Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Авг 2016, 21:33

nowayout написа:Здравейте, аз съм на 22 и проблема при мен е липсата на менструация, като последната такава беше в края на май месец, оттогава я няма
(по това време имах полов акт), ходих на генеколог- бременност няма, ходих на ЧХГ- резултата е 0.0mIU/ml, след това отидох на ендокринолог, който ме изпрати на изследвания за пролактин, тестостерон и TSH, завишени са пролактина и тестостерона, оттам ендокринолога ме изпрати на още изследвания, които ще направя в началото на идния месец. Исках просто да попитам Вашето мнение какво е? Нямам цикъл от 3месеца, надебелях с 7-8 килограма, спрях напълно всякакви вредни храни и сладка, защото сигурно ще стана 100 кила. От време на време ме болят яйчниците, също така ми излязоха доста пъпки по лицето и ръцете.
Благодаря предварително.

Уважаема nowayout,
Без да съм Ви преглеждала ми е трудна да направя предположение.
Повишените нива на хормоните говорят, че е твърде вероятно да има ендокринно заболяване. Какво е то може да се каже само с допълнителни изследвания. Тъй като Пролактинът е стресов хормон е необходимо повтарянето му преди да се престъпи към образни изследвания.
Тестостеронът може да произлиза както от яйчници или надбъбреци. И двете възможности трябва да се изключат. Необходимо е ехография и консултация от гинеколог с внимателно оглеждане на яйчници. Хормоналните изследвания за изключване на надбъбречна патология трябва да се ръководят от специалист и отнемат време.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 732
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Екатерина.Георгиева » 28 Яну 2017, 14:09

Здравейте!Аз ви писах и преди искам да се консултирам и с вас .За този месец втори път ми идва мензиса .Аз съм на 47 и съм оперирана от възли и нямам щитовидна жлеза.Въпросът ми е възможно ли е от разбъркани хормони да ми идва толкова често менструацията.Или е от критиката и с моето заболяване е вързано.Не зная при кой лекар първо да ходя дали при гинеколог или при ендокринолог.
Екатерина.Георгиева
 
Мнения: 20
Регистриран на: 23 Окт 2016, 16:53

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 29 Яну 2017, 15:18

Екатерина.Георгиева написа:Здравейте!Аз ви писах и преди искам да се консултирам и с вас .За този месец втори път ми идва мензиса .Аз съм на 47 и съм оперирана от възли и нямам щитовидна жлеза.Въпросът ми е възможно ли е от разбъркани хормони да ми идва толкова често менструацията.Или е от критиката и с моето заболяване е вързано.Не зная при кой лекар първо да ходя дали при гинеколог или при ендокринолог.

Уважаема Екатерина.Георгиева,
кои хормони по-точно визирате. Естествено е възможно да имате някакъв хормонале дисбаланс. Ако заместителната терапия не е адекватно дозирана може да е причина за менструални нарушения. На 47 години се очаква да има намаляване на яйчниковата функция.
Естествено, че трябва да посетите гинеколог. Не знам кога последно сте си проследявали тиреоидна функция и няма как да предвидя колко е наложително ходенето до ендокринолог.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 732
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Екатерина.Георгиева » 30 Яну 2017, 19:24

Благодаря за отговора.Посетих гинеколог и ми назначиха кюртаж,зарад полип .За ендокринолог мисля след това да си направя преглед .Ще си пусна тези който вие ми написахте .Благодаря още веднъж.
Екатерина.Георгиева
 
Мнения: 20
Регистриран на: 23 Окт 2016, 16:53

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот АлХитров » 03 Фев 2017, 21:41

От 1995 г. отглеждаме дете 100 % инвалид. Основна диагноза е Синдром на Корнелия де Ланге.
Съпътстващо заболяване хирзутизъм. Детето от малко прави епилептични припадъци от висока температура в следствие на високите нива на естрогена. Епилептолозите не могат да помогнат. Последните 5 години соеви изофлавони вършеха работа. От една година успяваме да предотвратим епилептичен припадък само с две таблетки тамоксифен около 1 и 13 ден на цикъла или с парацетамол. Страхуваме се от страничните действия на тамоксифена и парацетамола.
Бихте ли помогнали със съвет?
АлХитров
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Фев 2017, 21:32

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 06 Фев 2017, 00:06

АлХитров написа:От 1995 г. отглеждаме дете 100 % инвалид. Основна диагноза е Синдром на Корнелия де Ланге. Съпътстващо заболяване хирзутизъм. Детето от малко прави епилептични припадъци от висока температура в следствие на високите нива на естрогена. Епилептолозите не могат да помогнат. Последните 5 години соеви изофлавони вършеха работа. От една година успяваме да предотвратим епилептичен само с две таблетки тамоксифен около 1 и 13 ден на цикъла или с парацетамол. Страхуваме се от страничните действия на тамоксифена и парацетамола.
Бихте ли помогнали със съвет?

Уважаеми АлХитров,
Съжалявам, но не мога да Ви посъветвам как да овладявате припадъци. Обърнете се към невролог. Нямам познания в тази област.
При децата страдащи от Синдрома на Корнелия де Ланге има повишено окосмяване по тялото, т.е. хирзутизмът се смята като характерен за синдрома. Пациентите имат нормално полово развитие и не са описани проблеми с половите хормони.
Парацетамолът не би трябвало да вреди толкова, ако няма сериозно чернодробно заболяване или алергия и ако не се превишава препоръчителната дневна доза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 732
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Пиф » 18 Мар 2017, 14:09

Здравейте!
Моля препоръчайте, кой е най-подходящия лубрикатн при менопауза?
Пиф
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Мар 2017, 11:23

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 19 Мар 2017, 22:46

Пиф написа:Здравейте!
Моля препоръчайте, кой е най-подходящия лубрикатн при менопауза?

Уважаеми Пиф,
това е въпрос, които трябва да зададете на наблюдаващия Ви гинеколог.
Лумбриканти могат да се ползват по много причини и за да се избере подходящ трябва да се знае какво се цели с него. Важна е и възрастта на пациента, придружаващите заболявания и т.н.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 732
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот magitobg » 27 Мар 2017, 10:21

Много ви моля за мнение.На 39 год. съм и имам нередовен цикъл.Ето ги резултатите.
LH S 22.45 IU/L 2.40 – 12.60 ECLIA
FSH S 12.16 IU/L 3.5 – 12.5 ECLIA
Prolactin S 395 µIU/ml 101.76 – 487.60 ECLIA
Anti-Mullerian Hormone S 0.133 ng/ml 0.777 – 5.24 ECLIA *
Inhibin B *S < 10.0 ng/l 15 – 120 ELISA
magitobg
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Мар 2017, 10:19

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот dust_ » 28 Мар 2017, 18:03

Здравейте д-р Йорданова,

Моля за Вашето мнение. На 36 години съм и правим опити за забременяване от 2 години, но не се получава. Напоследък цикълът ми доста намаля и затова пуснах ПКК и TSH.

Предварително благодаря за отделеното време!
Прикачени файлове
izsl.jpg
izsl.jpg (212.87 KiB) Прегледано 158 пъти
dust_
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Мар 2017, 17:51

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта