Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Рецепти за великденско меню - салати, основни, десерти и всичко останало!

10 Апр 2014, 11:58

Изисквания за великденската трапеза - съвети и препоръки
Великденската трапеза в българската традиция е богата и символична. Ето основните изисквания, съвети и препоръки:
Задължителни елементи

Червени яйца - символ на новия живот и Христовата кръв
Козунак - традиционен сладък хляб, символизиращ тялото Христово
Агнешко - централно ястие на трапезата, символизиращо жертвения агнец
Зелена салата - първите пролетни зеленчуци след дългите пости

Подготовка на трапезата

Боядисването на яйцата традиционно се прави на Велики четвъртък
Първото боядисано яйце трябва да е червено - пазите го до следващия Великден за здраве
Козунакът се приготвя в петък или събота преди празника
Агнешкото обикновено се приготвя на Великден сутринта

Съвети за подреждане

Поставете кошница с червени яйца в центъра на трапезата
Отделете специално място за козунака
Украсете с пролетни цветя (нарциси, зюмбюли, лалета)
Добавете свещ, която да символизира светлината на Възкресението

Традиционни практики

"Чукането" с яйца е забавна традиция - чието яйце остане здраво, той ще бъде здрав през годината
Първото яйце се дава на най-възрастния в семейството или се поставя пред иконата
Трапезата се благославя преди да започне яденето
Хубаво е да поканите близки и роднини, защото Великден е семеен празник

Модерни добавки

Различни салати и предястия
Баница или други традиционни тестени изделия
Десерти като кремове или торти (по желание)
Вино или други напитки за наздравица

Не забравяйте, че най-важното е да създадете топла, семейна атмосфера, изпълнена с радост и празнично настроение!

Re: Вегетарианци по Великден

10 Апр 2014, 13:12

С какво искаш да се отличава великденското меню, така или иначе аз не мисля, че бих могла да изкуша моя мъж с нещо вегетарианско, особено когато имаш агнешко, което той си е приготвил :lol: :lol: :mrgreen:

10 Апр 2014, 13:29

Гледай каква статия намерих, Мони тук да се поолесниш малко с мъжа си! :lol:

11 Апр 2014, 10:13

moni.sparrow написа:С какво искаш да се отличава великденското меню, така или иначе аз не мисля, че бих могла да изкуша моя мъж с нещо вегетарианско, особено когато имаш агнешко, което той си е приготвил :lol: :lol: :mrgreen:

Не е задължително да се отказват от агнешкото, а да им хареса :) . Все по-често се заглеждам по индийската кухня, а инче си обичам много италианската. За Великден искам да приготвя нещо, което не съм правила до момента, по- нестандартно. Ако имате идеи, помагайте :)

Как приготвяте агнешкото за Великден?

16 Апр 2014, 16:44

Всяка година правя един и същ обяд за Великден – печено агнешко с подправки, пълнено с дроб сърма, но това меню се е изтъркало ужасно много на всички! Искаше ми е това семейно великденско събиране да е по-различно, но ме е страх да експериментирам точно за обяда на Великден с неизпробвани рецепти!

Разбира се, че в интернет гъмжи от различни начини за приготвяне на агнешкото за Великден, но искам да ми дадете някаква рецепта, в която агнешкото да стане наистина сочно и ароматно! Каква е вашата рецепта, по която приготвяте агнешкото за Великден?

Re: Как приготвяте агнешкото за Великден?

16 Апр 2014, 16:50

Тайната в приготвянето на сочно агнешко е в запържването му преди да го мушнеш и да го изпечеш, а за печенето на ниски градуси и дълго време! Иначе моята рецепта е подобна на твоята, но разликата е в запръжката, както и малките разрези, в които слагам морковче и скилидки чесън :!:

Re: Как приготвяте агнешкото за Великден?

16 Апр 2014, 20:08

Аз правя пълнено агнешко бутче, като обезкостявам месото, посолявам го и го пълня с 2-3 моркова-нарязани на кубчета, 1 от най- малките консерви грах на Бондюел, 1 твърдо сварено яйце, кайма, лук-пресен, черен пипер, магданоз, олио,може и няколко кисели краставички-нарязани на ситно,това всичкото объркано в една смес. Зашивам бутчето, намазвам го с разтопено масло, покривам с фолио и пека на бавен огън няколко часа.Накрая 30 минути преди да сваля, махам фолиото, за да хване хубава коричка. За гарнитура-бял сварен ориз с гъби и зелена салата с пресен чесън.

16 Апр 2014, 20:24

SilviyA.. написа:
moni.sparrow написа:С какво искаш да се отличава великденското меню, така или иначе аз не мисля, че бих могла да изкуша моя мъж с нещо вегетарианско, особено когато имаш агнешко, което той си е приготвил :lol: :lol: :mrgreen:

Не е задължително да се отказват от агнешкото, а да им хареса :) . Все по-често се заглеждам по индийската кухня, а инче си обичам много италианската. За Великден искам да приготвя нещо, което не съм правила до момента, по- нестандартно. Ако имате идеи, помагайте :)

Великденското меню затова е Великденско, защото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО присъства месо и то агнешко, като символ на жертвоприношение, което сме принесли в името на Бог и някак си на истинска Великденска трапеза не се вписва точно индийска кухня, защото тя е застъпена в индуистките и будистки традиции най-вече. Но щом си вегетарианка, стига да не си ВЕГЪН, спокойно можеш да ядеш от шарените яйца, козунаците, салата със свежи марули, репички и чесън, както и би могла да си приготвиш предястия, супи или пай/киш със сезонните продукти-лапад, спанак, коприва. Такива рецепти има хиляди в интернет, реши, какво искаш и потърси. Примерно супа от коприва и киселец с ориз и лимон, спаначени кюфтенца и киш или кекс със спанак, а може и баница. Със сигурност тези постни неща ще вървят в компанията покрай агнешкото.

17 Апр 2014, 11:53

pepa1974 написа:
SilviyA.. написа:

Великденското меню затова е Великденско, защото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО присъства месо и то агнешко, като символ на жертвоприношение, което сме принесли в името на Бог и някак си на истинска Великденска трапеза не се вписва точно индийска кухня, защото тя е застъпена в индуистките и будистки традиции най-вече. Но щом си вегетарианка, стига да не си ВЕГЪН, спокойно можеш да ядеш от шарените яйца, козунаците, салата със свежи марули, репички и чесън, както и би могла да си приготвиш предястия, супи или пай/киш със сезонните продукти-лапад, спанак, коприва. Такива рецепти има хиляди в интернет, реши, какво искаш и потърси. Примерно супа от коприва и киселец с ориз и лимон, спаначени кюфтенца и киш или кекс със спанак, а може и баница. Със сигурност тези постни неща ще вървят в компанията покрай агнешкото.

Пая, а също и киша са традиционни български ястия и няма как да не присъстват на великденската трапеза :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

18 Апр 2014, 10:50

lini_leni , "паят" може да се замени от думата "кекс" или "сладкиш", а "киш"-ът ако държим да е българско- с баница със спанак. Това биха били най-близките заместители на великденското меню, които да са български. Ако имаш други идеи, моля сподели.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 8