Розова вода - полза, употреба, съвети и препоръки

Разкрасителни процедури и хитрините на женската красота

Розова вода - полза, употреба, съвети и препоръки

Мнениеот Камелия » 19 Май 2012, 13:27

Розовата вода е един от най-старите и най-универсални козметични продукти в историята на човечеството. Използвана в продължение на хиляди години в Персия, Египет и Индия, тя днес преживява истински ренесанс – и то с основателна причина. Ако още не е намерила място в твоята рутина за красота, след тази статия ситуацията ще се промени.

Какво е розова вода и как се произвежда?
Розовата вода е ароматна течност, получена чрез парна дестилация на свежи розови листенца. За нейното производство се използват специфични сортове рози, богати на етерични масла – най-ценените са Rosa damascena (дамаска роза), Rosa centifolia и Rosa canina. Не случайно България е сред водещите световни производители – Розовата долина в Тракия осигурява условия, при които тези сортове достигат най-пълноценното си цъфтене.
При дестилацията розовите листенца се загряват с водна пара, която извлича етеричните масла и ароматните съединения. Получената вода е наситена с флавоноиди, танини, антиоксиданти и природни летливи съединения – именно те стоят зад впечатляващите свойства на продукта.
roza-rozova-voda (1).png
Роза - розова вода
roza-rozova-voda (1).png (41.73 KiB) Прегледано 132 пъти

Важно е да разграничаваш истинската розова вода (получена чрез дестилация) от синтетичните розови аромати, разредени с вода – те нямат почти никакви терапевтични свойства.

Ползи от розовата вода за кожата
1. Дълбока хидратация
Розовата вода е естествен хумектант – привлича влагата към кожата и я задържа там. Подходяща е за всеки тип кожа, включително и за най-чувствителната. Нанесена след почистване, тя изпълнява ролята на тонер, като подготвя кожата за по-ефективно усвояване на серуми и кремове.
2. Успокояване на раздразнения и зачервявания
Благодарение на противовъзпалителните си свойства, розовата вода е ефективна при:
• слънчеви изгаряния
екземаи дерматит
• сърбеж и зачервяване след бръснене или епилация
• реакции от студ или вятър
3. Антиоксидантна защита и борба с остаряването
Богата на флавоноиди и полифеноли, розовата вода неутрализира свободните радикали, забавя процесите на клетъчно стареене и помага за запазване на кожния тонус. Редовната употреба намалява видимостта на фините линии и прави кожата по-свежа и сияйна.
4. Балансиране на pH и контрол на акнето
Здравата кожна бариера разчита на слабо кисела среда (рН около 5.5). Розовата вода притежава естествено близко рН, което помага за нормализиране на средата на кожата, намаляване на бактериалното размножаване и превенция на акне. Тя е подходяща дори за комбинирана и мазна кожа, тъй като не запушва порите и регулира себума.
5. Ускоряване на зарастването на рани
Антисептичните и регенеративни свойства на розовата вода я правят ценна при дребни наранявания, следи от акне и кожни раздразнения. Тя подкрепя естествения процес на клетъчно обновяване.
6. Грижа за зоната около очите
Тази нежна зона реагира особено добре на розовата вода. Накиснати памучни тампони, поставени върху клепачите за 10 минути, намаляват подпухналостта, освежават уморените очи и хидратират деликатната кожа.

Ползи от розовата вода за косата
Розовата вода не е само за кожата. Включена в рутината за грижа за косата, тя може да окаже сериозна разлика.
• Хидратация на скалпа – регулира влажността без да запушва фоликулите, като предпазва от пърхот и сухота.
• Контрол на омазняването – нормализира работата на мастните жлези, намалявайки нуждата от честа измиване.
• Блясък и гладкост – нанесена като финален спрей след стайлинг, добавя естествен блясък и намалява наелектризирането.
• Успокояване на чувствителен скалп – противовъзпалителното действие облекчава сърбежа и дразненето.

Как да използваш розова вода – практически съвети
• Тонер за лице - Нанеси розова вода на лицето с памучен тампон след почистване
• Спрей за освежаване - Напръскай директно върху лицето по всяко време
• Маска за лице - Смесена с глина, мед или алое вера
• Грижа за очите - Студени тампони върху клепачите за 10 мин
• Спрей за коса - Напръскай скалпа и разпредели по дължината
• Добавка към крем - Няколко капки в хидратиращия крем за по-добро усвояване
• Основа за грим - Напръскай преди фон дьо тен за по-добра адхезия
• Фиксатор на грим - Напръскай след нанасяне на грима за по-дълготраен ефект

За кого е подходяща розовата вода?

Това е един от малкото продукти, подходящи за всеки тип кожа:
• Суха кожа – интензивна хидратация и укрепване на бариерата
• Мазна кожа – регулиране на себума без пресушаване
• Чувствителна кожа – успокояване без дразнещи химикали
• Кожа с акне – антибактериален и противовъзпалителен ефект
• Зряла кожа – антиоксидантна защита и забавяне на стареенето
lice-zhena-maska.jpg
Лице- жена-маска
lice-zhena-maska.jpg (45.81 KiB) Прегледано 132 пъти

Как да избереш качествена розова вода?
На пазара съществуват огромни разлики в качеството. Ето на какво да обърнеш внимание:

• Съставът трябва да е кратък – в идеалния случай само Rosa damascena flower water или подобно. Колкото по-малко съставки, толкова по-добре.
• Без синтетични аромати – ако пише "fragrance" или "parfum", избягвай.
• Тъмна стъклена опаковка – защитава активните съставки от разграждане под въздействието на светлина.
• Произход – розовата вода от България, Турция, Мароко и Иран обикновено е с по-високо качество поради традициите в отглеждането на маслодайни рози.

Може ли да си направиш розова вода вкъщи?

Да – и то сравнително лесно. Нужни са ти:
• около 2 чаши пресни розови листенца (от нетретирани с пестициди рози)
• дeстилирана вода

Листенцата се заливат с вода, варят се на много слаб огън с капак, докато загубят цвета си (около 20-30 минути), след което течността се прецежда и охлажда. Домашната версия обаче трябва да се съхранява в хладилник и се използва в рамките на 1-2 седмици.

Розовата вода е природен, достъпен и научно подкрепен продукт с доказани резултати. Независимо дали я търсиш за хидратация, успокояване, анти-ейдж ефект или просто за приятен аромат, тя заслужава постоянно място на рафта ти.
Камелия

Re: Розата-царицата на цветята-отглеждане и видове

Мнениеот nadya » 19 Май 2012, 14:03

Не случайно розата е царицата на цветята :) Обожавам рози, много са красиви, но уви, не мога да ги гледам вкъщи. Листенцата им пожълтяват и окапват, а ги гледам по учебник така да се каже... Купувам ги от магазина едни хубави, разцъфтели и след няколко дена вкъщи започват да умират. Някъде бъркам, но къде нямам представа. Ще се радвам, ако някой тук сподели съвети за тяхното отглеждане, но изпитани, а не такива, които е прочел в книга :roll:
nadya

Мнениеот southern_sun » 19 Май 2012, 15:23

nadya написа:Не случайно розата е царицата на цветята :) Обожавам рози, много са красиви, но уви, не мога да ги гледам вкъщи. Листенцата им пожълтяват и окапват, а ги гледам по учебник така да се каже... Купувам ги от магазина едни хубави, разцъфтели и след няколко дена вкъщи започват да умират. Някъде бъркам, но къде нямам представа. Ще се радвам, ако някой тук сподели съвети за тяхното отглеждане, но изпитани, а не такива, които е прочел в книга :roll:

Имам една приятелка, която много обича цветята, ама и те нея обичат, няма цвете, което да не е засадила и да не се е хванало. Що се отнася до мини розичките, аз ще ти кажа как накарах моята да цъфне, сега чакам пъпката да се разтвори. Това ми е първата роза, която карам да цъфне и съм много горда с това. Да започна с това, че розата беше полу умряла и си я купих за един лев, символична сума. Когато я отнесох у нас я измих с веро защото беше цялата в акари, след това повечето й листа паднаха на тяхно място излязоха нови. Хубаво е да смените почвата на вашата роза и леко да подрежите коренчетата защото тези, които се продават са с много развита коренова система и не го ли направите рискувате розата ви да умре. Пресадете розата в по-голям съд и гледайте да не оставяте почвата й да изсъхне, тъй като рискувате акара да се върне отново, а той е много упорит. Аз моята роза я поливам само с топла вода, тъй като е по-мека и варовита. Ами това е моята тайта! Успех на останалите!
southern_sun

Мнениеот Даниела Стоянова » 19 Май 2012, 16:31

Аз пък много харесвам виещите се рози, които образуват арки, като в някоя градина от приказките сякаш се намирам. Ето и аз да споделя някои сортове на тези рози и малко за отглеждането им.

роза 4.jpg
роза 4.jpg (83.32 KiB) Прегледано 4696 пъти

Baikal Този сорт достигат до височина над 3 метра, първите листа на цветовете са наситено червени и остават през цялото лято могат да красят градината и не избледняват от слънцето.Много са красиви когато са насадени край бяла стена тъй като има много добър контраст.

роза 5.jpg
роза 5.jpg (92.65 KiB) Прегледано 4696 пъти

Meintower. Този сорт рози имат тъмнорозови цветове и достигат височина 3-3,5 метра.Подходящи са за оформяне на градини, арки, врати и високи прозорци. Имат прекрасен аромат.

роза 6.JPG
роза 6.JPG (129.41 KiB) Прегледано 4696 пъти

Golden gate. Виещите се рози, цъфтящи в жълто, са истинска рядкост, което прави този сорт много интересен и ценен. Стъблото е дълго 2,5 м. Цветовете имат лек и приятен аромат. Можете да засадите до дворната врата или да комбинирате с нискостъблен
Даниела Стоянова

Мнениеот monito » 21 Май 2012, 09:16

nadya написа:Не случайно розата е царицата на цветята :) Обожавам рози, много са красиви, но уви, не мога да ги гледам вкъщи. Листенцата им пожълтяват и окапват, а ги гледам по учебник така да се каже... Купувам ги от магазина едни хубави, разцъфтели и след няколко дена вкъщи започват да умират. Някъде бъркам, но къде нямам представа. Ще се радвам, ако някой тук сподели съвети за тяхното отглеждане, но изпитани, а не такива, които е прочел в книга :roll:

Такааа, един съвет и от мен :) Аз добавям малко утайка от кафе в почвата, когато пресаждам розите. По принцип някои домашни или градински растенията като - розови храсти, азалии, камелии и т.н., обичат по-киселинна почва и в този случай кафеената утайка е удачна добавка за почвата, в която се развиват.
monito

Мнениеот gerryd » 04 Юни 2012, 16:01

Здравейте,
казвам се Гери и аз също много обичам розите.Нямам определен любим сорт всички много ми харесват.В къщи имам както пълзящи така и обикновени,а в дома на моя приятел са само пълзящи и образуват свод .Много са красиви.
А кали знаете ,че една червена роза може да разтопи и най-леденото сърце.
Червената роза казва-ОБИЧАМ ТЕ!!!
Аз много обичам червеното и за това те са ми любими.
Е това е само мое мнение ,но и аз съм жена и когато ми подарят роза се разтапям /все пак зависи кой ми я подарява/.
От мен чао!!!!!!!
gerryd

Мнениеот rossitta » 06 Мар 2013, 17:17

Розата наистина е царицата сред цветята.
Такааа, един съвет и от мен Аз добавям малко утайка от кафе в почвата, когато пресаждам розите. По принцип някои домашни или градински растенията като - розови храсти, азалии, камелии и т.н., обичат по-киселинна почва и в този случай кафеената утайка е удачна добавка за почвата, в която се развиват.

На мен с утайка от кафе не ми се получи с китайската роза. Може и нещо друго да съм объркала :P
rossitta

Мнениеот BRI » 13 Мар 2013, 14:54

Пролетта наближава! Време е да се погрижим за красивите си розички... Те се подкастрят рано напролет, тогава, когато започнат да показват признаци на нов растеж, за да може после да им се радваме...
BRI

Мнениеот djudjanka » 14 Мар 2013, 17:03

Отскоро имам мини розичка, присадих я в по-голяма саксия и се надявам да успея да я отгледам. :lol: Дано не е много притенциозна, сега съм я сложила на сравнително светло място и гледам да я поливам през ден.
Аватар
djudjanka

Маски от розовата вода – натурално и ефикасно

Мнениеот penny » 09 Дек 2013, 14:44

Здравейте! Сетих се да пиша, защото розовата вода, която сама приготвям привърши, а на розите не им е сезон, за съжаление!

Редовно ползвам розова вода, вместо тоник за лице и кожата ми се чувства много добре и доста освежена! Не зная дали почиства лицето, но понеже не слагам крем, в редки случаи, само през зимата, чувствам кожата си добре хидратирана!

Мисля, че маските с розова вода биха имали същият успех! Пробвала съм тази с хума и розова вода, подейства ми добре, но ако я правиш повече от веднъж в седмицата кожата се изсушава прекалено!

Пробвали ли сте маски за лице или коса с розова вода?! Коя не изсушава, а подхранва кожата/косата?
penny

Следваща

Назад към Козметика и грим