Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
25 Яну 2016, 17:29
Jully написа:Някой покълва ли си у дома, или си купувате готови, може ли да кажете какъв е метода на покълване на ядките?
Редовно си приготвям кълнове, при това без специална машинка (само такава още нямам вкъщи

)
Най-често правя от слънчоглед, леща, жито (или лимец).
Просто е: измиваш семената добре (в няколко води или промиваш под течаща вода. След това ги накисваш в чиста вода (аз ползвам филтрирана) за една нощ. На сутринта ги отцеждаш и ги оставяш в пластмасова купа на не много дебел слой (не повече от половин пръст). Съхраняваш ги на тъмно (предпазени от дневна светлина). Изплакваш ги два пъти дневно, всеки път отцеждаш водата добре. Когато кълновете се покажат (25-72 часа при различните култури), прибираш кутията в хладилника. Там се запазват още 3-4 дни.
25 Яну 2016, 17:35
Днес ще си направя имам един слънчоглед у нас стои и си чака реда, редовно си правя, от него пък стават наистина много бързо, за една нощ и покълва. :)
някой пробвал ли е да си направи обаче поници?
25 Яну 2016, 19:30
дали би станало със суров белен слънчоглед, вкъщи имам един и само аз си го ям, но е много, дали би могъл да покълне!
26 Яну 2016, 17:11
BeenieGal написа:дали би станало със суров белен слънчоглед, вкъщи имам един и само аз си го ям, но е много, дали би могъл да покълне!
Точно такъв слънчоглед се ползва за кълнове :) Давай смело - покълва бързо и е много вкусен!
26 Яну 2016, 17:31
BeenieGal написа:дали би станало със суров белен слънчоглед, вкъщи имам един и само аз си го ям, но е много, дали би могъл да покълне!
Абе всичкия ако го сложиш доста ще се узориш да го изядеш, пък бързо се разваля.
26 Яну 2016, 18:23
Локумът написа:BeenieGal написа:дали би станало със суров белен слънчоглед, вкъщи имам един и само аз си го ям, но е много, дали би могъл да покълне!
Абе всичкия ако го сложиш доста ще се узориш да го изядеш, пък бързо се разваля.

То въпросът е дали ще покълне въобще, а не дали ще успее да го изяде, не зная дали се обработва по някакъв начин, за да не успее покълне
27 Яну 2016, 10:44
Не покълва, защото няма влага, иначе щяха да ни продават само покълнал слънчоглед.
03 Окт 2016, 16:20
Покълнало жито или друго семе не е ли безвкусно и странно за ядене? На мен са ми интересни и свежи тези кълнове, които можеш да си ги сложиш вместо маруля, например.
16 Май 2017, 14:39
Грохот написа:Покълнало жито или друго семе не е ли безвкусно и странно за ядене? На мен са ми интересни и свежи тези кълнове, които можеш да си ги сложиш вместо маруля, например.
няма кълнове, които можеш да сложиш вместо маруля, трябва да сложиш адски много, кълновете по-скоро са допълнение към храненето, отколкото основа.
16 Май 2017, 16:11
Правила съм преди, когато бях в майчинство с дъщеря ми. Голяма играчка, постоянно садих разни там кългове, държахй ги влажни, после ги слагахме в салати. не е кой знае какво.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.