден от цикъла, но според мен проблема не е там също и качих доста килограми в последните 3 години в следствие на паник атаки и антидепресанти искам да отслабна и цикъла да ми е редовен ,моля за съвет , Благодаря
Прикачени файлове
Screenshot_20200710-000829~2.png
Screenshot_20200710-000829~2.png (157.45 KiB) Прегледано 160 пъти
Poli_petrova102003
 
Мнения: 7
Регистриран на: 06 Юли 2018, 12:36

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Юли 2020, 07:42

Poli_petrova102003 написа:Здравейте посъветваха ме да пиша тук в тази тема , относно нередовен цикъл , на 22 години съм цикъл ми е нередовен не ми беше идвало 3 месеца ходих на гинеколог , направих изледвания ще прикача снимка , казаха ми ,че няма нищо обезпокоително и да пия дуфастон ,пих дойде ми ,след това отново ми го дадоха, пак ми дойде на време на 28 ден от цикъла, но според мен проблема не е там също и качих доста килограми в последните 3 години в следствие на паник атаки и антидепресанти искам да отслабна и цикъла да ми е редовен ,моля за съвет , Благодаря

Уважаема Poli_petrova102003,
не мисля, че може толкова лесно да се постави диагноза. Трябва да се проведат нови изследвания във фоликуларна фаза за да се направи хипотеза за причината на проблема. От това, което пишете виждам, че са изключени като причини наличието на проблем с щитовидната жлеза и наличието на хиперпролактинемия. Не е даден отговор дали нередовната менструация е свързана с яйчниците или с надбъбречните жлези. Не са направени изследвания на андрогени. Предвид това, че имате наднормено тегло/затлъстяване е уместно и провеждане на обременяване с глюкоза с ИРИ. Посетете лекар, който да Ви назначи изследвания. Без да съм Ви виждала ми е трудно да дам по-конкретни препоръки за това какво трябва да се прави.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1128
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Poli_petrova102003 » 10 Юли 2020, 17:06

Имате ли кабинет ще дойда при вас
Poli_petrova102003
 
Мнения: 7
Регистриран на: 06 Юли 2018, 12:36

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Юли 2020, 07:57

Poli_petrova102003 написа:Имате ли кабинет ще дойда при вас

Уважаема Poli_petrova102003,
в раздела Здравна помощ> Справочник> Медицински специалисти> Хуманни лекари може да намерите информация за лекари с адреси и телефони на кабинетите им.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1128
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот polinalk » 01 Окт 2020, 12:10

Здравейте, д-р Йорданова!
Аз съм диагностицирана с аденом на хипофизата от 3 години, аденома е с размери 7.9 мм.Никога съм нямала обаче проблеми с менструацията. Винаги цикъла е 29-31 дни. Този месец има забавяне от вече 8 дни, което преди никога не се е случвало. Направих ранен тест за бременност, който излезе отрицателен.
Пролактинът ми е 1118.6 , а TSH - 6.39, като приемам Еутирокс всеки ден, а Достинекс 0.5 , по половин всяка седмица.
Ще съм Ви много благодарна, ако може да ме насочите , на какво може да се дължи това забавяне.
polinalk
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Окт 2020, 11:52

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Окт 2020, 16:43

polinalk написа:Здравейте, д-р Йорданова!
Аз съм диагностицирана с аденом на хипофизата от 3 години, аденома е с размери 7.9 мм.Никога съм нямала обаче проблеми с менструацията. Винаги цикъла е 29-31 дни. Този месец има забавяне от вече 8 дни, което преди никога не се е случвало. Направих ранен тест за бременност, който излезе отрицателен.
Пролактинът ми е 1118.6 , а TSH - 6.39, като приемам Еутирокс всеки ден, а Достинекс 0.5 , по половин всяка седмица.
Ще съм Ви много благодарна, ако може да ме насочите , на какво може да се дължи това забавяне.

Уважаема polinalk,
необходимо е да се актуализира лечението и на двете заболявания. Дозата на Еутирокс-а трябва да се повиши. Не мисля, че само леко повишеното ТSH е причина за повишаването на пролактина, така че и дозата на достинекса трябва да се увеличи най-вероятно на 2 половинки седмично. Посетете наблюдаващият Ви ендокринолог за да прецени дозите на медикаментите и да прецени дали се налагат й други изследвания.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1128
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот PetyaDimitrova » 15 Окт 2020, 13:18

Здравейте! Казусът ми е следния: Имам постоянен партньор, с когото правим опити за бебе. След като се минаха 1,6м и бебе няма, си направих нужните изследвания при Ендокринолог и Гинеколог. Полови хормони - в норма, цикъл редовен, матка - чиста. Хормони на щитовидната жлеза - в норма, самата жлеза - 1 малък възел, заключението на Ендокринолога е "Инсулинова резистентност" - имам инсулин в норма, но в горна граница. Изписан ми е Глюкофаж XR по 2000мг за период от 6 месеца с цел намаляване на тегло и стимулиране на овулация. Висока съм 170, 85кг. 31г
Но, имам ГЕРБ, който се обостря силно от приема на Глюкофаж, рефлукса ми става на практика постоянен и не се повлиява от антиацидни препарати. Отделно след започване на лечението с Глюкофаж получих и обрив с пигментни петна, придружени със сърбеж в областта на гърба и бъбреците, ръцете, деколтето. Първоначалната ми мисъл бе, че е топлинен обрив, заради топлото време, но със захладняване на времето този проблем не изчезва.
Въпросите ми са много:
Глюкофажът има ли отношение към забременяването, след като захарта ми е в граница?
Възможно ли е този обрив да има връзка с приема на Глюкофаж-а ? / четох че лекарствата за намаляване на кръвната захар се водят фотоалергични /.
Как ще коментирате тези стойности?
Инсулин - 25.59mIU/ml (8.9-28.4)
Глюкоза - 5.20mmol/l (3.3-6.3)
fT4 - 15.620rmol/l (10.29-24.45)
TSH - 1.590 uIU/ml (0.270-4.25)
anti-TPO - 12.36IU/ml (до 35)
HOMA - IR = 5.91 (до 2.5)
PetyaDimitrova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Окт 2020, 12:34

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Окт 2020, 07:55

PetyaDimitrova написа:Здравейте! Казусът ми е следния: Имам постоянен партньор, с когото правим опити за бебе. След като се минаха 1,6м и бебе няма, си направих нужните изследвания при Ендокринолог и Гинеколог. Полови хормони - в норма, цикъл редовен, матка - чиста. Хормони на щитовидната жлеза - в норма, самата жлеза - 1 малък възел, заключението на Ендокринолога е "Инсулинова резистентност" - имам инсулин в норма, но в горна граница. Изписан ми е Глюкофаж XR по 2000мг за период от 6 месеца с цел намаляване на тегло и стимулиране на овулация. Висока съм 170, 85кг. 31г
Но, имам ГЕРБ, който се обостря силно от приема на Глюкофаж, рефлукса ми става на практика постоянен и не се повлиява от антиацидни препарати. Отделно след започване на лечението с Глюкофаж получих и обрив с пигментни петна, придружени със сърбеж в областта на гърба и бъбреците, ръцете, деколтето. Първоначалната ми мисъл бе, че е топлинен обрив, заради топлото време, но със захладняване на времето този проблем не изчезва.
Въпросите ми са много:
Глюкофажът има ли отношение към забременяването, след като захарта ми е в граница?
Възможно ли е този обрив да има връзка с приема на Глюкофаж-а ? / четох че лекарствата за намаляване на кръвната захар се водят фотоалергични /.
Как ще коментирате тези стойности?
Инсулин - 25.59mIU/ml (8.9-28.4)
Глюкоза - 5.20mmol/l (3.3-6.3)
fT4 - 15.620rmol/l (10.29-24.45)
TSH - 1.590 uIU/ml (0.270-4.25)
anti-TPO - 12.36IU/ml (до 35)
HOMA - IR = 5.91 (до 2.5)

Уважаема PetyaDimitrova,
всеки медикамент може да даде алергия. Без да се види този обрив ми е трудно да предположа какъв е. При наличие на проблем, появил се след прием на медикамент трябва да се посети лекар, за да се изключи алергична реакция. Даже и да не е алергичен, по описание бих предположила гъбична инфекция, която е хубаво да се третира своевременно, за да се реши трайно проблема.
Няма медикамент, който да гарантира, че ще забременеете. Може да се дадат лекарства и препоръки, които са насочени към фактори затрудняващи забременяването. Не сте написали, как стоят нещата с изследванията на партньора. Мъжкият фактор, като причина за безплодие е причина в близо 50 % от случаите. Ако не е изследван, направете и това.
Изследванията Ви са категорични, че имате инсулинова резистентност. Не се гледат само нивата на инсулин и кръвна захар, а съотношението между тях. При Вас HOMA - IR е категорично, че има такъв проблем. За да се нормализира метаболизма е препоръчително диетичен режим насочен към редукция на телесното тегло, съобразен с наличието на инсулинова резистентност.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1128
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот PetyaDimitrova » 16 Окт 2020, 16:56

Благодаря Ви за бързия отговор!
Разбира се правени са изследвания и на партньора - спермограмата е със заключение "нормозооспермия", Морфология по Крюгер 5%(>4%).
Простете, но не ми стана ясно по въпроса за приема на Глюкофаж и връзката му с проблемното забременяване. Според гинеколожката нямам СПКЯ, нито нещо друго което да я притесни. Имам нормален цикъл, хормони в норма. Единственото притеснение, което изразиха и двете докторки е, че може би имам чести ановулаторни цикли, защото изследвания прогестерон в този месец беше нисък, което означавало че няма овулация. Тъй като фоликулометрия не съм правила, не мога да знам дали това е така или е единичен случай. Ендокриноложката ми сподели, че Глюкофаж-а ще увеличи качеството на фоликулите и ми го изписва точно с тази цел, както и бонус леко понижаване на теглото. Метформина има ли такъв ефект върху яйчниците?
Инсулиновата резистентност, която имам пречи ли на нормалното забременяване?
Без метформин може ли да се лекува ИР?
PetyaDimitrova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Окт 2020, 12:34

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 19 Окт 2020, 23:19

PetyaDimitrova написа:Благодаря Ви за бързия отговор!
Разбира се правени са изследвания и на партньора - спермограмата е със заключение "нормозооспермия", Морфология по Крюгер 5%(>4%).
Простете, но не ми стана ясно по въпроса за приема на Глюкофаж и връзката му с проблемното забременяване. Според гинеколожката нямам СПКЯ, нито нещо друго което да я притесни. Имам нормален цикъл, хормони в норма. Единственото притеснение, което изразиха и двете докторки е, че може би имам чести ановулаторни цикли, защото изследвания прогестерон в този месец беше нисък, което означавало че няма овулация. Тъй като фоликулометрия не съм правила, не мога да знам дали това е така или е единичен случай. Ендокриноложката ми сподели, че Глюкофаж-а ще увеличи качеството на фоликулите и ми го изписва точно с тази цел, както и бонус леко понижаване на теглото. Метформина има ли такъв ефект върху яйчниците?
Инсулиновата резистентност, която имам пречи ли на нормалното забременяване?
Без метформин може ли да се лекува ИР?

Уважаема PetyaDimitrova,
няма как да се отговори дали глюкофаж би Ви помогнал. Инсулиновата резистентност не е еднаква в цялото тяло. Едни от органите, където ни интересува как действа инсулина са яйчниците. Инсулинът има пряко влияние върху синтезата на полови хормони в тях. Той също повлиява и регулацията на яйчника от мозъка. Няма как да се провери дали инсулиновата резистентност е довела до проблеми в яйчниковата функция. При проблем със забременяването е препоръчително да й се обърне внимание.
Глюкофаж няма официална такава индикация, но доста колеги го използват за да се опитат да решат проблема. Има и други подходи, които да се пробват - диетичен режим, физическа активност и сваляне на килограми.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1128
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта